Αφιέρωμα στο Μνημείο της Ριτσώνας – 110 ανάπηροι πολέμου εκτελέστηκαν από τους ναζί

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
tvstar.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
αγαπημένα σου στη Google
Εκδηλώσεις μνήμης στους 110 Έλληνες αναπήρους πολέμου που εκτελέστηκαν τον Μάιο του 1944 από Γερμανούς διοργανώνει και φέτος ο Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών. Η εκτέλεσή τους έγινε στις 16 Μαΐου στην περιοχή της Ριτσώνας ως αντίποινα για την ενέδρα που είχαν στήσει στο σημείο Έλληνες αντιστασιακοί.
‘Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας και το οποίο κινδυνεύει να περάσει στη λήθη διαδραματίστηκε στην Ριτσώνα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου 1944, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές 110 ανάπηροι Έλληνες στρατιώτες του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ως αντίποινα της επίθεσης που πραγματοποίησαν Έλληνες αντιστασιακοί στην περιοχή της Ριτσώνας.
Στην πλειονότητα τους οι περισσότεροι των 110 αναπήρων πολέμου παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι. Πόσες μητέρες, σύζυγοι, παιδιά θα αναζητούσαν στο διάβα της ζωής τους τους δικούς τους ανθρώπους κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να ήταν ανάμεσα στους 110. Τους έφεραν από τα κολαστήρια των φυλακών Χαϊδαρίου και κάποιους από τη Χαλκίδα για να τους εκτελέσουν, βάζοντάς τους να σκάψουν οι ίδιοι τον λάκκο τους. Τότε ένας που πρόλαβε να φωνάζει για τη Δόξα της Πατρίδας. Το μνημείο τους εγκαταλελειμμένο από αρχές και πολιτεία. Οι μόνοι που το φροντίζουν είναι ο σύλλογος Σιδερίτης και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης παραρτήματος Εύβοιας.

Όπως μας εξιστορεί τα γεγονότα ο εκπαιδευτικός Ηλίας Καραμπάς οι Έλληνες αντισταστιακοί έστησαν την ενέδρα, γιατί γνώριζαν πως από το συγκεκριμένο σημείο περνά καθημερινά γερμανικό κομβόι.
Από το 1982 και έπειτα είχε καθιερωθεί εορτασμός με την παρουσία των τοπικών αρχών. Με το πέρασμα όμως του χρόνου οι παρουσίες άρχισαν να μειώνονται και έτσι το μνημείο ερήμωσε. Ευτυχώς από το 2019 ανέλαβε την φροντίδα του και τον εορτασμό του ο σύλλογος Σιδερίτης. Από πέρυσι στις εκδηλώσεις συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης του παραρτήματος Εύβοιας.








