Παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Γκότση «Μουσείο, Εκπαίδευση και Κοινωνία»

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
tvstar.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
αγαπημένα σου στη Google
Η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας και οι εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Γκότση «Μουσείο, Εκπαίδευση και Κοινωνία», την Παρασκευή 22 Μαΐου 2026 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαλκίδας – Μέγαρο Κότσικα. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί την πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση του 10ου επετειακού bio-Mechanical festival, εγκαινιάζοντας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις φετινές δράσεις της διοργάνωσης.
Πρόκειται για συνάντηση που φέρνει στο επίκεντρο τη σχέση του εκπαιδευτικού κόσμου με τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους αλληλεπίδραση. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, η εκδήλωση εστιάζει στον ρόλο του μουσείου όχι ως “αποθήκης θησαυρών”, αλλά ως ζωντανού χώρου μάθησης, κοινωνικής συμμετοχής και γόνιμου διαλόγου γύρω από τα ζητήματα του πολιτισμού. Το βιβλίο του Στάθη Γκότση αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στον χώρο της μουσειακής εκπαίδευσης, φωτίζοντας τη σχέση μουσείου, κοινωνίας και παιδαγωγικής πράξης. Μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά και πολύχρονη εμπειρία εφαρμοσμένων εκπαιδευτικών δράσεων, αναδεικνύεται η δυναμική του μουσείου ως χώρου συμπερίληψης, ενεργητικής μάθησης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Η παρουσίαση του βιβλίου συνδέεται οργανικά με μια σημαντική επιμορφωτική πρωτοβουλία που υλοποίησε προ ετών η ΕΛΜΕ Εύβοιας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.
Πρόκειται για το σεμινάριο μουσειακής εκπαίδευσης στη Χαλκίδα, κατά το οποίο οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν σε μουσεία και τοπόσημα της πόλης, ολοκληρώνοντας τη δράση τους με τη συγγραφή εκπαιδευτικών σεναρίων σε διήμερο εργαστήριο στο 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Βασικοί επιμορφωτές εκείνης της δράσης ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου, Στάθης Γκότσης, και η Αμαλία Τσιτούρη, αρχαιολόγος, μουσειολόγος και επιμελήτρια του επιμέτρου της έκδοσης, γεγονός που προσδίδει στη φετινή εκδήλωση χαρακτήρα συνέχειας του δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς του πολιτισμού.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: • ο Νίκος Αποστολόπουλος, δρ Ιστορίας, Διευθυντής του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας • η Άννα Καραμπατσώλη, δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας • η Σοφία Κατσάλη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας • και ο συγγραφέας του βιβλίου, Στάθης Γκότσης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Χαρά Νίκα, M.Ed., φιλόλογος στο 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.
Η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας, σταθερά μέσα από όλες τις δράσεις της και τη συνεργασία της με το bio-Mechanical festival, συνεχίζει να αναδεικνύει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό, τον δημόσιο χώρο και την κοινωνία, ενισχύοντας τη δημιουργική συμμετοχή εκπαιδευτικών και πολιτών σε ζητήματα πολιτιστικής παιδείας και συλλογικής μνήμης και εμπειρίας.
Από τον Πρόλογο του βιβλίου Το βιβλίο του Στάθη Γκότση Μουσείο, εκπαίδευση και κοινωνία έρχεται να καλύψει με τρόπο εξαιρετικά εύστοχο και τεκμηριωμένο ένα κρίσιμο κενό στη βιβλιογραφία: προσφέρει όχι μόνο μια ιστορική και θεωρητική χαρτογράφηση της μουσειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αλλά και μια έμπρακτη, βιωματική αφήγηση της εξέλιξης των ερμηνευτικών δράσεων, των προβληματισμών και των στόχων που διαμόρφωσαν την ελληνική μουσειακή πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Η συμβολή του συγγραφέα είναι πολυεπίπεδη. Καταρχάς, πρόκειται για μια σπάνια συνάντηση θεωρητικού βάθους και επαγγελματικής εμπειρίας.
Ο Στάθης Γκότσης αντλεί από τη μακρά και ουσιαστική του θητεία στο υπουργείο Πολιτισμού, στον τομέα του σχεδιασμού και της υλοποίησης μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά ταυτόχρονα αρθρώνει τον λόγο του μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής θεωρίας, της ιστορίας και της ανθρωπολογίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει επιστημονική εγκυρότητα, κριτική ματιά και αφοσίωση στην κοινωνική αποστολή του μουσείου. Δημήτρης Πλάντζος, Καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιούλιος 2025
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων
8:13








