28 θέσεις εργασίας από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στην Βοιωτία
Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκηρύσσει 28 θέσεις εργασίας για την στελέχωση στεγαστικής δομής ψυχικής υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου alzheimer.
Προσλήψεις θα γίνουν υπό την αίρεση της ύπαρξης των προϋποθέσεων έναρξης λειτουργίας ενός Οικοτροφείου χωρητικότητας κατά μέγιστο 25 ενοίκων, 20 μόνιμης διαβίωσης με επιπλέον δυνατότητα ταυτόχρονης βραχύβιας φιλοξενίας πέντε (5) περίπου ασθενών, με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Hμερομηνία υποβολής βιογραφικών έως 11 Απριλίου 2021.
Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκηρύσσει τις ακόλουθες θέσεις εργασίας για την στελέχωση στεγαστικής δομής ψυχικής υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου alzheimer . Προσλήψεις θα γίνουν υπό την αίρεση της ύπαρξης των προϋποθέσεων έναρξης λειτουργίας της (χρηματοδότηση, βιωσιμότητα κτλ).
ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Η δομή θα συνίσταται στη λειτουργία ενός Οικοτροφείου χωρητικότητας κατά μέγιστο 25 ενοίκων, 20 μόνιμης διαβίωσης με επιπλέον δυνατότητα ταυτόχρονης βραχύβιας φιλοξενίας πέντε (5) περίπου ασθενών με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών.
Θα διενεργείται ευρεία ενημέρωση τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε σχετικά ερευνητικά ιδρύματα και κέντρα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση τόσο ασθενών, όσο και μελών των οικογενειών τους.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για την στελέχωση του προσωπικού της δομής η Διοίκηση της αμκε ΑΠΟΣΤΟΛΗ καλεί τους υποψηφίους να υποβάλλουν τα βιογραφικά τους για: μια (1) θέση Ψυχολόγου με εμπειρία σε ανοϊκούς ασθενείς, μια (1) θέση Κοινωνικού Λειτουργού, μια (1) θέση Εργοθεραπευτή, εννιά (9) θέσεις Νοσηλευτών Δ.Ε., Τ.Ε., Π.Ε., οκτώ (8) θέσεις Βοηθητικού προσωπικού – Επιμελητές ενοίκων, μία (1) θέση Βοηθητικού προσωπικού – Μάγειρα, δύο (2) θέσεις διοικητικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης με σύμβαση αορίστου χρόνου. Μία (1) θέση Ψυχιάτρου ή Νευρολόγου με ειδίκευση στην τρίτη ηλικία, μία (1) θέση Παθολόγου, μία (1) θέση Γυμναστή, μία (1) θέση Φυσικοθεραπευτή και μία (1) θέση Επόπτη, με σύμβαση έργου.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.1 Επιστημονικό προσωπικό
(Πλήρους Απασχόλησης)
- Επίπεδο Εκπαίδευσης:
Πτυχίο:
Για την ειδικότητα του Ψυχολόγου απαιτείται Δίπλωμα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.), για την ειδικότητα του Κοινωνικού Λειτουργού και του Εργοθεραπευτή Δίπλωμα Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Τ.Ε.Ι.), ενώ για την ειδικότητα του Νοσηλευτή, ζητείται ένας (1) Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι), τρεις (4) Νοσηλευτές Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Τ.Ε.Ι.) και τέσσερις (4) Νοσηλευτές Διετούς Εκπαίδευσης.
- Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος:
Για όλες τις προαναφερθείσες ειδικότητες απαιτείται Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος.
- Προϋπηρεσία:
Απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστον δύο (2) χρόνων στο εκάστοτε αντικείμενο ή δύο (2) χρόνων στην διεύθυνση δομών ψυχικής υγείας. Θα συνεκτιμηθεί προϋπηρεσία στην άνοια και σε συναφείς παθήσεις.
- Συστατικές Επιστολές:
Απαιτούνται συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.
- Γνώση Ξένης Γλώσσας
Απαιτείται καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (τουλάχιστον Lower). Επιθυμητή η γνώση της Αγγλικής γλώσσας για τους Νοσηλευτές Δ.Ε.
- Πιστοποιημένη γνώση Η/Υ του Νοσηλευτή Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.2 Βοηθητικό Προσωπικό
(Πλήρους Απασχόλησης)
Επίπεδο Εκπαίδευσης:
Για τις υποκατηγορίες επιμελητές ενοίκων απαιτείται Απολυτήριο Λυκείου.
Για την υποκατηγορία του μάγειρα απαιτείται Πτυχίο Σχολής Μαγειρικής Α.Τ.Ε.Ι. ή ΙΕΚ
- Προϋπηρεσία:
Απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός (1) χρόνου.
- Συστατικές Επιστολές:
Απαιτούνται συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.3 Διοικητικό Προσωπικό
(Πλήρους Απασχόλησης)
- Επίπεδο Εκπαίδευσης:
Απολυτήριο Λυκείου
- Γνώση Η/Υ
Απαιτείται πιστοποιημένη γνώση Η/Υ
- Προϋπηρεσία:
Απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός (1) χρόνου.
- Συστατικές Επιστολές:
Απαιτούνται συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.1 Επιστημονικό Προσωπικό Ιατροί
(Εξωτερικοί Συνεργάτες)
- Επίπεδο Εκπαίδευσης:
Δίπλωμα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) με την ανάλογη ειδίκευση.
- Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος.
- Πιστοποιητικό εγγραφής στον Ιατρικό Σύλλογο
Απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.
- Προϋπηρεσία:
Απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστον πέντε (5) χρόνων στο αντικείμενο ή τουλάχιστον δύο (2) χρόνων στην Διεύθυνση δομών ψυχικής υγείας.
- Συστατικές Επιστολές:
Απαιτούνται συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.2 Άλλο Επιστημονικό Προσωπικό
- Επίπεδο Εκπαίδευσης:
Δίπλωμα αντίστοιχης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
ii. Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, όπου προβλέπεται.
iii. Προϋπηρεσία
Απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστον δύο (2) χρόνων στα εκάστοτε αντικείμενα ή τουλάχιστον δύο (2) χρόνων στην Διεύθυνση δομών ψυχικής υγείας.
Σχετικά με τη θέση του Επόπτη απαραίτητη κρίνεται η τουλάχιστον δύο (2) ετών προϋπηρεσία του σε άλλες μονάδες ως Επόπτης ή ως Επιστημονικά Υπεύθυνος.
- Συστατικές Επιστολές:
Απαιτούνται συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν:
√ Την Ελληνική ιθαγένεια ή ιθαγένεια κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον ο υποψήφιος έχει ιθαγένεια κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απαραίτητα να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα στο επίπεδο που προσδιορίζεται και διαπιστώνεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 28 του Π.Δ. 50/2001 9ΦΕΚ Α 39), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει κάθε φορά.
√ Εκπληρώσει (αφορά τους άνδρες) τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, ή εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως αντιρρησίες συνείδησης, να έχουν εκπληρώσει, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία.
ΕΓΓΡΑΦΑ
Βιογραφικό σημείωμα με πλήρη στοιχεία ταυτότητας/διαβατηρίου, διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνα επικοινωνίας.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Στην επιλογή θα ακολουθηθεί η διαδικασία α. της προεπιλογής των αιτήσεων και β. των συνεντεύξεων, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην διαδικασία επιλογής προσωπικού της αμκε ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αναρτημένη στην ιστοσελίδα του φορέα www.mkoapostoli.gr. Μετά την διαδικασία επιλογής θα ανακοινωθoύν τα ονόματα των επιτυχόντων. Επιμέρους δικαιολογητικά θα υποβληθούν όταν ζητηθούν από την αμκε ΑΠΟΣΤΟΛΗ.
Η παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναρτάται στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του φορέα για 10 ημέρες τουλάχιστον. Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αρχίζει την 19/3/2021. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα μέχρι τη λήξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 11/4/2021. Η αποστολή βιογραφικών θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση n.katsiaras@mkoapostoli.gr.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
1. Ο Ψυχολόγος είναι αρμόδιος για δραστηριότητες που επικεντρώνονται στους ενοίκους, στους επισκέπτες, στις οικογένειές τους και στην κοινότητα (σε συνεργασία με τον/την Κοινωνικό Λειτουργό και τον/την Εργοθ/τη/τρια) αλλά και στους άλλους επαγγελματίες που εργάζονται στη δομή, στο πλαίσιο καθοδήγησης και ενημέρωσής τους
2. Ειδικότερα ως προς τους ενοίκους, ο ρόλος του Ψυχολόγου συνίσταται αρχικά στην παρατήρηση και κλινική εκτίμηση της συμπεριφοράς τους. Συμμετέχει στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση των ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων για τον κάθε ανοϊκό
3. Αναλαμβάνει την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των ανοϊκών και την ανάπτυξη παρεμβάσεων και δραστηριοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων, διαχείρισης άγχους, αποκατάστασης συγκεκριμένων δεξιοτήτων και λειτουργιών, βελτίωσης διαπροσωπικών σχέσεων, χειρισμού συγκρούσεων και αλλαγών συμπεριφοράς. Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε εξατομικευμένο ή ομαδικό επίπεδο. Ως προς το πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, τους κινητοποιεί και διαχειρίζεται το άγχος που σχετίζεται με την εκπαιδευτική και εργασιακή διαδικασία.
4. Υποστηρίζει τους επαγγελματίες και κυρίως το πρόσωπο-αναφοράς στην εφαρμογή των εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης και στην υλοποίησή τους μαζί με τον ανοϊκό για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο
5. Ενισχύει την εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία και αναπτύσσει δραστηριότητες εκπαίδευσής της σε θέματα κατανόησης της ασθένειας και επικοινωνίας, συναλλαγής και υποστήριξης του συγγενικού τους προσώπου. Διαχειρίζεται επίσης προβλήματα και συγκρούσεις μεταξύ του ανοϊκού και της οικογένειάς του
6. Συμμετέχει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης της κοινότητας και αποστιγματισμού των ενοίκων της στεγαστικής δομής καθώς και των επισκεπτών του Κέντρου Ημέρας
7. Έχει την ευθύνη της τακτικής συμπλήρωσης εντύπων και στοιχείων που κρίνονται απαραίτητα για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν στους ενοίκους και τη λειτουργία της δομής, καθώς και της τήρησης φακέλων για τους ενοίκους και τις δραστηριότητες που συμμετέχουν
8. Ο Ψυχολόγος λογοδοτεί και ενημερώνει τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για θέματα που αφορούν στους ενοίκους, στο Α.Θ.Π. τους και στις σχέσεις τους με την οικογένειά τους
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ
1. Ο/η Κοινωνικός/κή Λειτουργός είναι υπεύθυνος/η για την εκτίμηση και τη διαχείριση των κοινωνικών και προνοιακών αναγκών των ανοϊκών, την υποστήριξη των σχέσεων με την οικογένεια και με το κοινωνικό τους δίκτυο καθώς και για τη συνεργασία με την κοινότητα
2. Συμμετέχει στο διαγνωστικό έργο με τη διερεύνηση του κοινωνικού ιστορικού και την ψυχοκοινωνική αξιολόγηση των ανοϊκών, του οικογενειακού και υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος καθώς και με τη θεώρηση της κοινωνικής διάστασης των αναγκών των ανοϊκών στην κατάρτιση του Α.Θ.Π.
3. Αναλαμβάνει τη συστηματική συνεργασία με το οικογενειακό τους περιβάλλον στα πλαίσια της ενεργοποίησής τους για την ανάπτυξη υποστηρικτικών σχέσεων στην προοπτική της αποκατάστασής τους
4. Υποστηρίζει και προωθεί τα κοινωνικά δικαιώματα των ανοϊκών, διευρύνοντας και αξιοποιώντας κάθε είδους κοινωνικοπρονοιακών παροχών, υπηρεσιών πηγών και προγραμμάτων υποστήριξης της κοινότητας
5. Συνεισφέρει στο περιβάλλον της δομής και στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργίας για τη δημιουργία θεραπευτικής υποστηρικτικής ατμόσφαιρας, συνεργαζόμενος τόσο ατομικά όσο και ομαδικά με τους ανοϊκούς
6. Συμβάλλει στη διασύνδεση της δομής με την κοινότητα μέσω της κοινωνικής μελέτης της κοινότητας, της ανάλυσης της δυναμικής της, της επιλογής τρόπων συστηματικής διασύνδεσης και ένταξης της δομής στο κοινοτικό πλαίσιο, της εκτίμησης και αξιοποίησης των κοινοτικών πηγών για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ανοϊκών, καθώς και μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων αγωγής της κοινότητας σε θέματα σχετικά με τη νόσο alzheimer καθώς και άλλες παρεμφερείς παθήσεις
7. Αναφέρεται στον Επιστημονικά Υπεύθυνο και ενημερώνει και συνεργάζεται με τον Ψυχολόγο για θέματα που αφορούν στην κοινωνική διάσταση της αποκατάστασης κάθε ανοϊκού, καθώς και τη σχέση με την οικογένειά του
8. Έχει την ευθύνη της τακτικής συμπλήρωσης εντύπων και στοιχείων που κρίνονται απαραίτητα για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν στους ανοϊκούς και τη λειτουργία της δομής, καθώς και της τήρησης φακέλων για τους ενοίκους και τις δραστηριότητες που συμμετέχουν.
9. Αποτελεί σταθερό μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας.
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
- Ο/η Εργοθεραπευτής/ρια είναι υπεύθυνος/η για την εκπαίδευση των ανοϊκών, η οποία περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες δράσεις που έχουν ως αντικείμενο τη βελτίωση των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, με στόχο την κατά το δυνατόν καλύτερη επανένταξη τους (π.χ. στην προμήθεια τροφίμων και ποτών, ενδυμάτων, ειδών υπόδησης, ειδών καθαριότητας και υγιεινής). Η εκπαίδευση γίνεται ατομικά ή σε ομάδες και ανάλογα με το αντικείμενο εκπαίδευσης μπορούν να εμπλακούν και άλλες ειδικότητες εκτός του/της εργοθεραπευτού/τριας.
- Είναι επίσης αρμόδιος/α για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ανοϊκών μέσα και έξω από τη Μονάδα καθώς και για την οργάνωση εκδηλώσεων όπως γιορτές, γενέθλια, προβολή ταινιών, εξόδων με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα κ.λπ. σε συνεργασία με την υπόλοιπη Θεραπευτική Ομάδα
- Αναφέρεται στον Επιστημονικά Υπεύθυνο και ενημερώνει και συνεργάζεται με την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα για θέματα που αφορούν στη δραστηριοποίηση και εκπαίδευση των ανοϊκών
- Καταρτίζει το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων των ενοίκων (τέλος του μήνα)
- Αξιολογεί μηνιαίως την πορεία των ενοίκων που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα
- Συμμετέχει στον προϋπολογισμό του ταμείου πριν το τέλος του μήνα
- Είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής.
- Καταρτίζει εξαμηνιαία αξιολόγηση πορείας ανοϊκών (συμπλήρωση εντύπου αξιολόγησης και αναφοράς).
- Αποτελεί σταθερό μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
1. Οι Νοσηλευτές/τριες της Μονάδας παρέχουν σταθερή φροντίδα στους φιλοξενούμενους και εξασφαλίζουν την συνέχιση της φροντίδας αυτής
2. Είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία και τη χορήγηση των συνιστώμενων φαρμάκων (από το στόμα καθώς και τα ενέσιμα) και την εκπαίδευση των ενοίκων στη λήψη αυτών. Συνεργάζονται με τον ιατρό για την αντιμετώπιση και των χειρισμό τυχόν παρενεργειών από τα χορηγηθέντα φάρμακα
3. Λειτουργούν ως υπεύθυνοι βάρδιας ελλείψει του υπεύθυνου νοσηλευτών.
4. Είναι υπεύθυνοι για τη νοσηλεία των ενοίκων με τη χορήγηση της καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής, την λήψη των ζωτικών σημείων και εν γένει κάθε νοσηλευτικής πράξης.
5. Είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση επείγουσων καταστάσεων με στόχο την προάσπιση της υγείας των ενοίκων και την ομαλή λειτουργία της δομής.
6. Συνοδεύουν όποτε παραστεί ανάγκη στη διακομιδή των ενοίκων σε δημόσια νοσοκομεία ή και εξωτερικούς ιατρούς. Ενημερώνουν τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για τυχόν προβλήματα σωματικής υγείας ή αλλαγές στη συμπεριφορά του ενοίκου και προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις σε συνεργασία με τον Παθολόγο ή τον Ψυχίατρο εντός και εκτός Μονάδας
7. Εκτιμούν, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της Π.Θ.Ο., τις συνθήκες διαβίωσης και τις ανάγκες του ατόμου: διατροφή, επίπεδο αυτοφροντίδας, κοινωνικές σχέσεις, συνθήκες εργασίας, καθώς και το βαθμό ικανοποίησης του από την ζωή γενικότερα. Η εκτίμηση αυτής της κατάστασης του ενοίκου είναι διαρκής.
8. Οι νοσηλευτές/τριες καλλιεργούν τις δεξιότητες του ανοϊκού εστιάζοντας στις ικανότητες του, ώστε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο αυτόνομης διαβίωσης του ατόμου στην κοινότητα. Βοηθούν τον ανοϊκό σε βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας (φροντίδα του εαυτού, προσωπική υγιεινή, φροντίδα του δωματίου, προετοιμασία τροφής, μετακίνηση στην κοινότητα, αγορά καταναλωτικών αγαθών, χρησιμοποίηση των μέσων μεταφοράς, χρησιμοποίηση των Δημόσιων ή ιδιωτικών υπηρεσιών (τράπεζες, χώροι αναψυχής) όταν και αν αυτό είναι εφικτό, διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, αποφυγή ατυχημάτων και άλλα). Η βοήθεια αυτή συντελεί στην αυτονόμηση του ανοϊκού, αναφορικά με τις απαιτήσεις της ζωής στη κοινότητα, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Σταδιακά, αυτή η υποστήριξη, μπορεί να μειώνεται όσο το άτομο «μαθαίνει», αυξάνει η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τα καταφέρνει πιο καλά.
9. Συμμετέχουν στις ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων (κοινωνικοποίηση – αποϊδρυματισμός – εκπαίδευση – αυτοεξυπηρέτηση) και συνοδεύουν τους ανοϊκούς σε εξωτερικές δραστηριότητες
10. Φροντίζουν για την ασφάλεια των ασθενών της δομής, καθώς επίσης για την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας προς αποφυγήν δημιουργίας προβλημάτων στους συγκατοίκους και τους γείτονες
11. Με κατάλληλους χειρισμούς και προς όφελος των ανοϊκών εντοπίζουν και αξιοποιούν δυνατότητες που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία όπως π.χ. την ύπαρξη ενός γειτονικού γηπέδου ή θεάτρου, κοινωνικούς φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, έπειτα από έγκριση του/της Κοινωνικού Λειτουργού
12. Συμμετέχουν σε οργανωμένες κοινωνικές δραστηριότητες (γιορτές, γενέθλια, επετείους κτλ) με τους φιλοξενούμενους με σκοπό τη μείωση της κοινωνικής απόστασης τους και την ενίσχυση της ανάπτυξης πρωτοβουλιών εκ μέρους τους
13. Καλλιεργούν την ομαδική συμβίωση, τη συλλογική δράση και τη συμμετοχή των ανοϊκών σε προγράμματα εντός και εκτός Μονάδας, με γνώμονα τη συλλογική εξέλιξη της ομάδας, αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε ασθενή ξεχωριστά
14. Είναι Πρόσωπα Αναφοράς συγκεκριμένων ενοίκων με ότι υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται, οι οποίες καθορίζονται από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο και την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΕΝΟΙΚΩΝ
1. Οι επιμελητές της Μονάδας παρέχουν σταθερή φροντίδα στους φιλοξενούμενους και εξασφαλίζουν την συνέχιση της φροντίδας αυτής
2. Οι επιμελητές είναι υπεύθυνοι για τη συνεχή φροντίδα των ενοίκων και της δομής (υγιεινή, καθαριότητα προσωπικού χώρου ενοίκων, δραστηριότητες με τους ενοίκους κλπ.). Είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνονται και να ενημερώνουν τον Ψυχολόγο, τον Υπεύθυνο Βάρδιας, τον Εργοθεραπευτή και τα ανάλογα πρόσωπα αναφοράς για ό,τι θέμα προκύψει σε σχέση με τους ενοίκους. Λόγω του κυλιόμενου ωραρίου είναι επίσης υποχρεωμένοι να σημειώνουν ή να ενημερώνουν για οποιοδήποτε γεγονός αφορά στους ενοίκους και στη δομή καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους
3. Ενημερώνουν τον Ψυχολόγο για τυχόν προβλήματα ή αλλαγές στη συμπεριφορά του ενοίκου και ακολουθούν τις οδηγίες του
4. Εκτιμούν, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της ΠΘΟ, τις συνθήκες διαβίωσης και τις ανάγκες του κάθε ενοίκου: διατροφή, επίπεδο αυτοφροντίδας, κοινωνικές σχέσεις, συνθήκες εργασίας. Η εκτίμηση αυτής της κατάστασης του ενοίκου είναι διαρκής
5. Οι επιμελητές καλλιεργούν τις δεξιότητες του ενοίκου εστιάζοντας στις ικανότητες του, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατό υψηλότερο επίπεδο αυτονομίας. Βοηθούν τον ένοικο σε βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας (φροντίδα του εαυτού, προσωπική υγιεινή, φροντίδα του δωματίου, προετοιμασία τροφής, μετακίνηση στην κοινότητα, αγορά καταναλωτικών αγαθών, χρησιμοποίηση των μέσων μεταφοράς, χρησιμοποίηση των Δημόσιων ή ιδιωτικών υπηρεσιών (τράπεζες, χώροι αναψυχής) αν αυτό είναι εφικτό, διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, αποφυγή ατυχημάτων και άλλα)
6. Συμμετέχουν στις ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων (κοινωνικοποίηση – αποϊδρυματισμός – εκπαίδευση – αυτοεξυπηρέτηση) και συνοδεύουν τους ενοίκους σε εξωτερικές δραστηριότητες
7. Φροντίζουν για την ασφάλεια των ενοίκων στη δομή, καθώς επίσης για την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας προς αποφυγήν δημιουργίας προβλημάτων στους συγκατοίκους και τους γείτονες
8. Με κατάλληλους χειρισμούς και προς όφελος των ενοίκων εντοπίζουν και αξιοποιούν δυνατότητες που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία όπως π.χ. την ύπαρξη ενός γειτονικού γηπέδου ή θεάτρου, κοινωνικούς φορείς, συλλογικές ή εθελοντικές οργανώσεις, έπειτα από έγκριση του/της Κοινων. Λειτουργού
9. Συμμετέχουν σε οργανωμένες κοινωνικές δραστηριότητες (Χριστουγεννιάτικη γιορτή κτλ) με τους ενοίκους για μείωση της κοινωνικής απόστασης των ενοίκων και ενίσχυση της ανάπτυξης πρωτοβουλιών των ενοίκων
10. Καλλιεργούν την ομαδική συμβίωση, τη συλλογική δράση και τη συμμετοχή των ενοίκων σε προγράμματα εντός και εκτός δομής, με γνώμονα τη συλλογική εξέλιξη της ομάδας, αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε ενοίκου ξεχωριστά
11. Είναι Πρόσωπα Αναφοράς συγκεκριμένων ενοίκων με ό,τι υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται
12. Τηρούν φάκελο απολύμανσης και καταγράφει καθημερινά σε ειδικό έντυπο που του παρέχει ο Υπεύθυνος Λειτουργίας την απολύμανση των χώρων.
13. Καταγράφουν σε μηνιαία βάση τις ανάγκες σε είδη καθαρισμού και υποβάλλει σχετική έκθεση στον Διοικητικά Υπεύθυνο.
14. Είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ενοίκων με την αποθήκευση των ειδών καθαριότητας σε ειδικό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος στους ενοίκους.
15. Φροντίζουν για την καθαριότητα των χώρων της Μονάδας και είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των οδηγιών του Διοικητικά Υπεύθυνου σχετικά με τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής που η δομή οφείλει να τηρεί (καθαριότητα ορόφων, τυχόν βεραντών, περιβάλλοντος χώρου, πλυντήρια κ.λ.π).
16. Υποβάλλουν σε μηνιαία βάση απολογισμό έργου στον Επιστημονικά Υπεύθυνο.
17. Συμμετέχουν ενεργά στις Ομάδες Ολομέλειας του προσωπικού.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΜΑΓΕΙΡΑΣ
1. Είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία και παρασκευή καθορισμένων γευμάτων των ενοίκων της δομής, όπως και για την κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών σίτισής τους
2. Είναι υπεύθυνος για την καταγραφή προμηθειών και υλικών για την παρασκευή των γευμάτων και ενημέρωση του Διοικητικά Υπεύθυνου, με σκοπό την προμήθειά τους
3. Είναι αρμόδιος για την διαχείριση και την ορθή φύλαξη των τροφίμων στην αποθήκη
4. Είναι αρμόδιος για την καθαριότητα του χώρου της κουζίνας και της αποθήκης τροφίμων
5. Συνεργάζεται με τους ιατρούς και τον Υπεύθυνο Νοσηλευτών, για τις ιδιαίτερες ανάγκες σίτισης των ενοίκων
6. Καταρτίζει μηνιαίο πρόγραμμα σίτισης σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Νοσηλευτών, το οποίο αποστέλλεται και σφραγίζεται από τον Παθολόγο της Μονάδας
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Η/ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
1. Υποδοχή, ενημέρωση και επικοινωνία
2. Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς, ιδρύματα, συλλόγους με σχετικό αντικείμενο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κά
3. Ανάπτυξη χορηγιών
2. Τήρηση πρακτικών ομάδων προσωπικού
3. Αρχειοθέτηση εγγράφων/ πρωτόκολλο
4. Διερεύνηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προσωπικού σε συνεργασία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο
5. Καθημερινός έλεγχος και διεκπεραίωση της εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της δομής
6. Γραμματειακή υποστήριξη: σύνταξη εγγράφων, καταγραφή τηλεφωνημάτων και συναφείς διοικητικές εργασίες
7. Καταμέτρηση ακάθαρτου ιματισμού, παράδοση αυτού και παραλαβή
8. Παραλαβή τροφίμων, αναλωσίμων καθαριστικών, φαρ/κού υλικού, υλικών απασχόλησης
9. Καταμέτρηση, συμπλήρωση, έλεγχος σε εβδομαδιαία βάση λίστας αποθήκης τροφίμων, αναλωσίμων καθαριστικών, γραφικής ύλης
10. Συνεργασία με τα μέλη της Πολυκλαδικής Ομάδας, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και τον Διοικητικά Υπέυθυνο
11. Καταγραφή κατεστραμμένων ειδών και τήρηση πρωτόκολλου καταστροφής
12. Έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων. Έλεγχος των ληξιπρόθεσμων ειδών και απομάκρυνση.
13. Επικοινωνία – επαφή με το Τμήμα Προμηθειών του οργανισμού και προγραμματισμός αναγκών (τρόφιμα, αναλώσιμα, είδη εργοθεραπείας κλπ)
14. Τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου εισαγωγής και εξαγωγής των αναλώσιμων ειδών
15. Αγορά απαραίτητων ειδών για τη συντήρηση και τη σωστή λειτουργία του κτιρίου (φλοτέρ, λάμπες, σπιράλ βρύσης, σιλικόνες, πόμολα επίπλων, επιδιόρθωση επίπλων κλπ)
16. Κατάρτιση του μηνιαίου προγράμματος εργασίας του προσωπικού
17. Κατάρτιση καθημερινού καθηκοντολογίου
18. Υπεύθυνος για την διαμεσολάβηση και υλοποίηση των υποδείξεων του τεχνικού ασφαλείας σχετικά με τις τεχνικές εκκρεμμότητες του κτηρίου.
19. Συμμετοχή στις συνταντήσεις της Π.Θ.Ο. ως σταθερό μέλος
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ
1. Εξέταση, συνταγογράφηση και αντιμετώπιση των νευρολογικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων των ενοίκων της δομής
2. Εβδομαδιαίες ιατρικές επισκέψεις στο Οικοτροφείο ή και εκτάκτως όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο
3. Τηλεφωνική στήριξη με οδηγίες σε περίπτωση έκτακτου προβλήματος ενοίκου ή/και έκτακτη προσέλευση εφόσον υπάρχει ανάγκη και έχει κληθεί προς αυτό
4. Συνεργασία με τον Υπεύθυνο Νοσηλευτών και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για τον προγραμματισμό και την διενέργεια των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων των ενοίκων
5. Συντονίζει την δημιουργία ιατρικού αρχείου των ενοίκων
6. Αποτελεί σταθερό μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας
7. Παραπέμπει για διακομιδή σε νοσοκομείο όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο με την παροχή ανάλογου ιατρικού παραπεμπτικού
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
1. Εξέταση, συνταγογράφηση και αντιμετώπιση των παθολογικών προβλημάτων των ενοίκων του οικοτροφείου
2. Εβδομαδιαίες ιατρικές επισκέψεις στο Οικοτροφείο ή και εκτάκτως όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο
3. Τηλεφωνική υποστήριξη με οδηγίες σε περίπτωση έκτακτου παθολογικού προβλήματος ενοίκου ή/και έκτακτη προσέλευση εφόσον υπάρχει ανάγκη και έχει κληθεί προς αυτό
4. Συνεργασία με τον Υπεύθυνο Νοσηλευτών και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για τον προγραμματισμό και την διενέργεια των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων των ενοίκων
5. Συντονίζει την δημιουργία ιατρικού αρχείου των ενοίκων
6. Αποτελεί σταθερό μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας
7. Παραπέμπει για διακομιδή σε νοσοκομείο όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο με την παροχή ανάλογου ιατρικού παραπεμπτικού
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
- Αξιολογεί την κινητική κατάσταση των ενοίκων με έγκυρα πρωτόκολλα αξιολόγησης της κινητικότητας, της αισθητικότητας και της ισορροπίας προκειμένου να καθοριστούν οι στόχοι και η στρατηγική της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης.
- Εφαρμόζει όργανα μέτρησης για την αξιολόγηση των κινήτρων συμμετοχής στην άσκηση.
- Καταρτίζει και πραγματοποιεί ατομικά αλλά και ομαδικά προγράμματα άσκησης για τη βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας, μυϊκής ενδυνάμωσης και ευκαμψίας-κινητικότητας.
- Ενημερώνεται για το ιατρικό ιστορικό των ενοίκων με στόχο την κατάρτιση εξατομικευμένων προγραμμάτων ανάλογα με την παθολογία του κάθε ενοίκου.
- Συνεργάζεται συστηματικά με τους ιατρούς, τον Επιστημονικά Υπεύθυνο, τον φυσικοθεραπευτή, αλλά και όλη την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα.
- Αποτελεί σταθερό μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας.
- Συνεργάζεται με τον παθολόγο για την δημιουργία κατάλληλων οδηγιών σχετικά με το μηνιαίο πρόγραμμα σίτισης.
- Προτείνει την προμήθεια ειδικών θεραπευτικών εργαλείων που αφορούν στην παροχή κατάλληλης φυσικής άσκησης.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
1. Αξιολογεί την κινητική κατάσταση των φιλοξενούμενων με έγκυρα πρωτόκολλα αξιολόγησης της κινητικότητας, της αισθητικότητας και της ισορροπίας προκειμένου να καθοριστούν οι στόχοι και η στρατηγική της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης
2. Εφαρμογή εξατομικευμένων φυσικοθεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στη νόσο Alzheimer με στόχο την διατήρηση καλού επιπέδου λειτουργικής δραστηριότητας
3. Σχεδιασμός μηνιαίου προγράμματος φυσικοθεραπείας με παράλληλη έγκρισή του από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο
4. Εφαρμογή εξατομικευμένου πρόγραμμα κινησιοθεραπέιας, κατά ζεύγη ή και πλήρες ομαδικό ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών κατόπιν σχετικής αξιολόγησης
5. Εφαρμογή φυσικοθεραπείας για τη διατήρηση της ταυτόχρονης δράσης πολλαπλών συστημάτων με παράλληλη εκπαίδευση ισορροπίας, αδρών και λεπτών δεξιοτήτων, σωστής στάσης και βάδισης
6. Εφαρμογή των κατάλληλων φυσικοθεραπευτικών μεθόδων για την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος, του ερειστικού, του νευρικού, του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού συστήματος
7. Εκπαίδευση φροντιστών για τον κατάλληλο χειρισμό των ανοϊκών
8. Συνεργασία με τον υπεύθυνο νοσηλευτών και τον εργοθεραπευτή για την διαμόρφωση των ατομικών προγραμμάτων των ασθενών και την καθημερινή του απασχόληση
9. Συμβολή στην ανάπτυξη γνωστικό-κινητικών δεξιοτήτων και στη βελτίωση της εκτελεστικής λειτουργίας
10. Είναι υπεύθυνος για την τακτική επαναξιολόγηση των ανοϊκων και την συμπλήρωση των ατομικών θεραπευτικών φακέλων
11. Συμμετέχει σε οργανωμένες κοινωνικές δραστηριότητες (γιορτές, κοινωνικές εκδηλώσεις, γενέθλια κά)
12. Αποτελεί σταθερό μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας
13. Συνεργάζεται με τους ιατρούς και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο
14. Δραστηριοποίηση σε θέματα άσκησης των ανοϊκών και ανάπτυξης των
ατομικών τους δεξιοτήτων μέσω δράσεων σε εξωτερικούς χώρους
15. Υποβάλει απολογισμό έργου στον Επιστημονικό Υπεύθυνο
ΕΠΟΠΤΗΣ
1. Πραγματοποιεί ομαδικές συνεδρίες με τα μέλη της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας
2. Αναλαμβάνει σχετικές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της δυναμικής της ομάδας
3. Επιλύει διεπιστημονικές δυσλειτουργίες των μελών της ομάδας
4. Οργανώνει και αξιοποιεί όλο το δυναμικό της δομής επ’ ωφελεία των ενοίκων
5. Εποπτεύει τον σχεδιασμό, υλοποίηση και την παρακολούθηση των ατομικών και ομαδικών συνεδριών που διενεργούνται στη δομή
6. Συνεργάζεται με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της δομής
Η αμοιβαία και ισότιμη συνεργασία των διάφορων ειδικοτήτων που απαρτίζουν την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα αποτελεί βασική αρχή λειτουργίας της στεγαστικής δομής.