Greenpeace: Παλαιοβράχα project…
Μία νέα αγορά με προϊόντα βιώσιμης καλλιέργειας ανοίγεται στην Δυτική Φθιώτιδα και πιο συγκεκριμένα στην Παλαιοβράχα υπό την αιγίδα της Greenpeace.
Φακές, ρεβύθια, βιομηχανική ντομάτα, αλλά και μία ντόπια ποικιλία φασολιού, όλα προϊόντα της βιώσιμης γεωργίας , είναι μερικά από τα πρώτα δείγματα καλλιέργειας , ενώ σε βάθος χρόνου ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην οινοποίηση βιομηχανικού κρασιού ποικιλιών της περιοχής αλλά και στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφής.
Η σπουδάστρια Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Λαμίας Ευαγγελία Ξυνόγαλου συνάντησε τον κύριο Κώστα Τσιρώνη πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Παλαιοβραχινών και τον κύριο Κανάρη Τσίγκανο, μέλος του συλλόγου και διαχειριστή της ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης). Οι ίδιοι αναφέρθηκαν σε μία απόφαση η οποία πάρθηκε συλλογικά και τόνισαν ότι στόχος αυτής της προσπάθειας πέρα από τις βιώσιμες καλλιέργειες είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μάθουν να συνεργάζονται. Επίσης αφού πρόκειται για την πρώτη περιοχή που προχώρησε σε κάτι τέτοιο θέλουν να παρακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. “Το αγαπάμε αυτό που κάνουμε και σε καμία περίπτωση δεν τα παρατάμε, γιατί πιστεύουμε σε θετικές εξελίξεις.” δηλωνει ο Κώστας Τσιρώνης, με τον κο. Τσίγκανο να συμπληρώνει πως “στα άμεσα σχέδια μας, είναι η δημιουργία ενός καταστήματος της ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου και θα πωλούνται τα προϊόντα, ενώ σκεφτόμαστε και την κατασκευή μιας ιστοσελίδας e-shop”.
Στην σπουδάστρια του τμήματος Δημοσιοφραφίας του ΙΕΚ Λαμίας μίλησε και η κυρία Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη της Greenpeace σε θέματα Συνεργασίας με Κοινότητες, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις βιώσιμες καλλιέργειες, την συνεργασία τόσο με τον Σύλλογο Παλαιοβραχινών, όσο και με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ αποκάλυψε τις ενέργειες που γίνονται για την αναγνώριση μιας τοπικής ποικιλίας φασολιού.
Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Σύλλογο Απανταχού Παλαιοβραχινών;
“Μας κάλεσαν σε μία ημερίδα που διοργάνωσαν για τα κτηνοτροφικά φυτά που είναι κάτι που επίσης θέλει να προχωρήσει η περιοχή, δηλαδή την αντικατάσταση της εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας με κτηνοτροφικά φυτά. Ξεκινώντας από εκεί μιλήσαμε λίγο περισσότερο για την βιώσιμη γεωργία. Μας μίλησαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι για το όραμα που έχουν για την ανάπτυξη της περιοχής που να βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και κάπως έτσι ξεκινήσαμε την συνεργασία μας γιατί είδαμε ότι είχαμε πάρα πολλά κοινά σημεία και είπαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.”
Σε μια εποχή όπου οι περισσότερες καλλιέργειες συντηρούνται με χημικά εσείς έχετε ως στόχο να τις μετατρέψετε σε βιώσιμες χωρίς την χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Πιστεύετε πως αυτό θα έχει απόδοση;
“Αυτό θα έχει απόδοση γιατί το έχουμε δει να έχει απόδοση εφόσον βέβαια δοκιμαστεί σωστά. Για αυτόν τον λόγο και συνεργαζόμαστε με έμπειρους γεωπόνους. Πάντα υπάρχει μια αντίδραση σε μέρη που δεν είναι συνηθισμένη η βιώσιμη γεωργία. Οι αγρότες που έχουν συνηθίσει στην εκτεταμένη χρήση χημικών λένε βιολογικά τι είναι αυτό; Δεν πιάνει, δεν έχει αποδόσεις ,αλλά όταν αρχίζουν λίγοι άνθρωποι που έχουν ένα όραμα και μία τόλμη να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και φαίνεται ότι πιάνει τόπο η προσπάθεια τους τότε οι περισσότεροι μπορούν να ακολουθήσουν το ίδιο εγχείρημα.”
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι δίπλα σας;
“Είναι δίπλα μας περισσότερο παρατηρώντας με περιέργεια, ακόμα. Ωστόσο υπάρχει ένας κτηνοτρόφος ο οποίος έχει προχωρήσει ήδη στην καλλιέργεια λούπινου για την παραγωγή ζωοτροφής και για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και επειδή οικονομικά δεν τον συμφέρει. Το περασμένο φθινόπωρο ήταν η πρώτη φορά που το έβαλε οπότε ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καλλιέργεια το βλέπει όμως να πηγαίνει πάρα πολύ καλά και έχει μιλήσει με πολλούς κτηνοτρόφους από την περιοχή οι οποίοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν και αυτοί σε τέτοιου τύπου καλλιέργεια για την διατροφή των ζώων τους.’
Σχετικά με τις καλλιέργειες και το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα:
“Αυτή την περίοδο πρέπει να φροντίσουμε τις καλλιέργειες που έχουμε κάνει, να φροντίσουμε για την σωστή τους πορεία και την ολοκλήρωση τους. Επίσης πέρυσι κάναμε μια δοκιμαστική καλλιέργεια για σποροπαραγωγή μια ποικιλία φασολιού που οι ντόπιοι μας είπαν ότι είναι το παλιό φασόλι που καλλιεργούνταν στην Παλαιοβράχα. Έχουμε δώσει δείγμα στην Γεωπονική Σχολή της Αθήνας για να εξακριβώσει αν όντως πρόκειται για τοπική ποικιλία, αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια ποικιλία που θα έχει ιδιαίτερη αξία όπως κάθε τοπική ποικιλία και πρέπει φέτος να περάσουμε στην δεύτερη καλλιέργεια του για να αυξήσουμε την σποροπαραγωγή ώστε να προχωρήσει μετά το φασόλι στην καλλιέργεια για εμπορικούς σκοπούς.”
Υπάρχει κάτι το οποίο θα θέλατε να πείτε έτσι ώστε να προχωρήσουν και άλλοι σε τέτοιου είδους εγχειρήματα;
“Τέτοιες προσπάθειες είναι μονόδρομος αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη τοπική που να μπορεί πραγματικά και μακροπρόθεσμα να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους μιας περιοχής .Η Ελλάδα είναι ένας πλούσιος τόπος, κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και την δική της πορεία. Εάν τα ανακαλύψουμε, γιατί πολύ συχνά τα ξεχνάμε και αν τα αξιοποιήσουμε μπορούμε να χτίσουμε κάτι ξεχωριστό που θα έχει ζωή και στο μέλλον. “