fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

PROSFYGES09

2 λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στα Καμένα Βούρλα χωρίς καμία ειδοποίηση προηγουμένως.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο από την πρώτη στιγμή αντιδρώντας στην έλευση των προσφυγόπουλων. 

Μάλιστα δεν επέτρεψαν την πρόσβαση σε φορτηγό που μετέφερε κρεβάτια και ιματισμό για το ξενοδοχείο.

Ακολουθεί η επιστολή που εξέδωσε ο Δήμαρχος πρίν από λίγο:

Το ξενοδοχείο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το σχολικό συγκρότημα των Καμένων Βούρλων και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία μέχρι να απομακρυνθούν τα προσφυγόπουλα ενώ η δημοτική αρχή αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Τα παιδιά πάντως, βλέποντας ποια είναι η κατάσταση στο μέχρι λίγες ημέρες πριν εγκαταλειμμένο ξενοδοχειο, ανακοίνωσαν πως δεν θέλουν να μείνουν στα Καμένα Βούρλα και εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην Αθήνα. 

 Αστυνομία και εισαγγελέας ανηλίκων θα συντονίσουν την επιχείρηση αποχώρησης  τους από τα Καμένα Βούρλα.

Άγνωστη πάντως παραμένει ακόμη η περιοχή που θα καταλήξουν.  

Στο μεταξύ στις 6 το απόγευμα η δημοτική αρχή καλεί τους κατοίκους σε λαϊκή συνέλευση στο χώρο του σχολείου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να συντονιστούν οι ενέργειες που θα γίνουν τις επόμενες ώρες. 

Νωρίτερα ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιωτης εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να προλάβει καταστάσεις. 

"Η φημολογούμενη έλευση και εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στο Δήμο Καμένων Βούρλων και ειδικότερα μέσα στον αστικό ιστό, σε ανενεργές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης των Καμένων Βούρλων, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα μας βρει σφοδρά αντίθετους. Ως Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής αρχής ουδέποτε ενημερώθηκα για την πιθανολογούμενη εγκατάσταση των μεταναστών από τους αρμόδιους φορείς , Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως όφειλαν. Κατανοούμε πλήρως την προσπάθεια αποσυμφόρησης της νησιωτικής χώρας από την συσσώρευση των προσφύγων και μεταναστών, προς όφελος του τουρισμού αλλά δεν κατανοούμε την πιθανότητα μεταφοράς μέρους αυτών, στην έδρα ενός μικρού τουριστικά δήμου της ηπειρωτικής χώρας, των 2.700 μονίμων κατοίκων, όπως είναι τα Καμένα Βούρλα. Οι χώροι που φημολογείται ότι έχουν επιλεχθεί είναι ακατάλληλοι για οποιουδήποτε τέτοιου είδους φιλοξενία. Βρίσκονται στο κέντρο της λουτρόπολης, σε πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό, σε απόσταση ελαχίστων μέτρων από τις σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικό, Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και Λύκειο) και μέσα στην εμπορική κίνηση της πόλης. Κατά συνέπεια η εγκατάστασή τους στους χώρους αυτούς θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μονίμων και επισκεπτών, τόσο στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Καλούμε άμεσα τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, ενώ προτρέπουμε τους αρμοδίους να επιλέξουν χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών με στρατηγικό σχεδιασμό και γνώμονα την ωφέλεια όλων. Τέλος δηλώνουμε ξεκάθαρα την άρνησή μας, να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, χωρίς να μας ρωτούν ούτε και να μας ενημερώνουν. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουμε
προς όλους, ότι θα μας βρουν απέναντί ως ανθρώπινη ασπίδα αν επιχειρηθεί η εγκατάσταση έστω και ενός μετανάστη/πρόσφυγα στους συγκεκριμένους χώρους." 
Καμένα Βούρλα, 23-9-2020
Συκιώτης Ιωάννης
Δήμαρχος Καμένων Βούρλων

Συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη είχε ο Βουλευτής της Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Κοτρωνιάς.

Διαβάστε το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Κοτρωνιάς:

Μετά τις χθεσινές φήμες, ο Βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς ζήτησε και συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ώρα 14.00 με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.
Του έθεσε το θέμα της απροειδοποίητης μεταφοράς προσφύγων σε ξενοδοχείο των Καμένων Βούρλων και του μετέφερε την αντίδραση της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα.

Ο Υπουργός, αφού τόνισε και ζήτησε την συμβολή όλων των Ελλήνων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενημέρωσε τον Βουλευτή για τα εξής:
1. Η εγκατάσταση έγινε από τον ΔΟΜ ( Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), μετά από συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
2. Πρόκειται για προσωρινή διαμονή (transit) μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν για την Ευρώπη.
3. Η διαμονή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.
4. Η εγκατάσταση αφορά οικογένειες και παιδιά, θα είναι προσωρινή και για του λόγου το αληθές επικαλέστηκε τις 27 αντίστοιχες ξενοδοχειακές δομές, τις οποίες ήδη έκλεισε το Υπουργείο, αφού ολοκληρώθηκαν τα έγγραφα και αναχώρησαν για τους τόπους προορισμού..
5. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα συνεχιστεί αφού πλέον οι ροές ελέγχονται και έχουν σταματήσει. Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι φέτος το Σεπτέμβριο είχαμε μόλις 65 άτομα ενώ πέρυσι το Σεπτέμβριο είχαμε 10.600.

Ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση του , έστω κι αν δεν ικανοποιείται από τον αιφνίδιο, χωρίς διαβούλευση τρόπο που έγινε η όλη αυτή διαδικασία και μάλιστα στη καρδιά της λουτρόπολης και δήλωσε ότι, θα μεταφέρει τις θέσεις του Υπουργού στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, ελπίζοντας σε άμεση αποχώρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζει την ευρύτερη εθνική σημασία της διαχείρισης του προσφυγικού.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.