fbpx

Επιστροφή στην κανονικότητα και για το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας που την Παρασκευή συνεδρίασε στο φυσικό του περιβάλλον την αίθουσα της οδού Αινιάνων λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στη συνεδρίαση ωστόσο με φυσική παρουσία συμμετείχαν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η παράταξη ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ και οι σύμβουλοι Αντωνίου και Τσιρώνης από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ με τον επικεφαλής Βασίλη Κυριακάκη να συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη.

Με τηλεδιάσκεψη επίσης μετείχε και ο κ. Σταυρογιάννης αλλά και ο κ. Στάικος , ενώ απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Δελιχάς.

Όσον αφορά την διαδικασία: με εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, με τη συμμετοχή των Δήμων Λαμιέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας και τον τίτλο «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.» .

«Είναι ένα εργαλείο ευέλικτο που θα μπορεί μέσα σε σύντομο χρόνο, να απαντά στα κρίσιμα» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος.

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση του Δημάρχου :

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο αναπτυξιακός οργανισμός ο οποίος οραματιζόμαστε και τον οποίο καταθέτουμε σήμερα μπροστά σας, είναι ένας βραχίονας δημόσιου ενδιαφέροντος, αφού μετέχουν δήμοι και μόνο δήμοι και συγχρόνως είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προλάβει τις εξελίξεις.
Ένα εργαλείο που έχουμε απολύτως ανάγκη αν θέλουμε να προλάβουμε τον χρόνο, καθώς είναι πολύ δύσκολο μέσα από τις υπάρχουσες δομές να απαντήσουμε και σε μια δύσκολη καθημερινότητα, αλλά πολύ περισσότερο στα θέματα τα οποία χρειάζεται να κάνουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση για να προλάβουμε τις εξελίξεις.
Είναι ένα εργαλείο ευέλικτο που θα μπορεί μέσα σε σύντομο χρόνο, να απαντά στα κρίσιμα, διασφαλίζοντας συγχρόνως στο δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, διασφαλίζοντάς την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός και έτσι όπως το καταθέτουμε με το σχέδιο του καταστατικού, πέρα από την αντιπροσωπευτικότητα την οποία έχει, πρέπει να έχει μια ισχυρή οικονομική βάση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, να παράγει έργο και το κυριότερο να παράγει αποτελέσματα.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν μικρότερο, θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν με λιγότερα.
Τι είπαμε εμείς λοιπόν. Είπαμε ότι θέλουμε αποτέλεσμα και είπαμε ότι θα πρέπει για μια πενταετία να έχουμε εξασφαλισμένα τα πάντα για να αποδώσει τα μέγιστα. Θέλουμε μελέτες, θέλουμε παρεμβάσεις, θέλουμε εκτέλεση έργων, θέλουμε και τι δεν θέλουμε εκεί που δε φτάνει δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση ή εκεί που έχει κορεστεί να παρεμβαίνουμε άμεσα και να προχωράμε.
Ως τέτοιο εργαλείο του οραματιζόμαστε και βεβαίως φιλοδοξούμε, εκεί να μεταφέρουμε έμπειρο δυναμικό από το δημόσιο τομέα το οποίο και θα μπορέσει όλη αυτή την εμπειρία να την δώσει σε ένα καινούργιο δυναμικό το οποίο θα έχει ταχύτητες και αποτελεσματικότητα.
Θα πω και ένα παράδειγμα βεβαίως για όλους αυτούς που πιθανόν θα ήθελαν να πούνε ότι τα χρήματα που θα διαθέσει ο δήμος Λαμίας είναι πολλά.
Να πω ότι μόνο στην κοινωφελή επιχείρηση ο Δήμος της Λαμίας διαθέτει από 200.000 έως 300.000 ευρώ κάθε χρόνο. Και πρόκειται για μια κοινωφελή επιχείρηση με συγκεκριμένα πράγματα. Καλά κάνει και τα διαθέτει.
Δεν αξίζει τον κόπο όμως, για κάτι μεγαλύτερο να προλάβουμε τις εξελίξεις για να ωριμάσουμε έργα, για να κάνουμε διαγωνισμούς για να έχουμε αποτέλεσμα να επενδύσουμε τουλάχιστον τα ίδια χρήματα;
Ο Δήμος της Λαμίας δεν είναι ένας οργανισμός οποίος συγκεντρώνει χρήματα και τα τοποθετεί παραγωγικά επιδιώκοντας τοκοδοσία. Οι καταθέσεις είναι ότι πιο αντιπαραγωγικό υπάρχει. Ο Δήμος Λαμίας χρειάζεται να επενδύει στην ώρα τους, τα χρήματα να έχει αποτέλεσμα και να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας περιοχής είτε με νέα έργα και παρεμβάσεις είτε με σχέδια και βελτιώσεις.
Έχουμε δει πολλές Αναπτυξιακές να φυτοζωούν και να χρειάζονται κατ’ έτος αυξήσεις κεφαλαίου για να μην κλείσουν. Απορρίπτουμε αυτά τα μοντέλα, καθώς είναι.
Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινήσαμε πολύ νωρίς. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς να ετοιμάσουμε τη μελέτη, το σχέδιο καταστατικού, αφού βεβαίως ο νόμος μας επιτρέπει κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο νόμος δεν κλείνει παρά μόνο δυο μήνες ζωής. Μέσα σ' αυτό το διάστημα είχαμε τις επαφές με τους υπόλοιπους δημάρχους και όπως γίνεται κατανοητό υπήρξαν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις για όλους μας.
Επιδιώξαμε να είναι το σύνολο των δήμων σ' αυτό το σκηνι-κό κάποιοι δήμαρχοι δεν θέλουν σ' αυτή τη φάση για τους δικούς τους λόγους. Κατανοητοί οι λόγοι, προχωράμε όμως .
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι μεμψίμοιρο να μιλάμε για χρήματα που δεν πρόκειται να διατεθούν όλα σε μία χρονιά. Μέ-χρι τότε θα δούμε και την αποτελεσματικότητα και με χειροπιαστά αποτελέσματα.
Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι ότι αυτό που έχουμε κατά νου είναι να απαντήσουμε σε όλες τις προκλήσεις, όσο και αν κάτι τέτοιο είναι κουραστικό.
Δεν είναι απλά και μόνο να φτιάξουμε ένα φορέα που θα έχει διαχειριστική επάρκεια και θα μπαίνει ενδιάμεσος. Δεν κάνουμε ένα μεταπρατικό σχήμα, κάνουμε μια προέκταση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ό,τι αυτό σημαίνει για τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αποτελούν βάση τόσο για τη μελέτη, ωρίμανση και διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, όσο και για την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Μια ολο-κληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την εκπαίδευση και γενικότερα τη γνώση, εξειδίκευση, καθώς και στη συνοχή και ανανέωση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.
Οι σκοποί και οι στόχοι της εταιρείας αναλύονται εκτενώς, αφενός στο σχέδιο του καταστατικού που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση κι αφετέρου στη μελέτη βιωσιμότητας που προβλέπει η νομοθεσία.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω γι’ άλλη μια φορά ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων, έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που μέσα από ευρύτατες συνεργασίες αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και σύγχρονες μεθοδολογίες, θέλει να επιτύχει το ύψιστο λειτουργικό αποτέλεσμα για τους δημότες της Λαμίας και τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας γενικότερα.
Για τους λόγους αυτούς, ζητώ να αποφασίσετε με βάση την εισήγηση.
Ευχαριστώ

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.