STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

DSC 5165Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Χαλκιδέων από το ψήφισμα που συνέταξε η δημοτική αρχή για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Αυλίδας και ζήτησαν να γίνουν αλλαγές.

Έτσι, στο υπάρχον ψήφισμα θα συμπληρωθούν κάποια σημεία που οι επικεφαλής κρίνουν απαραίτητα για την ολοκληρωμένη στοιχειοθέτησή του.
Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα διήρκησε τρεις ώρες, μέσα σε μία αιθουσα κατάμεστη από κόσμο, που ενδιαφέρεται για το θέμα και το οποίο τον αφορά άμεσα ή έμμεσα.

Το παρών έδωσαν μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλίδας, εργαζόμενοι στα Τσιμέντα, την ΑΚΦΑ, λιμενεργάτες, ο δ/ντης του Θεάτρου Χαλκίδας και κάποιοι κάτοικοι. Ένα συμβούλιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από εντάσεις για το θέμα, και όχι μόνο...

Κάποιοι από τους παρισταμένους έφτασαν σε σημείο να αισχρολογούν, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που τα καυστικά τους σχόλια, ούτε για δημοσίευση δεν επιτρέπονται από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.... Εύλογα κάποιοι θα το χαρακτήριζαν ώς μία "ροζ ταινία" που παίχτηκε από δύο τρία άτομα....DSC 5168

Κατά τ' άλλα... Από την πλευρά του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλίδας δια του προέδρου του επισημάνθηκε ότι αυτό που επιδιώκουν μέσα από τον αγώνα τους για την οριοθέτηση είναι να πετύχουν να μην γίνει το νέο λιμάνι Χαλκίδας στην περιοχή τους και ότι δεν διαφωνούν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως προς αυτά που οριοθετεί στη χερσαία ζώνη, αλλά στη θαλάσσια.

Ο δ/ντής του Θεάτρου Χαλκίδας, Γιάννης Κατσάνος, λίγο πολύ υποστήριξε ότι το εργοστάσια με τα Τσιμέντα δεν πρέπει να λειτουργήσουν γιατί έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το μεγάλο βουνό από το 2005 έχει τελείωσει…

Καταπέλτης ο λόγος του προέδρου των εργαζομένων στα Τσιμέντα, Ηλία Κούκουρα. Υποστήριξε ότι στο ΓΠΣ δεν υφίσταται οριοθετημένος πολιτιστικός χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος, άρα ο παραπάνω  χαρακτηρισμός είναι παράνομος απ’ όποιον γίνεται. Μίλησε για το ηλεκτρονικό παγκόσμιο δημοψήφισμα που έχει κινήσει, όπως είπε, το Θέατρο Χαλκίδας, το οποίο δεν έχει πετύχει τους στόχους του αφού έχει μαζέψει μόνο 897 ΝΑΙ για την κήρυξη οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου. Επεσήμανε δε, όλα όσα έχουν προσφέρει στην περιοχή και στα αρχαία μνημεία οι εργαζόμενοι. Ενώ, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και την προσφορά του εργοστασίου στους ανθρώπους που πρωτοξεκίνησαν τις παραστάσεις, οι οποίοι σήμερα είναι αυτοί που τους κυνηγούν για να μείνουν άνεργοι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο όνομα της βουλευτή, Ζωής Λιβανίου.DSC 5158


Ο Στέφανος Μπασινάς από την πλευρά του ζήτησε από τους αρμόδιους να πουν ευθαρσώς τι θα γίνει το εργοστάσιο και αν τελικά θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Εκεί, ήταν και εκπρόσωπος των εργαζομένων από την ΑΚΦΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι στο εργοστάσιο εργάζονται 35 οικογένειες και ότι έχει μία πάρα πολύ ισχυρή άδεια από το ΣτΕ.


Ο δήμαρχος, Χρήστος Παγώνης αναφέρθηκε στην σύσκεψη φορέων με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ.Πολιτισμού που έγινε πριν από μερικές ημέρες, και ότι έφυγαν χωρίς να δώσουν καθαρές λύσεις. Όσο για τη θέση της δημοτικής αρχής είναι να παραμείνει το υπάρχον ΓΠΣ χωρίς να χρειάζεται να γίνει η όποια παραχάραξη, παρά μόνο η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με την συνύπαρξη των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος, Θανάσης Ζεμπίλης, δηλώνοντας πως τα Τσιμέντα και τα Ναυπηγεία είναι εθνικής σημασίας, άρα δεν θίγονται συμφέροντα. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει τώρα να εξετάσουν είναι η μετεγκατάσταση των χημικών βιομηχανιών σε ΒΙΠΕ της Ριτσώνας, όπως προβλέπει το ΓΠΣ του 2011. Το θέμα μας είναι, όπως τόνισε, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού και τότε θα έχουμε τον ανάλογο συσχετισμό. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος με απορία στον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, του έκανε σαφές ότι το λιμάνι δεν βρίσκεται στον ενάλιο χώρο, όπως αυτός προηγουμένως είχε υποστηρίξει, αλλά οι όποιες υποδομές γίνονται στον χερσαίο.


Ο Ν.Λεβέντης με επιμονή υποστήριξε ότι δεν θίγεται καμία βιομηχανική μονάδα από την οριοθέτηση που μπαίνει από το Υπουργείο.

Ο Β. Σταματούκος τόνισε ότι πρόκειται για νέα οριοθέτηση και όχι για αποτύπωση της υπάρχουσας, όπως κάποιοι λένε. Άρα σαφώς και υπάρχουν κίνδυνοι για τα εργοστάσια και τους εργαζομένους, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουν και την τοποθέτηση των υπηρεσιακών παραγόντων για αμφισβήτηση του ΓΠΣ.
Ο Κ.Κουλουρίδης χαρακτήρισε όλο αυτό με τον χάρτη της κήρυξης της οριοθέτησης ως ένα παραμύθι, καθώς το ζητούμενο είναι το master plan του ΟΛΝΕ. Όταν αυτό παρουσιαστεί τότε θα ξέρουν και για τι πράγμα μιλάνε…

Η κα Μιτζιφήρη από την πλευρά της ζήτησε να παρθεί απόφαση για την ΒΙΠΕ στην Ριτσώνα και το εργοστάσιο της ΑΚΦΑ που το αφορά άμεσα.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.