fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

perifereiakoΠαρουσία αντιπροσωπείας κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και του καθηγητή  Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιου Λέκκα, πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας στη Χαλκίδα το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς. Ο κος Λέκκας παρουσίασε κάποιους από τους λόγους της καταστροφής όπως η υπερμεγέθης καταιγίδα που καταγράφεται σχεδόν κάθε 500 χρόνια στην ανθρωπότητα, η ανθρώπινη παρουσία στον Λήλαντα που μετέτρεψε τις ροές του σε πλημμυρικά φαινόμενα και η αποκόλληση τεράστιων εδαφικών και βραχωδών σχηματισμών που μαζί με τα νερά έφραζαν ποτάμια και καταπλάκωναν τα πάντα στο πέρασμά τους. Όσο για την καμμένη γη πάνω από τα Ψαχνά, σύμφωνα με τον κο Λέκκα, αυτή επηρέασε μόνο κατά 5%. Δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι πλέον θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα πολυπλοκότερα και πιο σύνθετα καιρικά φαινόμενα. Η κλιμάκωση των καταστροφών θα μεγαλώνει και οι επιστήμονες θα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα πάνω στην κρίση τους. Τέλος, ο κος καθηγητής πρότεινε την υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των περιβαλλοντικών θεμάτων της Κεντρικής Εύβοιας.
Σκληρή όμως κριτική δέχθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων οι οποίοι έχοντας έναν επιθετικό λόγο προς το πρόσωπό του, του είπαν ότι η παρουσία του εδώ είναι κυρίως επικοινωνιακή και όχι τόσο ουσιαστική.

 

Εκπρόσωποι των κατοίκων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ζήτησαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την απομάκρυνση της λάσπης από τις περιοχές, για την εκτέλεση και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων και της χορήγησης των αποζημιώσεων, οι οποίες θα πρέπει να είναι στο 100% και σε όλους τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των επιχειρηματιών. Τα αιτήματά τους συνυπογράφουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι και θα τα διεκδικήσουν πάση θυσία ακόμη κι αν χρειαστεί και με την παρουσία τους στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

 

Η οποιαδήποτε χρονική δέσμευση θα τον καθιστούσε ανεύθυνο στο έργο του δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός. Τόνισε δε ότι ως Περιφερειακή Αρχή έχουν εξωτερικεύσει όλες τους τις δυνάμεις σε όλο τους το βαθμό. Έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού για την κατασκευή γέφυρας, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι των Φύλλων να μετακινούνται, όμως δυστυχώς το αίτημά τους συναντά εμπόδια από πλευράς στρατού.

 

Για ώρες που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά ένας αυτοδιοικητικός έκανε λόγο η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Τα προβλήματα στη δόμηση είναι επί δεκαετιών και ποτέ δεν έγιναν γενναίες παρεμβάσεις στις υποδομές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είμαστε στο σημείο μηδέν. Η κα Βάκα έκανε και αναλυτική αναφορά των έργων αποκατάστασης που εκτελούνται αυτή την ώρα.

 

Τον φόβο του για το τι μπορεί να συμβεί τον χειμώνα που έρχεται εξέφρασε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος ζήτησε την θωράκιση των οικισμών. Τα ποτάμια είχαν καθαριστεί το 2019 και το 2020 ενώ δεν προχώρησαν τα έργα για τα καμμένα γιατί μπλόκαραν στους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα για την θωράκιση των Ψαχνών από την καμμένη γη η Περιφέρεια είχε διαθέσει 1εκ.659χιλ. Ευρώ.

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.