Τελευταίες Ειδήσεις

paulopoulos se agiasmo

«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων». Αυτό είναι που μας διακρίνει» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Θέλω να σας μεταδώσω αυτή την θέληση, την θέληση για ζωή και δημιουργία. Να πάρετε από αυτή την καταστροφή, αυτό το παράδειγμα της αντίστασης στην καταστροφή, της θέλησης για ζωή, της θέλησης για δημιουργία. Και μπορείτε να δημιουργήσετε. Μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας» τόνισε προς στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου Καλάμου Αττικής, που επλήγη πρόσφατα από τις φωτιές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε κοντά τους με την ευκαιρία του αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών από την θέση του καθηγητή και εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση, που σήμερα βρίσκεται κοντά στους νεαρούς μαθητές και τις μαθήτριες, που σύντομα θα αντιμετωπίσουν την μεγάλη πρόκληση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα της ζωής.

Όπως τόνισε, η επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και μαθητή είναι αμφίδρομη και υπογράμμισε ότι «ο δάσκαλος μαθαίνει από εσάς, όπως εσείς μαθαίνετε από εκείνον».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη δοκιμασία που αντιμετώπισε η περιοχή τους από την καταστροφική πυρκαγιά, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να τους μεταδώσει την θέληση για ζωή και δημιουργία, μετά από αυτή την μεγάλη δοκιμασία: «Να πάρετε απ'αυτή την καταστροφή, αυτό το παράδειγμα της αντίστασης στην καταστροφή, της θέλησης για ζωή, της θέλησης για δημιουργία. Και μπορείτε να δημιουργήσετε. Μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας. Τούτος ο Λαός έχει τεράστιες δυνάμεις. Το πιστεύω, το ξέρω πραγματικά. Όταν θέλει κανείς να προχωρήσει δεν τον σταματάει τίποτα, όσο ταπεινή και αν είναι η καταγωγή του».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η γνώση δεν αντικαθίσταται με τίποτα και προσέθεσε: «Το διάβασμα που πρέπει να κάνετε δεν αντικαθίσταται. Και, κυρίως, μην μείνετε στην πληροφορία. Είσθε μια γενιά που έχει άπειρη πληροφορία. Μην μείνετε σ'αυτήν. Μετατρέψτε μαζί με τους δασκάλους σας αυτή την πληροφορία σε γνώση. Κάνετε την γνώση σοφία, πνεύμα. Μην θεωρήσετε ότι αυτή η γνώση που παίρνετε εδώ στο σχολειό είναι ένα βάρος. Θα με θυμηθείτε όσοι προχωρήσετε. Αυτή η "ταπεινή" -ας το πω έτσι- πληροφορία και γνώση που παίρνετε εδώ, θα σας ακολουθεί σε όλη σας την ζωή. Η βάση για την επιστήμη του μέλλοντος είναι η γνώση που αποκτάτε μέσα σ'αυτό το σχολείο. Σας παρακαλώ πολύ διαβάστε και αγαπήστε αυτό που διαβάζετε. Πάρτε την πληροφορία και βάλτε την στις σωστές διαστάσεις της ζωής. Κάντε την εργαλείο για να οξυνθεί το πνεύμα σας και να δημιουργήσει εκείνα που μπορεί να δημιουργήσει. Δεν είναι δύσκολο».

Εν συνεχεία, τους προέτρεψε να σέβονται ιδιαιτέρως τους γονείς τους για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για εκείνους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, λέγοντας: «Να τιμάτε, κυρίως σ'αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τους γονείς σας. Ξέρετε όλοι σ'αυτή την βαθιά κρίση τι υφίστανται οι γονείς σας. Τι θυσίες κάνουν για να μπορέσετε εσείς να έχετε τα μέσα να σπουδάσετε. Να τους τιμάτε. Και ο καλύτερος τρόπος για να τους τιμάτε είναι οι επιδόσεις σας. Να τιμάτε τους δασκάλους σας, γιατί και εκείνοι -όπως σας είπα- μαζί σας ζουν την ζωή τους βιώνοντας την δική σας εμπειρία αλλά, ταυτόχρονα, και την δική σας αγωνία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός μεταξύ σας είναι η βάση της ζωής» και τόνισε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου ζωή μου ότι οι καλύτερες φιλίες που κρατάω μέχρι και σήμερα είναι οι συμμαθητές μου και οι συμφοιτητές μου που ανταγωνιζόμαστε, φίλοι όλοι μαζί είτε στο σχολείο είτε στο Πανεπιστήμιο. Συναγωνιστείτε μαζί σε αυτόν τον ευγενικό, τον όμορφο αγώνα της ζωής και της γνώσης. Θυμηθείτε ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα έμβλημα από την αρχαιότητα: «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων». Αυτό είναι που μας διακρίνει».

 

πηγή: protothema.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.