fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

Themis CheimarasΜε ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας ζητά την παράταση της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.

Οι διεθνείς εξελίξεις οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλές τιμές, ενώ ο περιορισμός της κυκλοφορίας της πλειοψηφίας των οχημάτων, οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας των πρατηριούχων.

Παράλληλα, εξηγεί ο Βουλευτής, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό, τις μεγάλες απώλειες εσόδων που είχαν οι πρατηριούχοι από τις πολύ χαμηλές καταναλώσεις των υπόλοιπων υγρών καυσίμων. Όπως αναφέρουν και αρκετοί βενζινοπώλες της Φθιώτιδας, «το πετρέλαιο θέρμανσης προστάτευσε πολλές επιχειρήσεις από το να βάλουν λουκέτο».

Παράλληλα, έδωσε και την ευκαιρία στους πολίτες να εφοδιαστούν πετρέλαιο θέρμανσης απολαμβάνοντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Ειδικότερα, ο Θέμης Χειμάρας, αναφέρει:

«Η τεράστια πτώση στην τιμή του πετρελαίου, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης.

Με ερώτηση που κατέθεσα στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ζητώ να επεκταθεί η χρονική διάρκεια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, πέρα από τις 30 Απριλίου.

Έτσι, περισσότεροι πολίτες θα μπορέσουν να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι πρατηριούχοι θα πάρουν οικονομική ανάσα και το μήνα Μάιο έως ότου επιτραπούν σταδιακά οι μετακινήσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Παράταση προθεσμίας για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης».

Από την έναρξη των ευεργετικών μέτρων για τον περιορισμό στις μετακινήσεις, που έλαβε έγκαιρα η Ελληνική Κυβέρνηση, έως σήμερα, καταγράφεται μεγάλη πτώση στην τιμή των υγρών καυσίμων. Τόσο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και οι διεθνείς εξελίξεις, οδήγησαν παγκοσμίως σε ιστορικά χαμηλές τιμές στο αμερικάνικο αργό πετρέλαιο και στο πετρέλαιο τύπου brent.

Παράλληλα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας της πλειοψηφίας των οχημάτων, οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας των πρατηριούχων, οι οποίοι είδαν τις πωλήσεις της βενζίνης σχεδόν να μηδενίζονται. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Μάρτιο παρουσιάστηκε πτώση της κατανάλωσης βενζίνης κατά 20% και του ντίζελ κίνησης κατά 8%. Ανάλογη είναι και η εικόνα του Απριλίου, ενώ για το μήνα Μάιο εκτιμάται ότι, οι απώλειες στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μετακίνησης του Πάσχα που δεν πραγματοποιήθηκε φέτος.

Αντίθετα, αυξημένη κατά 22% ήταν η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης για το Μάρτιο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις για το συγκεκριμένο προϊόν σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Το γεγονός αυτό, έδρασε ευεργετικά για τους πρατηριούχους, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό, τις μεγάλες απώλειες εσόδων που είχαν από τις πολύ χαμηλές καταναλώσεις των υπόλοιπων υγρών καυσίμων.

Όπως αναφέρουν και πολλοί πρατηριούχοι της Φθιώτιδας, το πετρέλαιο θέρμανσης λειτούργησε προστατευτικά απέναντι στο κλείσιμο πολλών μικρών πρατηρίων λόγων της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών της επιπτώσεων.

Παράλληλα όμως, έδωσε και την ευκαιρία στους πολίτες να εφοδιαστούν πετρέλαιο θέρμανσης απολαμβάνοντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι οποίες κινούνται κάτω από τα 0,79 € ανά λίτρο, από 0,84 € και 1,003 € ανά λίτρο στα τέλη Μαρτίου και Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

Για το λόγο αυτό, το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, που ως γνωστόν, είναι η 30η Απριλίου κάθε έτους, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ευεργετικό μέτρο για τους πρατηριούχους, αλλά και να επιτρέψει σε ακόμα περισσότερους πολίτες να προμηθευτούν οποίοι θα μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ήδη και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει αποστείλει σχετική επιστολή, αιτούμενη την επιμήκυνση της περιόδου πώλησης για το πετρέλαιο θέρμανσης έως τις 10 Μαΐου.

Κατόπιν αυτών, ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η παράταση της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ώστε, αφενός να ευεργετηθούν περισσότεροι πολίτες από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και αφετέρου, να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα των πρατηριούχων και εντός του μήνα Μαΐου, περιορίζοντας τη μείωση από την κατανάλωση των υπόλοιπων υγρών καυσίμων;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.