fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 14:10

O.I.R.A.: Το απόλυτο όπλο των Λόμπι εναντίον του Περιβάλλοντος

Έγραψε ο

Η διαμόρφωση πολιτικών που σχετίζονται με το περιβάλλον στις Η.Π.Α. επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα είναι το ίδιο ή και περισσότερο κατευθυνόμενη από τα λόμπι μεγάλων επιχειρήσεων, από ότι επί προεδρίας Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.
Με όπλο μία μέχρι πρότινος άσημη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις και τα λόμπι τους, άλλαξαν το 85% των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούσαν περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα, μακριά από τους προβολείς των Μ.Μ.Ε. και αδιαφορώντας για την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Τα πεπραγμένα Ομπάμα στον Λευκό Οίκο δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης.

Τρία χρόνια μετά, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο «αρνητή» της ανάγκης υιοθέτησης δεσμευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι νέοι νόμοι για εξορύξεις πετρελαίου στις ακτές, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι εταιρικές ευθύνες σε μεγάλα περιβαλλοντικά ατυχήματα εξαιτίας ασυδοσίας της λειτουργίας εταιριών (π.χ. BP, Halliburton στον Κόλπο του Μεξικού), η άρνηση της κυβέρνησης για επιβολή αυστηρότερων ορίων εκπομπών ρύπων, αλλά και η εκτόπιση αρκετών περιβαλλοντικών συμβούλων της κυβέρνησης είχε πιστοποιήσει από τους πρώτους μήνες της προεδρίας Ομπάμα ότι οι εταιρίες δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα σχετικά με πιθανές νομολογίες υπέρ του περιβάλλοντος και εναντίον της δράσης τους.

Τώρα όμως, μία δεκαετής έρευνα του ιδρύματος Centre for Progressive Report, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποδεικνύει, όχι μόνο την ενδοτικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα στις πιέσεις των επιχειρήσεων και των λόμπι τους, αλλά και την ανάδειξη μιας υπηρεσίας της κυβέρνησης, της O.Ι.R.A. (Γραφείο Πληροφοριών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων - Office of Information and Regulatory Affairs), στο μεγαλύτερο όπλο της κυβερνητικής-επιχειρηματικής σύμπλευσης ενάντια στις προτεινόμενες περιβαλλοντικές νομοθεσίες.

Η O.I.R.A., μία υπηρεσία ελάχιστα γνωστή μέχρι πριν από μερικά χρόνια, της οποίας σκοπός ίδρυσης ήταν ο έλεγχος της ποιότητας εφαρμογής νέων νόμων αφού αυτοί είχαν επιβληθεί,   αποτέλεσε το εργαλείο τροποποίησης ή ακύρωσης νόμων και ρυθμίσεων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (E.P.A.). από τις επιχειρήσεις και τα λόμπι τους.

Επί προεδρίας Ομπάμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, η μέχρι πρότινος άσημη Υπηρεσία τροποποίησε το 85% των νομοθετικών ρυθμίσεων που πρότεινε η E.P.A., τροποποιήσεις που σε όλες τις περιπτώσεις ωφελούσαν τις επιχειρήσεις, αφού η τροποποίηση νομοθετημάτων αφορούσε ακύρωση ή μείωση νόμων και δεσμεύσεων για παραγωγικές διαδικασίες που επιβάρυναν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.  Τα νούμερα αυτά ξεπερνούν ακόμα και αυτά της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και έρχονται βέβαια σε τρομακτική αντιδιαστολή με τις ασταμάτητες προεκλογικές εξαγγελίες των Δημοκρατικών και του ίδιου του κ. Ομπάμα σχετικά με τη νέα «πράσινη» εποχή στην οποία θα εισέρχονταν οι Η.Π.Α επί των ημερών του.

Μέσω της O.I.R.A. η έρευνα αποκαλύπτει ότι την τελευταία δεκαετία λομπίστες εταιριών κατάφεραν να ανατρέψουν νομοθετικές ρυθμίσεις σε περισσότερες από 3.760 περιπτώσεις, στις οποίες προηγουμένως δεν είχαν καταφέρει να πείσουν τις αρμόδιες περιβαλλοντικές, υγειονομικές και άλλες ομοσπονδιακές αρχές.

Η Ο.Ι.R.A. τροποποίησε το 85% των νομοθετικών ρυθμίσεων που πρότεινε η Υπηρεσία Ενέργειας. Το 81% των τροποποιήσεων αυτών έγινε μετά από μυστικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών και λομπίστες.

Το ρυθμιστικό σύστημα που στήθηκε γύρω από τις (αντι)περιβαλλοντικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου μέσω της Ο.Ι.R.A. ήταν σε τέτοιο βαθμό κατευθυνόμενο από τις εταιρίες, ώστε στο 73% των συνολικών συναντήσεων της, η Υπηρεσία συναντήθηκε μόνο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Μόλις στο 16% των ζητημάτων που εξέτασε η Ο.Ι.R.A. απευθύνθηκε σε όλες τις πλευρές που ήταν σχετιζόμενες με τις εξεταζόμενες υποθέσεις.

Ακόμα πιο ύποπτο όλων αυτών μοιάζει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαπραγματεύσεων αυτών κρατήθηκε μυστική από την Υπηρεσία, δεδομένο που σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, μοιάζει μετά από τρία χρόνια στην εξουσία να πετυχαίνει το μέχρι πρότινος αδιανόητο, να ξεπερνά σε διαπλοκή και αντι-περιβαλλοντική νομοθεσία και αυτή την κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ.

(Πηγές: The Guardian, Grist, ZNet)
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της Μ.Κ.Ο. Σόλων
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστηκε 1071 φορές

ΜΚΟ για την Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.