fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 21:59

Τι έκρυψε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του προς ικανοποίηση του Νίκου Χατζηνικολάου

Έγραψε ο

Mihiotis MakisΠάντοτε πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι συνεντεύξεις των πολιτικών μας ανδρών, μπορούν και πρέπει να δίνουν τροφή σε δεύτερες σκέψεις και εις βάθος προβολές των πραγμάτων, πολλώ δε μάλλον όταν παραχωρούνται  σε δημοσιογράφους ευρείας αποδοχής. Οπως ο «εθνικός» δημοσιογράφος,  στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το ελευθέρας να αλληπροσφωνούνται στον ενικό, όπως και η φερώνυμη εκπομπή του, συνεπώς να ομιλούν με «άνεση».

Στο προκείμενο τώρα, τη νέα συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού προς το δημοσιογράφο και πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, Νίκο Χατζηνικολάου, την περασμένη Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, από το δελτίο ειδήσεων του Τ/Ο Σταθμού «ΑΝΤ-1», με τηλεδιάσκεψη.

Σε μεγάλο βαθμό  αυτή η συνέντευξη του Τσίπρα αναλώθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για  διανομή 26 δις ευρώ σε επιχειρήσεις,  εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς, όπως  παραδέχθηκε για πρώτη  φορά δημοσίως ο πρώην Πρωθυπουργός, σχηματίσθηκε  επί των ημερών της διακυβέρνησής του υπερ-πλεόνασμα τουλάχιστον 20 δις ευρώ,  εκτός από τα 16 δις ευρώ που αφορούν υποχρεώσεις στους δανειστές.

Εμείς το κάναμε αυτό είπε ο Τσίπρας, χαμογελώντας  κυνικά,  καλώντας  το σημερινό Πρωθυπουργό  να τα μοιράσει τώρα, άμεσα, επειδή αποτελεί , όπως προσέθεσε, ένα πουγκί για ώρα ανάγκης. Συνεπώς ας δαπανηθεί εδώ και τώρα, με την υστερόβουλη, όσο και κουτοπόνηρη,  επιδίωξη να αδειάσει το πουγκί, ώστε να βγούν  να  έχουν να λένε μετά οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι «σπαταλήθηκε», ενώ κοινούς νους απαιτεί συνετή διαχείριση, όταν, μάλιστα, γιά μετά τον Μάϊο η έστω- το Φθινόπωρο οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν δεύτερο κύμα  επιδημίας....

Βεβαίως δεν πρόκειται παρά για το «ματωμένο», όπως έχει αποκληθεί,  υπερπλεόνασμα της διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ,από τη διανομή του οποίου μένουν εκτός οι πολίτες των οποίων οι συντάξεις εσφαγιάσθησαν  με το νόμο Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου-Αχτσιόγλου, τον οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει, με τον νόμο  γιά τον e-EFKA, η… μεταρρύθμιση Βρούτση.

Εκείνο, όμως, το οποίο κατεγράφη θετικά από τον ερωτώντα Νίκο Χατζηνικολάου, ήταν  η  θετική προσέγγιση Τσίπρα γιά ζεστό πολιτικό χρήμα προς τους ιδιοκτήτες έντυπων και ηλεκτρονικών  ΜΜΕ, στην οποία και προσεχώρησε!

Στις εφημερίδες να επιδοτήσει  την εργασία  η Κυβέρνηση  και όχι την ανεργία ήταν η άποψη Τσίπρα. Πώς θα βγάζετε εσείς αύριο εφημερίδα;   Έτσι αιφνιδίασε ( ; )  το συνομιλητή του ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος, μαζύ με τον αδελφό του Σ. Χατζηνικολάου, έχει, ως γνωστόν, τον έλεγχο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Real News και του Ρ/Ο Σταθμού Real FM.

Πρότεινε επίσης, ο Τσίπρας, ως στοργικός πατερούλης, και με σκοπο την προστασία της υγείας τους, οι δημοσιογράφοι να περιορισθούν σε κατ’ οίκον εργασία με την μορφή της τηλεργασίας, αντί  να δουλεύει με τον τρόπο αυτό μόνον το 10% του συντακτικού προσωπικού, όπως  προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση Βρούτση.

Και  αμέσως συμφώνησαν και οι δύο και επ’ αυτού.

Υπάρχουν όμως τρεις ανακρίβειες (λέγονται, όμως, και ψεματάκια), σε αυτή  τη συζήτηση, με συνέπεια την  παραπλάνηση της κοινής γνώμης, όσων-έστω- παρακολουθησαν τη συνέντευξη ή εκ των υστέρων, όπου αναπαρήχθη:

  • Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επινοήθηκε η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους ή πλήττονται από την κρίση.
  • Οι εργαζόμενοι που οδηγούνται σε αναστολή και μένουν σπίτι θα πληρώνονται από 1η Απριλίου μέχρι τις 15 Μαίου  με 510 ευρώ τον μήνα και συνολικά με 800 ευρώ για το χρονικό διάστημα. Σε όσους είναι σε αναστολή και πληρώνονται με τον τρόπο αυτό, μόνο ένα 10%  μπορεί να καλύπτεται  εργαζόμενο με τηλεργασία , δηλαδή από το σπίτι μόνο, κι αυτό μόνον γιά πρόσκαιρες  και  έκτακτες  ανάγκες της αντίστοιχης επιχείρησης. Ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, είπε συνέντευξή του από την ΕΡΤ, την ίδια ημέρα, ότι προβλέπεται πρόστιμο 1.200 €, ανά παραβίαση σε εργοδότη.
  • Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ήδη έχουν θέσει εργαζόμενους σε αναστολή και τους έχουν υποχρεώσει να δουλεύουν με τηλεργασία. Το κόλπο ξεκίνησε από τη «Εφ. Συν», «συνεταιριστικό» φύλλο(...)  που έβγαλε 96 συντάκτες της σε αναστολή , ώστε να δουλεύουν με τηλεργασία παράνομα και αντί να παίρνουν πλήρη μισθό να δικαιούνται μόνο 512 ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται το κομματικό δελτίο της «ΑΥΓΗΣ». τα ΜΜΕ των αδελφών Χατζηνικολάου, η «Ναυτεμπορική», η «Δημοκρατία»,  προσώρας. Σε άλλες περιπτώσεις,  φαινομενικά μεν τηρείται η ρήτρα του 10%,  αυτό, όμως,  γίνεται ώστε  να τεκμηριώσουν οι εργοδότες  ότι έχουν πρόβλημα και να επωφεληθούν από άλλες  προνομιακές διευθετήσεις συνεπεία της πανδημίας του Κορωνοϊού ( μείωση ΦΠΑ 25%, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου, άτοκο κρατικός δανεισμό;).

Όσα συνεφώνησαν ON CAMERA Τσίπρας –Χατζηνικολάου στη συνέντευξη της Τετάρτης, μένει να δούμε εάν θα σημάνουν και κάποιον «ιστορικό συμβιβασμό», τις εκφάνσεις του οποίου θα δούμε μελλοντικώς, προς ικανοποίηση ακόμη και της «Κυβέρνησης της Δεξιάς» η οποία θα συνεχίζει να παραμένει στο στόχαστρο των ΣΥΡΙΖΑίϊκων φύλλων, σε επίπεδο δημόσιου φαίνεσθαι, δίχως να εμφανίζονται ότι αφίστανται εκατέρωθεν όσων διακηρύσσουν.

Στο μεταξύ η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της  (παρατίθεται στο τέλος) προσπαθεί να τάχει καλά και με τον Πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Αφού πρώτα  έβαλε πλάτη για την αναστολή εργασίας , ώστε να μειωθούν οι μισθοί των δημοσιογράφων και να δουλεύουν με τηλεργασία και ανώνυμα,   δηλαδή χωρίς υπογραφές, κάπως σαν συντάκτες-φαντάσματα, τώρα προσπαθεί να τα γυρίσει ζητώντας...επιδότηση εργασίας.

Προηγουμένως, όμως, έστερξε διά της καθυστερήσεως στην προηγούμενη κωλοτούμπα, να προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο στις εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ και  του προεδρείου της ΕΙΗΕΑ (Χατζηνικολάου και Φιλιππάκη) να κάνουν τα κουμάντα τους.

Προτείνει ακόμη η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από τη σύμπραξη των παρατάξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ισότιμη και διαφανή  κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Ωστόσο έχει συμφωνήσει αυτό να γίνει  μέσω  Επιτροπής Δεοντολογίας,  η οποία μοιραίως κάποιους θα ευνοήσει και κάποιους όχι, στο όνομα  συγκεκριμένων κριτηρίων, κυκλοφορίας ή/και ακροαματικότητας, φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κλπ). Αλλά όταν και όπου αυτό συμβεί, αυτά τα χρήματα δεν θα φθάνουν ποτέ στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν φεσώσει οι ιδιοκτήτες αλλά και τα κομματικά δελτία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γιά να μη χάνουμε το λογαριασμό!

ΥΓ1: Παραθέτω προηγούμενη ανάρτησή μου, με ευρεία περίληψη της συνέντευξης Τσίπρα και το ίδιο το κείμενο, από τον ιστότοπο TVXS (Κούλογλου), προς αποφυγή αιτιάσεων, ότι δεν παραθέτω την είδηση της συνέντευξης αναφοράς:

https://sermichiotis.blogspot.com/2020/04/blog-post_421.html

ΥΓ2: Στην ίδια συνέντευξη, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου γιά τα γραπτά του Καρτερού από το κομματικό δελτίο της «ΑΥΓΗΣ», η οποία αποτελεί θυγατρική επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας τού έδωσε το «ελευθέρας» να επιτίθεται κατά των πάντων, δημοσιογράφος πλέον, καθώς «εκφράζει τις απόψεις του και παίρνει το κόστος», πώς να τον έλέγξει, άλλωστε, σε ένα...πολυφωνικό φύλλο, όπως η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ...Συνεπώς θα συνεχίσει τους οχετούς τους ανενόχλητος, εάν όχι και ενθαρρυμένος...

ΥΓ3: Εν σχέσει με τις αναστολές εργασίας οι οποίες επεξετάθησαν και εις το κομματικό δελτίο της «ΑΥΓΗΣ», άραγε υπήχθη σε αυτές τελικώς ή όχι ο  άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ εις τα ΜΜΕ, ήγουν ο σύντροφος Στ. Καπάκος, Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και Γεν. Γραμματέας στην ΕΣΗΕΑ, αντίθετος λόγω ιδεολογίας σε τέτοια αντεργατικά μέτρα, όπως ετάχθη εκ των υστέρων η ΕΣΗΕΑ; Και εάν αυτό ισχύει, με ποιό χέρι ο ίδιος και η συντρόφισσα Νικολάρα, από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν τις δύο ψήφους τους, ώστε να υπάρξει η προγενέστερη θέση της πλειοψηφίας ΕΣΗΕΑ υπέρ των ανασχέσεων συμβάσεων εργασίας;

ΥΓ4:Την αμηχανία που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ως άνω, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο  άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πλειού από τον ιστότοπο «TVXS» (Κούλογλου), υπό τον τίτλο...ΜΜΕ με «υποκείμενο νόσημα»...

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Η ΕΣΗΕΑ ζητεί επιδότηση της εργασίας αντί για αναστολή συμβάσεων

«Τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι ένας απλός κλάδος της Οικονομίας. Αποτελούν πυλώνα της Δημοκρατίας, εγγυώνται την σωστή ενημέρωση των πολιτών, στον αντίποδα της μάστιγας των ψεύτικων και παραποιημένων ειδήσεων, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η υπογραφή της δημοσιογραφικής ύλης  διασφαλίζει την τήρηση της δεοντολογίας και εδραιώνει την επαγγελματική ευθύνη σε όλο το φάσμα του Τύπου εντύπου και ηλεκτρονικού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να κυκλοφορούν εφημερίδες με δημοσιογράφους – <<φαντάσματα>>, χωρίς επώνυμη αρθρογραφία.

          Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν νομοθετηθεί υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα, τα οποία, αν υιοθετηθούν, θα κρατήσουν ανοικτά τα κλυδωνιζόμενα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, με επαρκείς διασφαλίσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας δημοσιογράφων αλλά και την αξιοπιστία των ΜΜΕ.

  • Καλούμε την Κυβέρνηση να καταργήσει το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, το οποίο, δυστυχώς, χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τη μεγάλη πλειονότητα των εργοδοτών και να προχωρήσει σε γενικευμένη επιδότηση της εργασίας. Εάν, μάλιστα, καταλήξει θετικά η συζήτηση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για επιδότηση της εργασίας θα αντισταθμιστεί το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος.
  • Ζητάμε την ισότιμη και διαφανή κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να στηριχθούν ΟΛΑ τα Μέσα Ενημέρωσης και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, προς όφελος της ενημέρωσης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας στον κλάδο.
  • Πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν τα νέα νομοθετημένα μέτρα ενίσχυσης του εντύπου Τύπου.
  • Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων και των εργαζομένων-ομήρων σε αφερέγγυες επιχειρήσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη, δεν αφορά όλους, όμως, όλοι την έχουν ανάγκη.

          Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θα αντιμετωπίσει κάθε έκφραση εργοδοτικής αυθαιρεσίας αξιοποιώντας όλα τα νομικά αλλά και συνδικαλιστικά μέσα και επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχθεί οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας.»

Screenshot 64    

 

Διαβάστηκε 1262 φορές

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.