fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 08:06

Οι σχέσεις πρωθυπουργού - υπουργού οικονομικών και η κομματική Αυγή σε ρόλο θλιβερού κομπάρσου

Έγραψε ο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπάρχει σε μία κυβέρνηση προκειμένου να μεταφέρει/εκφράζει απολύτως και πλήρως τις θέσεις του Πρωθυπουργού σε αυτήν και υπό ιδανικές συνθήκες την όλη Κυβέρνηση, όταν η «ορχήστρα» είναι καλοκουρδισμένη. Αντιθέτως, όταν λέγει κάτι το οποίο μπορεί να ηχεί, ακόμη και αμφίσημα, για μέλος της Κυβέρνησης, αυτό δεν μπορεί παρά να συνιστά μεταφορά θέσεων του Πρωθυπουργού, τις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεούται να απηχεί επακριβώς, ενώ αναλόγως χρεώνεται ή πιστώνεται το αναφερόμενο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπ’ αυτό το πρίσμα ας δούμε την σχετική ειδησεογραφία της προχθεσινής ημέρας, για τη «χημεία» των σχέσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επί των Οικονομικών Υπουργό του Ευκλείδη Τσακαλώτο και αντιστρόφως, με αφορμή και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δείκτη της Ελληνικής οικονομίας.

Αντιγράφω, από «ΤΑ ΝΕΑ» της Πέμπτης, 9ης Μαρτίου 2017:
«Οταν ρωτήθηκε (σημ. δική μου: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) κατά την παρουσία του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φανέρωσαν βαθιά ύφεση της οικονομίας το 2016, απάντησε: «Πώς είναι δυνατόν; Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση». Πολύ διαφορετική ήταν όμως η απάντησή του όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ότι η κρίση λίγο - πολύ έχει ξεπεραστεί και ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. «Ο υπουργός Οικονομικών δεν το γνώριζε ούτε αυτός;» ήταν η ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απάντησε με έναν τρόπο που προκάλεσε αίσθηση. «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό» απάντησε ο Τζανακόπουλος. Το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησης ήλθε να επιβεβαιώσει ότι μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Πλατείας Συντάγματος υπάρχει μεγάλη πολιτική απόσταση. Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κάποιοι σημείωσαν ότι στην ουσία η ηγεσία της κυβέρνησης εκφράζει τη δυσφορία της προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, υπαινισσόμενη έως και ότι δεν ενημερώνει τον Πρωθυπουργό»


Το βράδυ της Τετάρτης, ερωτάται σχετικώς για το ίδιο θέμα, από το δελτίο ειδήσεων του Τ/Ο σταθμού «Blue Sky» (21:00-21:30) όπου είχε προσκληθεί ο κοινοβουλευτικός συντάκτης της «ΑΥΓΗΣ», επίσημης εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλακίδας, γνωστής ΣΥΡΙΖΑϊκής ένταξης. Yφίσταται θέμα ψυχρότητας ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή είναι ένα κλίμα έντασης και πίεσης που υφίσταται λόγων των έντονων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η ερώτηση της Λίνας Κλείτου.
Και ο Πουλακίδας απαντά επί λέξει: «Εγώ εάν ήμουν στη θέση της Κυβέρνησης θα υποψιαζόμουν ότι όποιος τα λέει αυτά, στην πραγματικότητα τα λέει για να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση, την κυβερνητική ενότητα. Θεωρώ ότι πάρα πολλά από αυτά που λέγονται και που ψιθυρίζονται στη δημοσιογραφική πιάτσα πλασσάρονται εντέχνως, όμορφα και στρωτά, ώστε να φαίνονται αληθοφανή και η Κυβέρνηση να ασχολείται με άλλα πράγματα, κάνει που κάνει τα δικά τη λάθη, να εμφανίζεται ένα κλίμα αστάθειας το οποίο είναι αυτό που υπονομεύει την κάθε Κυβέρνηση όταν διαπραγματεύεται. Οι τελευταίες δύο ομιλίες του Πρωθυπουργού και του κ. Τσακαλώτου ήταν εντελώς ταυτισμένες, ο ένας πατούσε στον άλλον, σας το λέω λόγω επαγγέλματος»


Και τέλος η χθεσινή μερική αναδίπλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου: «Μετά το αποτυχημένο "Τσίπρας vs Τσακαλώτος" φαίνεται πως περνάμε στο sequel: "Τζανακόπουλος vs Τσακαλώτος". Ούτε αυτό θα κόψει εισιτήρια», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Τζανακόπουλος σε ανάρτηση του στο Twitter.
Με αυτό το σκωπτικό σχόλιο, ο κ. Τζανακόπουλος σπεύδει να απαντήσει και να αποκρούσει δημοσιεύματα που, με βάση αναφορά του σε συνέντευξή του σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση το δ' τρίμηνο του 2016 και εάν τα γνώριζε ο πρωθυπουργός, απέδωσαν εικόνα "αδειάσματος" του υπουργού Οικονομικών και αντιπαραθέσεων μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης.


Ποιό το πάθημα-αλλά όχι και μάθημα κατ’ ανάγκην- , με τέτοια σαν τα προηγούμενα: Η εύλογη απαίτηση κριτικής στάσης του Τύπου απέναντι στα γεγονότα και τις σχετικές δηλώσεις των πολιτικών μας από απόσταση ασφαλείας, η λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου, πράγμα απολύτως ελλείπον, όπως προδίδεται από την απάντηση Πουλακίδα. Γεγονός ανεπίτρεπτο, καθ’ ο μέτρο ήλθε να ταυτισθεί με την κομματική γραμμή της «ΑΥΓΗΣ» και μάλιστα πλειοδοτώντας σε συνωμοσιολογία, στην οποία ενέπλεξε, εμμέσως πλην σαφώς τους συναδέλφους του δημοσιογράφους. Η αξιοπιστία του δημοσιογραφικού λόγου δεν μπορεί να αποτελεί «λεπτομέρεια».


Μπορεί αυτό να λέγεται δημοσιογραφία; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς.
Τέλος η στάση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ως προεξετέθη, συμβάλλει στην προσωπική του αξιοπιστία και τελικώς του Πρωθυπουργού που εκπροσωπεί; Ή μήπως έρχεται να διασκεδάσει ένα αντικειμενικώς υπαρκτό θέμα-πρόβλημα;
Πάντως μία αρχή στην ενημέρωση λέγει- διόλου αδίκως- ότι μία διάψευση ή ανασκευή μπορεί τελικώς να ισοδυναμεί με επιβεβαίωση!


Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Διαβάστηκε 5036 φορές

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.