Τελευταίες Ειδήσεις
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 09:20

Πανηγυρίζουν κάποιοι γιατί προχωράει η φαραωνική τουριστική επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε!

Έγραψε ο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπογράφηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος το Προεδρικό Διάταγμα για την φερόμενη μεγάλη τουριστική επένδυση «Atalanti Hills», που προγραμματίζεται να γίνει στον Έξαρχο Αταλάντης και στο όρος Χλωμό από την εταιρεία ΛΟΚΡΟΣ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Το έργο προβλέπεται στη βασική του υποδομή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να περιλαμβάνει τρία(3) γήπεδα γκολφ, τρεις(3) μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τρείς χιλιάδες τριακόσιες έξι (3.306) παραθεριστικές κατοικίες συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών.

Είναι γνωστές οι ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά στο περιβαλλοντικό μέρος του έργου, το οποίο “βαφτίζεται” από τους φερόμενους επενδυτές και τους τοπικούς εκπροσώπους τους ως ήπιο, αγροτουριστικό και οικολογικό. Για τους τοπικούς παράγοντες, όλοι εμείς πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη “βάφτιση”∙ διότι διαφορετικά δεν θέλουμε το καλό του τόπου και την “ανάπτυξη”. Πρέπει να αποδεχτούμε και να ξεχάσουμε τα φτωχά υδατικά αποθέματα της περιοχής, την απειλή ερημοποίησής της, όπως καταγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης, την διαχείριση της παραγωγικής γης, το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και τα συμφέροντα του δημοσίου. Και όλα αυτά με την απατηλή υπόσχεση ενός «παραδείσιου» σεναρίου, που προβλέπει άφθονες θέσεις εργασίας, μεγάλη και διαρκή συρροή πελατείας και ασύγκριτη περιβαλλοντική προστασία για την περιοχή.

Υπογραμμίζουμε μόνο τρία πράγματα:
α) Σε ότι αφορά στον δασικό χαρακτήρα της έκτασης, με την 1074/56901/26-03-3014 πράξη χαρακτηρισμού του Δασάρχη Αταλάντης, από τα 12.351,47 στρ., το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της, δηλαδή τα 11.910 στρ. είναι δάσος αείφυλλων – πλατύφυλλων.

β) Σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα εμφανίζουν το Δημόσιο ως ιδιοκτήτη των 7/15 της συνολικής έκτασης∙ και με αυτή την επισήμανση στάλθηκε από την Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Τμήμα Εμπραγμάτων Δικαιωμάτων, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για την έγερση ενδίκου βοηθήματος και για την δικαστική αναγνώριση δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου στην έκταση. Το ΝΣΚ με το 343/19-01-2016 πρακτικό συνεδρίασης προενέκρινε την μη έγερση ενδίκου βοηθήματος σχετικά με την έκταση, το οποίο πρακτικό εγκρίθηκε στη συνέχεια από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας(!). Πολλά σχόλια δεν χρειάζονται. Απλά επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι το Δημόσιο διεκδικεί κατά περίπτωση τα δικαιώματα κυριότητας των δασικών εκτάσεων και, κυρίως, όταν αφορούν σε μικρούς φερόμενους καταπατητές. Εδώ έχουμε μια παράνομη μεταβίβαση/πώληση δημόσιας περιουσίας χιλιάδων στρεμμάτων σε ξένη εταιρεία και έρχεται ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας και εγκρίνει το πρακτικό μη έγερσης ενδίκου βοηθήματος, κάνοντάς το δεσμευτικό για τη διοίκηση.

γ) Σε ό,τι αφορά στα υδατικά αποθέματα της περιοχής, ο πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και ένας από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς σε θέματα ερημοποίησης και εδαφών, καθηγητής κ Κ. Κοσμάς, σε ηλεκτρονικό του έγγραφο/απάντηση αναφέρει ότι «Γενικά η ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης χαρακτηρίζεται από μέτριο μέχρι υψηλό κινδύνου ερημοποίησης. Η πεδινή περιοχή χαρακτηρίζεται κυρίως ως μέτριου κινδύνου, εκτός μιας λωρίδας γης κατά μήκος της θάλασσας με κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη που επηρεάζεται από την διείσδυση στον υδροφορέα υφάλμυρου ύδατος και προκαλεί την αλάτωση των εδαφών και χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου. Η λοφώδης περιοχή με σχετικά αβαθή εδάφη και μεγάλες κλίσεις, με γεωργικές καλλιέργειες η φυσική βλάστηση, χαρακτηρίζεται κυρίως ως υψηλού κινδύνου». Επίσης ο κ Κοσμάς αναφέρει «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί νόμο του κράτους με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 974/27-7-2001. Συνεπώς οποιοσδήποτε μπορεί να την επικαλεσθεί όσον αφορά την εφαρμογή της» «...περιλαμβάνει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του περιβάλλοντος από την ερημοποίηση ξεχωριστά για κάθε τομέα όπως γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, νερά, κλπ. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη επενδυτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους πρέπει να λαμβάνει υπόψη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης».

Ποια είναι τα επιχειρήματα και οι αυταπάτες.
Ορισμένοι υπερθεματίζουν ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν αποτελεί πλέον πεδίο οικονομικής δραστηριότητας για την περιοχή της Λοκρίδας, ότι η βιώσιμη, ισόρροπη και πολυκεντρική ανάπτυξη είναι “έπεα πτερόεντα” για ανεύθυνους ανθρώπους, χωρίς βέβαια να επικαλούνται κάποια μελέτη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, με ευθύνη και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Όσοι υποστηρίζουν την επένδυση, τονίζουν με δραματικό τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή και τα αδιέξοδα των νέων. Και καταλήγουν στο εύκολο συμπέρασμα ότι η λύση σήμερα - και μονόδρομος - είναι οι ξένες επενδύσεις και η εισροή ξένων κεφαλαίων. Εδώ αναφέρονται σε μια επένδυση, που ξεκίνησε με ένα αρχικό προϋπολογισμό δύο(2) δις ευρώ και τώρα λένε για 1,2 δις με χρονικό ορίζοντα 18ετίας. Θα έρθουν δηλαδή οι ξένοι να πάρουν τα φιλέτα μας, τα βουνά και την παραγωγική μας γη, επενδύοντας τα άγνωστης προέλευσης κεφάλαια τους κι εμείς, με το καλύτερο σενάριο, θα κερδίσουμε τις -αμφισβητούμενες- εποχικές θέσεις εργασίας δαπανώντας αρκετά χρήματα σε υποδομές. Η πλήρης εξάρτηση, το ξεπούλημα και η υποταγή παρουσιάζεται ως μονόδρομος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το «πέσε πίτα να σε φάω» και το «να έρθουν οι ξένοι να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα» που μας οδήγησε το αποτυχημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, είναι στο μυαλό των περισσοτέρων. Οι υπέρμαχοι της επένδυσης, που σηκώνουν και τη σημαία του πατριωτισμού, ποτέ δεν κατέθεσαν ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο να κριθεί ως μη επιθυμητό σε σχέση με το προτιμώμενο σχέδιο αυτής της μορφής τουριστικής ανάπτυξης.

Κάποια πράγματα όμως πρέπει να λέγονται με το όνομά τους:
Γνωστοί και άγνωστοι επενδυτικοί κύκλοι, κυρίως στο εξωτερικό, και στα πλαίσια της αγοράς ακινήτων, επέλεξαν στην Ελλάδα ένα σημαντικό αριθμό μεγάλων εκτάσεων γης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με "κερασάκι στην τούρτα” τα γήπεδα γκολφ (βλέπε Μονή Τοπλού στην Κρήτη, Νηες στη Μαγνησία, Πόρτο Χέλι κλπ). Με την ανοχή πάντα των υπεύθυνων ελληνικών κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπουργείων δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως και τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν αυτές οι φαραωνικές επενδύσεις. Και όλα αυτά σε απουσία μιας συστηματικής και τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων με βάση τα εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων κάθε περιοχής.

Τα σχέδια που προωθούνται στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό φορολογίας αυτών των επενδύσεων και στα σημαντικά κίνητρα που προσφέρει ο Αναπτυξιακός Νόμος, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και 60% του συνολικού επενδυτικού κόστους. Αν πράγματι η επένδυση αυτή ενταχθεί στα κίνητρα που προσφέρει ο Αναπτυξιακός Νόμος, αυτόματα προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσό που αντιστοιχεί στον τομέα του τουρισμού, θα κατευθυνθεί ως άμεση χρηματοδότησή της με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν αυταπάτες ότι κάποιοι έρχονται να επενδύσουν ένα τέτοιο ποσό στην Ελλάδα για να κάνουν απόσβεση μετά από πενήντα και εκατό χρόνια σε έναν τομέα με πολλούς αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι ο τουρισμός. Μπορεί όμως να πει κανείς ότι το «πλαστικό χρήμα» έχει ανάγκη να δραστηριοποιηθεί στην πραγματική οικονομία, γιατί διαφορετικά λειτουργεί παρασιτικά για κάποιες εταιρείες και οικονομίες. Αυτό όμως λέει πολλά...

Οι απλουστευτικές διαδικασίες
Η απλούστευση των διαδικασιών στην προσπάθεια για τον αποχαρακτηρισμό του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, στην προσπάθεια να αποποιηθεί το δημόσιο τα ιδιοκτησιακά του συμφέροντα και στην αγνόηση του Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης - νόμος του κράτους από το 2001 - μπορεί να γίνει μόνο με παράνομες και παράτυπες διαδικασίες. Δεν αναφερόμαστε βέβαια ότι οι αρμόδιοι παραβλέπουν την ανάγκη μιας Ολοκληρωμένης Μελέτης των επιπτώσεων ενός τέτοιου φαραωνικού έργου στις κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον. Και δεν είναι οι οικολόγοι, όπως λένε κάποιοι, που τους εμπόδισαν δώδεκα χρόνια τώρα να προχωρήσουν το φιλόδοξο αυτό έργο, που θα σώσει την οικονομία της περιοχής. Τους εμπόδισε η έλλειψη Εθνικού και Δασικού Κτηματολογίου και η σωρεία των παρατυπιών στην εξασφάλιση της νομιμότητας, τις οποίες προσπαθούν να ξεπεράσουν με τον γνωστό ελληνικό τρόπο...

Το «Atalanti Hills» δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επένδυση ήπιας αγρο-τουριστικής ανάπτυξης. Είναι ένα έργο που θα κοστίσει αρκετά στον έλληνα φορολογούμενο**, ένα έργο με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους και με δραματικές συνέπειες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιφέρειας. Για τα ελληνικά δεδομένα και για τα δεδομένα της περιοχής, η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μια αρνητική πρόκληση***.

Λαμία, 24.2.2017

* Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς
http://oikologiki-sterea.blogspot.com
http://www.e-ecology.gr

**Διαβάστε εδώ δημοσίευμα με τίτλο Το "διαμάντι" Costa Navarino σε αστερισμό ζημιών

***Δείτε το ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού http://www.golfland.gr/themovie.php
Διαβάστε περισσότερα στο http://gipeda-golf.blogspot.gr/

Διαβάστηκε 58 φορές

Mέλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς»

×
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

1.    Η «STAR Α.Ε.», Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Κεντρικής Ελλάδας, που εδρεύει στο 4οχλμ. Ν.Ε.Ο. Λαμίας - Αθηνών, (εφεξής καλούμενη Διοργανώτρια), διοργανώνει διαγωνισμό, σύμφωνα με την κατωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία, όπου θα διανεμηθούν δώρα μέσω κληρώσεως. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα μέσω των ιστοσελίδων του σταθμού www.tvStar.gr και www.starsports.gr.

2.    Δικαίωμα συμμετοχής μπορούν να αποκτήσουν όσα φυσικά πρόσωπα διαμένουν στην Ελλάδα. (στο εξής οι «Δικαιούμενοι Συμμετοχής ή Συμμετέχοντες»). Για όσους συμμετέχοντες δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη γονικής συγκατάθεσης. Αποκλείονται από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι εργαζόμενοι στη STAR Α.Ε., τα μέλη της οικογένειας τους καθώς και τα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα στην διαχείριση της εν λόγω προωθητικής ενέργειας.

3.    Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό γίνεται με τους εξής τρόπους:
Οποιοσδήποτε, Δικαιούμενος Συμμετοχής, που εισέρχεται στις διευθύνσεις www.tvStar.gr και www.starsports.gr,  έχει τη δυνατότητα να δηλώσει συμμετοχή στην κλήρωση για τα δώρα, εφόσον κάνει:
•    Like στη σελίδα του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο facebook
•    Like στη δημοσίευση και
•    Share (κοινοποίηση) της δημοσίευσης στο χρονολόγιό του.

4.    Οι νικητές του διαγωνισμού θα προκύψουν από κλήρωση, μέσω της πλατφόρμας random.org, μεταξύ των εγκύρων συμμετοχών, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκειά του.

5.    Τα δώρα είναι προσωπικά, ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα.

6.    Οι τυχεροί/τυχερές θα ενημερώνονται από τη δημοσίευση των ονομάτων που θα αναρτάται στις ιστοσελίδες του διαγωνισμού www.tvStar.gr και www.starsports.gr. Οι βεβαιώσεις για τα δώρα θα παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή άλλου σχετικού αποδεικτικού, από τα γραφεία της STAR Α.Ε.
(Πληροφορίες: 22310 46725 /  Καθημερινά: 12:30 – 13:30 & 19:00 – 20:00) 

7.    Οι τυχεροί/τυχερές θα πρέπει να παραλάβουν τις βεβαιώσεις για τα δώρα  τους εντός επτά (7) ημερών από την ημερομηνία της δημοσίευσης των ονομάτων. Μετά το πέρας των επτά (7) ημερών το δώρα θα παραλαμβάνουν οι επιλαχόντες. Ομοίως, σε περίπτωση που δεν επαληθευτεί η εγκυρότητα της συμμετοχής του νικητή.

8.    Η Διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να ανακοινώσει τα ονόματα των τυχερών στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr και www.starsports.gr, σε οποιοδήποτε έντυπο ή σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και να προβεί σε διαφημιστική εκμετάλλευση κάθε σχετικού γεγονότος. Οι συμμετέχοντες, δια της υποβολής δήλωσης συμμετοχής συναινούν ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα για τη δημοσίευση του ονόματός τους ή για τη χρήση του σε σχετικό διαφημιστικό πρόγραμμα χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης. Αναφορικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, θα τηρηθεί από τη Διοργανώτρια απόλυτη εχεμύθεια και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα απολύτως λόγο παρά μόνο για τους λόγους που αναφέρονται στο παρόν. Η Διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το email των συμμετεχόντων για την αποστολή ενημερωτικού υλικού που αφορά τη συγκεκριμένη ενέργεια, ή σχετικές προωθητικές ενέργειες που πρόκειται να διεξαγάγει η ίδια. Η επεξεργασία όλων των δεδομένων θα γίνει με βάση τις διατάξεις του ν. 2472/1997 (Νόμος περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

9.    Η Διοργανώτρια τηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους της κλήρωσης ή να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης κατά την κρίση της, να παρατείνει ή να συντομεύσει τη διάρκεια του, ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της Ενέργειας και χωρίς προειδοποίηση, με την δημοσίευση νεότερης ανακοίνωσης στις προαναφερόμενες ιστοσελίδες.
Οι ως άνω τροποποιήσεις θα είναι δεσμευτικές για όλους τους συμμετέχοντες.

10.    Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη εάν για λόγους που βρίσκονται εκτός της σφαίρας επιρροής και ελέγχου τους, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: προσβολή από ιούς υπολογιστών, παράνομη ενέργεια ή επέμβαση, απάτη, τεχνικά προβλήματα, επηρεάζεται προσωρινώς η ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού.

11.    Απαγορεύεται αυστηρά η με οποιονδήποτε τρόπο τροποποίηση ή απόπειρα τροποποίησης των όρων του παρόντος, με σκοπό κυρίως την τροποποίηση ή αλλοίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ή την επιρροή με αυτοματοποιημένο ή αθέμιτο μέσο της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ή του καθορισμού του νικητή. Εάν αποδειχθεί ότι κάποιος συμμετέχων έχει αναδειχθεί νικητής παραβιάζοντας τους όρους του παρόντος, με απατηλά μέσα, δεν θα του απονεμηθεί το δώρο του ή θα απώλυται αυτοδικαίως κάθε δικαίωμα κατοχής του, η δε Διοργανώτρια στην περίπτωση αυτή επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της εναντίον του εν λόγω συμμετέχοντα.

12.    Οι παρόντες όροι θα είναι ανηρτημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαγωνισμών στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr και www.starsports.gr, που διατηρεί η διοργανώτρια στο διαδίκτυο.

13.    Οι παρόντες όροι διέπονται και συμπληρώνονται από το ελληνικό δίκαιο. Λαμβάνοντας μέρος στην κλήρωση, οι συμμετέχοντες θεωρείται ότι έχουν ανεπιφύλακτα αποδεχθεί και συμφωνήσει με τους δεσμευτικούς αυτούς όρους, κανόνες και προϋποθέσεις. Κάθε επιπλέον ανακοίνωση με οδηγίες για την συμμετοχή, θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr ή www.starsports.gr από την Διοργανώτρια και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτών των όρων.

14.    Η συμμετοχή στην κλήρωση προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των ανωτέρω όρων.

×
×
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.