fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 10:38

Θα λύσει τα χέρια ο «επαγγελματισμός» για καλύτερη και αποδοτικότερη δράση των διωκτικών αρχών;

Έγραψε ο

Προ 25 περίπου ετών, στην περίοδο 1990-1993, ο τότε Πρωθυπουργός της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου είπε μεταξύ άλλων στους εκεί συγκεντρωμένους της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και των στελεχών της ΓΑΔΑ, το γνωστό και σήμερα «εσείς είστε το κράτος», υπό την έννοια οιονεί «εκλεκτών» της τότε εξουσίας.

Αυτή η επισήμανση, από τον τότε Πρωθυπουργό, επροκάλεσε -και δικαίως- θύελλα αντιδράσεων, κυρίως για το «αίσθημα ιδιοκτησίας» του χώρου των Σωμάτων Ασφαλείας, εν γένει των «ενστόλων», από την παράταξη της Δεξιάς, του συντηρητικού χώρου σε ευρεία προβολή, την οποία απέπνεε η συγκεκριμένη δήλωση Μητσοτάκη.
Και αυτό όλως δικαίως, διότι οι «ένστολοι» δεν ανήκουν -και δεν επιτρέπεται, δεν νοείται να ανήκουν- σε κανένα κομματικό ή πολιτικό χώρο εξ ορισμού, πολύ δε περισσότερο να κρίνονται μόνον ή εν πολλοίς ως προς αυτό, αλλά από τον βαθμό ανταπόκρισης στην αποστολή τους που ορίζεται από τους νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους και τις απορρέουσες εξ αυτών εντολές της κατά περίπτωση πολιτικής και φυσικής τους ηγεσίας.


Σήμερα, περισσότερο από 25 χρόνια από τότε, καλούμαστε να δούμε πόσο έχουν προχωρήσει τα πράγματα, πόσο το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και της διαφύλαξης της ακεραιότητας της Πατρίδας βρίσκεται σε καλά χέρια, πόσο οι ταγοί αυτής της αποστολής ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, όπως και πώς τους προσεγγίζει η Εκτελεστική Εξουσία, η Κυβέρνηση της χώρας. Και μάλιστα όλως ιδιαιτέρως σήμερα, υπό πλήρως διαφορετικές συνθήκες διακυβέρνησης της χώρας, με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αριστεροδεξιού πολιτικού προσανατολισμού.


Την ευκαιρία προσέφερε η συζήτηση της Παρασκευής, στην «ώρα του Πρωθυπουργού», κατά την οποία ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, υπό το κράτος της ανησυχίας που διακατέχει τους πολίτες από τις συνεχείς προκλήσεις των αναρχοαυτόνομων που εκπορεύονται από το «κράτος των Εξαρχείων». Εκφράσεις αυτών των προκλήσεων αποτελούν οι συνεχείς εμπρησμοί μαζικών μέσων μεταφοράς ή οι καταστροφές των νέων εγκαταστάσεων ελέγχου των εισιτηρίων των αστικών μεταφορών στην Αθήνα, οι βιαιοπραγίες εναντίον πανεπιστημιακών, οι «αποκεφαλισμοί» σε προτομές ή ανδριάντες επιφανών της Ελληνικής ιστορίας και άλλες παρεμφερείς «επαναστατικές» ενέργειες.


Αφήνοντας στην άκρη τις οξείες φραστικές αντεγκλήσεις αμφοτέρωθεν, στη συνεδρίαση αυτή της ΒτΕ, προέκυψε η εικόνα ενός Μητσοτάκη «οικείου» με το χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία ενεφάνισε να υποχρησιμοποιούνται στην αποστολή που βεβαίως καλούνται να επιτελέσουν σε σχέση με τέτοιες καταστάσεις που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας. Κι ένας Τσίπρας, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ... διαχρονικότητα του προβλήματος το οποίο ανεγνώρισε μεν, δίχως να το αρνηθεί, να το υποτιμήσει ή να το διασκεδάσει, δίδοντας έμφαση στον «επαγγελματισμό» με τον οποίο προσεγγίζεται το θέμα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως από τη φυσική ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Είναι γεγονός, από την άποψη αυτή, ότι η ηγεσία του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποστεί από τη θεώρηση ενός συμπλέγματος καχυποψίας έναντι των «ενστόλων», ιδιαιτέρως πλέον ως προς τα Σώματα Ασφαλείας, καθ’ ο μέτρο παραμένει ακόμη δέσμια ιδεοληπτικών θεωρήσεων και ισχυρών μονομανιών που τροφοδοτούν αγκυλώσεις και προϋποθέσεις διαστροφής των πραγματικών περιστατικών ενίοτε. Ενδεχομένως μάλιστα και υπό το κράτος ψηφοθηρικών υπολογισμών από ένα τέτοιο «ακροατήριο», τρύπα στο νερό, όμως, έναντι της δυσανεξίας και του θυμού των πολιτών για τέτοιες καταστάσεις, που θεωρούν -και όλως δικαίως- ως προκλήσεις. Ακόμη θα είχε ενδιαφέρον να ήσαν γνωστές και οι αντίστοιχες θέσεις του συγκυβερνώντος Κόμματος των ΑΝ.ΕΛ, επ’ αυτών των προβλημάτων, δεδομένης και της ιδιαίτερης μαχητικότητας -ριζοσπαστισμού που χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις του ΑΝΕΛάρχη- ΥΕΘΑ.


Εν πάση περιπτώσει η θέση του Αναπληρωτού Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με συγκυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στην πρώτη, όπως και στη δεύτερη Κυβέρνηση Τσίπρα, αποτελεί «άχαρη», πλήν εξόχως νευραλγική θέση: Διότι δοκιμάζεται όχι μόνον από την κριτική της Αντιπολίτευσης σε καθημερινή βάση, όσο και από την υπονομευτική-τελικώς προσέγγιση από...αριστερά, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που φοβούνται «αστυνομοκρατία και καταστολή», δυσχεραίνοντας με τον τρόπο τους τις απαραίτητες δράσεις των διωκτικών αρχών. Και στο παρελθόν, και σήμερα, έχουμε δει να εγκαλούνται ο Γ. Πανούσης προηγουμένως και ο Ν. Τόσκας σήμερα από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή «δικαιωματικούς» του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο ακατανόητο πλαίσιο..., που κάποτε μπορεί να υποκρύπτει ανομολόγητο προστατευτισμό!


Μένει να δούμε, εάν ο «επαγγελματισμός» στην δράση των Σωμάτων Ασφαλείας που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό, θα δράσει λυτρωτικά στην εκτέλεση της αποστολής τους, στη μάχη κατά του κοινού εγκλήματος και της διακίνησης των ναρκωτικών, των πάσης φάσεως προκλήσεων και βεβαίως και της τρομοκρατίας, με τη Δικαιοσύνη να ανταποκρίνεται ομοίως με την ίδια ταχύτητα, στις ταχύτατες -και συνεπώς αποτελεσματικές- ενέργειες πολλών αστυνομικών επιχειρήσεων, για τις οποίες υπάρχει συνέχεια και συνεξάρτηση.


Ας δούμε και στο πλαίσιο αυτού του απαραίτητου πράγματι «επαγγελματισμού», αυτό που κρίθηκε επιβεβλημένο να δημοσιοποιηθεί, από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», σε σχέση με τους «μυστικούς αστυνομικούς»...
Οι "μυστικοί αστυνομικοί", στους οποίους αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα, δεν είναι ασφαλώς κάτι το καινούργιο, βεβαίως δεν ανεκάλυψε σχετικώς την πυρίτιδα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ,- προδήλως εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο της έλυσε προς τούτο τα χέρια, ως θα έδει!- με την χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις πρόληψης εμπρησμού μαζικών μέσων μεταφοράς και όχι μόνον...Είναι εκείνα τα αστυνομικά όργανα με πολιτικά, που ακριβώς επειδή δεν φορούν στολή και με εμφάνιση "παραλλαγής" καλούνται να δουν εγκαίρως όσα δεν υποπίπτουν στην αντίληψη των συναδέλφων τους με στολή, ώστε οι τελευταίοι να παρέμβουν εγκαίρως και να αποτρέπονται τα χειρότερα.


Χρήσιμοι, λοιπόν, οι "ασφαλίτες", κατά την διατύπωση που ακούγεται συχνά με περιφρονητικό τρόπο; Απολύτως χρήσιμοι και -κατά τούτο- δεν πρέπει να επιδιώκουν τη δημοσιότητα, ούτε και να τους βγάζουν στη δημοσιότητα, λόγω της λεπτής -κατά κανόνα- αποστολής τους, την οποία πρέπει να γνωρίζουν μόνον οι κατά περίπτωση εντολείς τους, στην φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ας ευχηθούμε ότι αυτό θα γίνει πάραυτα και στην περίπτωση της διαφύλαξης δημόσιας περιουσίας, όπως τα μαζικά μέσα μεταφοράς ή οι μηχανισμοί ακυρωτικών εισιτηρίων, ώστε να μπεί τέλος στην ασυδοσία αυτόκλητων "τιμωρών του αστικού κράτους", την οποία πληρώνει εν συνεχεία ο κάθε Έλληνας πολίτης, με τη δαπάνη αποκαταστάσεων ή την στέρηση μέσων μεταφοράς που παραδίδονται στην πυρά.


Κι ακόμη ας δούμε, σε σχέση με την προσπάθεια της ΓΑΔΑ που πληροφορούμαστε από την "Κ" και μία -ανομολόγητη, έστω- αυτοκριτική και αυτοβελτίωση εκείνων από το κυβερνών Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ μάλλον σε επίπεδο βουλευτών του στην περίοδο της αντιπολίτευσης, που λοιδορούσαν τέτοιους αστυνομικούς στη διάρκεια "θερμών ημερών", οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Αθήνας, εκτελώντας διαταγές των προϊσταμένων τους στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ,. Τότε δεν είχαν λείψει από κάποιους (κορυφαίους ακόμη κοινοβουλευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα) προκλήσεις φραστικής επιθετικότητας της μορφής "μπράβοι με στολή", από τους οποίους είχαν ζητήσει και τα στοιχεία ταυτότητας, φθάνοντας ακόμη και να τους φωτογραφίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα, από τις οποίες κάποιες είδαν το φως της δημοσιότητας σε φύλλα του ΣΥΡΙΖΑ ("ΑΥΓΗ", "Εφ.Συν") ή στα κοινωνικά δίκτυα! Από κάποιους δε εξ αυτών κάποιοι "αυτόνομοι" επεδίωξαν να υπεξαιρέσουν («απαλλοτριώσουν» κατά την αργκό των τρομοκρατών) τα υπηρεσιακά τους όπλα, προφανώς περισσότερο χρήσιμα για αυτούς...Και από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι προαναφερόμενοι του νυν κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαυσαν ποτέ να χρησιμοποιούν κάποιους από αυτούς τους αστυνομικούς με πολιτικά γιά τις ανάγκες της προσωπικής τους φρούρησης, πράγμα, ομοίως, απολύτως θεμιτό.
Είθε η διαχείριση των κοινών, μέσω της κυβερνητικής ευθύνης, να οδηγεί και σε βίαιη -όταν δεν είναι ομαλή...- ωρίμανση, ως προς τις απαιτήσεις της αδήριτης καθημερινότητας της ζωής και των προβλημάτων με τα οποία αυτή συνυφαίνεται. Διότι το έργο της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί υποχρέωση των εξουσιοδοτημένων αρχών ασφαλείας του κράτους, με ευθύνη της οποιασδήποτε Κυβέρνησης.

Απλές αλήθειες, αλλά όχι και κατ' ανάγκην πάντοτε αυτονόητες ή σεβαστές!
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Διαβάστηκε 2393 φορές

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γλώσσα και Νόημα ΤΡΑΜΠ και Ε.Ε. »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.