fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 20:37

Η διαφορετικότητα της περιφερειακής τηλεόρασης

Έγραψε ο

Η λειτουργία της ενημερωτικής περιφερειακής τηλεόρασης είναι συνυφασμένη με την Ενημέρωση και την Επικοινωνία σε ένα συγκεκριμένο και καθορισμένο - τουλάχιστον γεωγραφικά - τηλεοπτικό κοινό.
Τα στοιχεία που συνθέτουν και ενώνουν τους τηλεθεατές ενός περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού είναι η καταγωγή ή και ο τόπος κατοικίας ή/και εργασίας, τα κέντρα αποφάσεων και η τοπική εξουσία, η δημιουργία και οι δράσεις στην επιχειρηματικότητα, την οικονομία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.


Σε όλα αυτά η ενημερωτική περιφερειακή τηλεόραση έχει την μοναδικότητα και την αποκλειστικότητα να μπορεί να αντλεί περιεχόμενο και να το μετατρέπει σε ενημέρωση και επικοινωνία. Μέσα από την ζωή, την καθημερινότητα και τις ποικίλες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η περιφερειακή τηλεόραση αποκτά τον κοινωνικό της ρόλο να ενώνει και να ενημερώνει.
Απαλλαγμένη από την πίεση των καθημερινών μετρήσεων, είτε για πρακτικούς είτε για ιδεολογικούς λόγους, η περιφερειακή τηλεόραση έχει τον χώρο και τον τηλεοπτικό χρόνο για καλές ειδήσεις. Οι καλές και οι χρήσιμες ειδήσεις είναι η βάση και ο κορμός του τηλεοπτικού δελτίου. Η δυσάρεστη είδηση είναι το αναγκαίο κακό.
Ο πλέον άμεσος φορέας εξουσίας στην περιφέρεια είναι η αυτοδιοίκηση, οι αποφάσεις της οποίας αφορούν κάθε πολίτη. Μόνο η περιφερειακή τηλεόραση μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού σε όλη την δραστηριότητά της. Να μεταφέρει την φωνή του πολίτη στον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και να στέλνει τις αντίστοιχες απαντήσεις, λύσεις και πληροφορίες σε κάθε σπίτι.
Μόνο η περιφερειακή τηλεόραση έχει αποδείξει με την μέχρι σήμερα λειτουργία της ότι έχει χρόνο και χώρο για κάθε δημιουργική προσπάθεια, ατομική ή συλλογική, σε όλους τους τομείς. Γι αυτό άλλωστε και επιτυγχάνει τεράστια διείσδυση στο κοινό σύμφωνα και με τις δημοσιοποιημένες εκτιμήσεις εταιριών δημοσκοπήσεων.
Η χωρίς εντυπωσιασμούς σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση του Πολίτη της Ελληνικής Περιφέρειας είναι ο βασικός στόχος μας, αυτό επιδιώκουμε κι αυτό πράττουμε. Είναι σαφές ότι αυτό βοηθά και την περιφερειακή ανάπτυξη για την οποία όλοι προσπαθούμε.
1. Αποφεύγουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον εναγκαλισμό του συστήματος με οποιανδήποτε οργανωμένα ή μη συμφέροντα αλλά και με την κρατική εξουσία. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στους συνεργάτες μας, στο κοινό που μας παρακολουθεί και στους φορείς που το εκπροσωπούν.
2. Δίνουμε δυνατότητα πρόσβασης και έκφρασης όλων των πολιτιστικών, κοινωνικών, πολιτικών και λοιπών φορέων (ακόμα και ατόμων) προς τα μέσα μας. Παράλληλα είναι διαρκής η προσπάθειά μας για ανταλλαγή όλων των απόψεων και θέσεων μέσα από τις εκπομπές μας. Με δύο λόγια, καλυτερεύουμε πραγματικά τη λειτουργία των σταθμών μας ταυτόχρονα και ανάλογα με τη βελτίωση του κοινού που την παρακολουθεί και της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργεί.
3. Εφαρμόζουμε πιστά όλους του Νόμους, τις αποφάσεις και κώδικες δεοντολογίας των αρμόδιων οργάνων και φορέων του ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχαμε σε όλες τις προσπάθειες αδειοδότησης καταθέτοντας πλήρεις φακέλους στο ΕΡΣ, καταβάλλοντας τα απαιτούμενα υψηλά οικονομικά παράβολα.
4. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την ανάπτυξη της περιοχής μας, άρα στηρίζουμε συνολικά την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας, μέσα σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος βελτιώνει την ποιότητα, εξουδετερώνει την προπαγάνδα και ελευθερώνει τον θεατή δίδοντας του το δικαίωμα ελεύθερης κρίσης και επιλογής.


Επιπλέον θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της περιφερειακής τηλεόρασης και της διαφορετικότητάς της από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Το έχουν κάνει μέχρι σήμερα στη βουλή εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Μόνο που στο τέλος αποφάσισαν ότι όλοι θα μπουν στο ίδιο καζάνι..
Εκτιμούμε ότι δεν είμαστε αεριτζήδες, δεν ζούσαμε στην ανομία και δεν έχουμε καμία σχέση με την διαπλοκή. Επιπροσθέτως, όχι μόνο δεν χρηματοδοτούμαστε χωρίς εγγυήσεις, αντιθέτως οι τράπεζες αγνοούν την ύπαρξή μας όταν μοιράζουν την διαφημιστική πίτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ίδιες. Μοναδικός χρηματοδότης η διαφήμιση του ιδιωτικού τομέα, που επιλέγει την περιφερειακή τηλεόραση με όρους αγοράς.
Η αγορά μπορεί να επιβάλει και την δικαιοσύνη. Όποιος περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός έχει περιεχόμενο, έχει τηλεθεατές, έχει διαφημίσεις.
Έτσι αμοίβεται και έτσι επιβιώνει.

Γιώργος Σιμόπουλος

Δημοσιογράφος, Διευθύνων Σύμβουλος Star Κεντρικής Ελλάδας και Γραμματέας της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.