fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 11:30

Αρκτική χωρίς πάγους το 2016 προβλέπει το Ναυτικό των Η.Π.Α.

Έγραψε ο

Μπορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης να μην αναγνωρίζει καν ως πρόβλημα την κλιματική αλλαγή, όμως το Αμερικανικό Ναυτικό φαίνεται να έχει άλλη άποψη: μία νέα έρευνα προβλέπει την πιθανότητα η Αρκτική να μείνει χωρίς πάγους το καλοκαίρι του 2016, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής!

Η έρευνα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Αμερικανικού Ναυτικού στηρίζεται σε τεχνικά μοντέλα εξομοίωσης, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το καλοκαίρι του 2016 (με απόκλιση ± 3 χρόνια)  η περιοχή της Αρκτικής να μην έχει καθόλου πάγους, να είναι δηλαδή απολύτως προσβάσιμη δια θαλάσσης σε όλα της τα σημεία.

Οι αλλαγές που επιφέρει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης των υδάτων, τη διαφοροποίηση των μεγάλων ωκεάνιων ρευμάτων, τις παράκτιες κατοικούμενες περιοχές, και τις εμπορικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας υπάρχει «μεγαλύτερη ανάγκη για καλύτερη κατανόηση και [σ.σ. περισσότερα] μοντέλα προσομοίωσης και αναπαράστασης των φυσικών διεργασιών και αλληλεπιδράσεων» για πολλές περιοχές του πλανήτη, προκειμένου να είναι περισσότερο ακριβείς οι εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα περισσότερα μοντέλα προσομοίωσης μεταθέτουν την πρόβλεψη για καλοκαίρια χωρίς πάγους στην Αρκτική δεκαετίες αργότερα και η έρευνα του Αμερικανικού Ναυτικού είναι η πρώτη που εκτιμά ότι κάτι τέτοιο ίσως συμβεί μέσα στα τρία επόμενα χρόνια. Όπως πάρα πολλές έρευνες, η συγκεκριμένη αναφέρει την Αρκτική ως σημαντικότατο «δείκτη» των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας τον τρομερά επιταχυνόμενο ρυθμό απώλειας πάγων τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Ναυτικό έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τους κινδύνους ασφαλείας που θα επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική, καθώς η δημιουργία νέων θαλασσών θα επιφέρει εντελώς νέα δεδομένα τόσο σε ενεργειακό όσο και σε καθαρά γεωστρατηγικό επίπεδο.

Σε έρευνα που είχε διεξαχθεί κατά παραγγελία του Αμερικανικού Ναυτικού το 2011, αναφέρονταν ότι «καθώς ο χρονικός ορίζοντας, ο βαθμός και οι συνέπειες των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παραμένουν αόριστες, σημαντικές αλλαγές γίνονται ήδη σε πολλές περιοχές του πλανήτη» και προειδοποιούσε ότι «ακόμα και με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις γύρω από το κλίμα, αν η παρούσα τάση συνεχιστεί θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Ουάσινγκτον από το Μάιο, διακήρυξε «Εθνική Στρατηγική» για την Αρκτική, βασιζόμενη στις προβλέψεις δημιουργίας νέων θαλάσσιων δρόμων από το λιώσιμο των πάγων.


Πηγές: Guardian, New York Times, Annual Reviews
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστηκε 2682 φορές

ΜΚΟ για την Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.