fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 18:54

Fracking, μία ζημιά ανυπολόγιστης έκτασης

Έγραψε ο

Δισεκατομμύρια λίτρα νερού μολύνονται ετησίως με τοξικές ουσίες από τη μέθοδο του φράκινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταστρέφοντας τεράστιες ποσότητες υδάτων και προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα.

Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Environment America το fracking, η αμφιλεγόμενη μέθοδος εξόρυξης αερίου και πετρελαίου, συμβάλλει στη δημιουργία τοξικών λιμνών, προκαλώντας τη δημιουργία τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων σε περιοχές πολύ μακρινές από το επίκεντρο των δραστηριοτήτων.

Οι τεχνικές οριζόντιας διάτρησης και υδραυλικής ρυγμάτωσης (fracking), μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα αποδέσμευσης πετρελαίου και αερίου από βραχώδεις σχηματισμούς, προκαλούν όμως τεράστια περιβαλλοντική ζημιά.

Η μέθοδος του fracking απαιτεί τη χρησιμοποίηση πολλών τοξικών ουσιών, εκ των οποίων πολλά θεωρούνται καρκινογόνα. Η έρευνα αναφέρει ότι μόνο το 2012, από τη μέθοδο του φράκινγκ μολύνθηκαν 1,059 τρις λίτρα νερού.
Έτσι, σε αντίθεση με τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις, όπου τα χρησιμοποιούμενα ύδατα επιστρέφουν στον λεγόμενο "κύκλο του νερού" για κάποια άλλη χρήση, η τοξικοποίηση των υδάτων κατά τη διάρκεια της εξόρυξης με τη μέθοδο του fracking, τα αχρηστεύει.

Τα ύδατα που έχουν μολυνθεί με τοξικές ουσίες από τις υπόγειες εγκαταστάσεις fracking, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών εγκατάστασης, με τη μόλυνση μάλιστα να επεκτείνεται πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον άνθρωπο, από τη χρήση του νερού στην καθημερινότητα ή σε γεωργικές εργασίες, όσο και για τα ζώα και τα φυτά.

«Ακόμα και τα ελάχιστα στοιχεία που διαθέτουμε, δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη ζημιά που προκαλεί η μέθοδος του fracking στο περιβάλλον και την υγεία» αναφέρει στα συμπεράσματά της η έρευνα.

Εκτός των υδάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από το fracking, θεωρείται από την έρευνα εξαιρετικά ανησυχητική. Το 2012 εκτιμάται ότι οι εγκαταστάσεις fracking ήταν υπεύθυνες για την απελευθέρωση 450.000 τόνων ρύπων. Μεγάλο μέρος των ρύπων αυτών μάλιστα περιέχουν μεθάνιο. [1]

Η μόλυνση των υδάτων και η ατμοσφαιρική ρύπανση που προξενεί η μέθοδος του fracking, έχει επιπλέον παράπλευρες απώλειες, αχρηστεύοντας εν πολλοίς τις γαιές γύρω από τις εγκαταστάσεις. Από το 2005  έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα σε μία έκταση που συνολικά ξεπερνά τα 1456 τ. χλμ. (μία έκταση ίση με τη Λέσβο) από τη δημιουργία εγκαταστάσεων εξόρυξης, δρόμων και αγωγών.

Στην περίληψή της η έρευνα αναφέρει ενδεικτικά ότι «η ζημιά που προκαλείται από τη μέθοδο του fracking είναι ευρύτατη και σε μία κλίμακα που πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε».

Στις Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις από τη χρησιμοποίηση της μεθόδου, έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στις περιοχές εξορύξεων, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνεπάγεται, προκαλούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές, από το ενδεχόμενο όφελος της εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου.


Διαβάστε εδώ την έρευνα  “Fracking by the Numbers: Key Impacts of Dirty Drilling at the State and National Level” (pdf)

_______________
[1] Μεθάνιο, η ωρολογιακή βόμβα της κλιματικής αλλαγής, Σόλων, 22 Φεβρουαρίου 2010

Πηγές: Environment America , Guardian
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργατης της ΜΚΟ Σόλων
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 


Διαβάστε επίσης:
1. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Προοίμιο για την πράσινη πόλη

2. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Ο χώρος ως πεδίο συμβιωτικότητας και συγκρουσιακότητας
3. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Το δημοκρατικό και δεσποτικό πρότυπο της πόλης
4. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Ορθολογισμός και οραματισμός της πόλης

Διαβάστηκε 2166 φορές

ΜΚΟ για την Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.