Γ.Πούλου: Data Centre 430 MW στο Κάστρο Ορχομενού, μια «επένδυση» χωρίς εθνικό σχέδιο χωροθέτησης και σε βάρος της αγροτικής γης

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
tvstar.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
αγαπημένα σου στη Google
Κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη σχεδιαζόμενη επένδυση γιγαντιαίου Data Centre ισχύος 430,43 MW στη θέση «Αμπέλια» στο Κάστρο του Δήμου Ορχομενού. Η επένδυση αφορά 342,5 στρέμματα, επτά βιομηχανικά κτίρια, τεράστια κατανάλωση ενέργειας (2-3 εκατ. MWh) και υδροδότηση 77 κ.μ./ημέρα από το δημοτικό δίκτυο. Παρότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τη ΜΠΕ επειδή το έργο σχεδιάζεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας, προωθείται η υπαγωγή του σε καθεστώς Στρατηγικής Επένδυσης. Η Κωπαΐδα και η Βοιωτία δέχονται ήδη σωρευτική πίεση, με κίνδυνο για το υδατικό ισοζύγιο και τις υποδομές. Η απουσία εθνικού πλαισίου χωροθέτησης για υποδομές AI και Data Centres μετατρέπει τις επενδύσεις σε αποσπασματικές αποφάσεις.
Γι’ αυτό, με την παρέμβασή μου, ζητώ:
Εθνικό στρατηγικό σχέδιο με δεσμευτικά κριτήρια φέρουσας ικανότητας και προστασίας της Κωπαΐδας.
Δέσμευση ότι καμία αδειοδότηση δεν θα προχωρήσει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την Περιφέρεια, τον Δήμο και τους φορείς, με δεσμευτικούς όρους για νερό και ΑΠΕ.
Πλήρη χαρτογράφηση των αιτημάτων Data Centers στη Στερεά Ελλάδα.
Η Βοιωτία απαιτεί διαφάνεια, προστασία της παραγωγικής γης και σεβασμό στον τόπο μας!








