ΚΚΕ: Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη μαζική ξήρανση των ελάτων στην Ευρυτανία

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
tvstar.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
αγαπημένα σου στη Google
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ξήρανση των ελάτων στην Ευρυτανία.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη μαζική ξήρανση των ελάτων στην Ευρυτανία
Μεγάλη είναι η ανησυχία λόγω της διαρκούς επέκτασης του φαινομένου της μαζικής νέκρωσης («ξήρανσης») της ελάτης στα ελατοδάση και μικτά δάση στην περιοχή της Ευρυτανίας. Το φαινόμενο αυτό έχει ξαναεμφανιστεί τη 10ετια του 60 και του 80. Τότε η επιστημονική κοινότητα εκτίμησε ότι η ρίζα του προβλήματος εντοπιζόταν στις κλιματικές συνθήκες των συγκεκριμένων ετών, που καθιστούσαν τα πιο αδύναμα έλατα, ευάλωτα σε δευτερογενή προσβολή από ξυλοφάγα, φλοιοφάγα έντομα και μύκητες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας βρίσκεται πιθανά αντιμέτωπη με σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο, αφού σε ορισμένες συστάδες δασών το ποσοστό των νεκρωμένων ελάτων μπορεί να αγγίζει το 20%, αυξάνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ξήρανσης, πιθανόν λόγω της ίδιας αιτίας.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις προστασίας, διαχείρισης μέσω της Δασικής Υπηρεσίας, για να μην επεκταθεί η πιθανή επερχόμενη καταστροφή.
Η επανάληψη των προσχημάτων περί “κλιματικής κρίσης” (της οποίας δεν είχε γίνει επίκληση τις προηγούμενες φορές), δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική επιλογή της μη αντιμετώπισης της ξήρανσης λόγω της αντίληψης κόστους οφέλους. Τη στιγμή μάλιστα που οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες από επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, πόρους και μέσα, που είναι απαξιωμένες ως αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων .
Το ΥΠΕΝ με τις Δασικές Υπηρεσίες πρέπει να εκπονήσουν άμεσα τις απαραίτητες μελέτες στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας του δάσους, τόσο των υγειών όσο και των νεκρωμένων ελάτων, που θα προβλέπουν όλες τις πιθανές λύσεις. Η μέχρι σήμερα αδράνεια θα οδηγήσει σε όξυνση του προβλήματος και την επέκταση της νέκρωσης των ελάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που το κράτος επιδεικνύει για μια ακόμα φορά επιλεκτική ανικανότητα στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος, οι δασεργάτες της Ευρυτανίας μέσω των τοπικών συνεταιρισμών τους, που αριθμούν πάνω από 500 μέλη, ζητάνε την άμεση εκπόνηση κατεπείγοντος ειδικού σχεδίου, ώστε να συμβάλουν ενεργά στη διάσωση του τόπου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
– Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για να εξασφαλίσει στις
Δασικές Υπηρεσίες, όλες τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, προσωπικό, υλικοτεχνική
υποδομή) για την προστασία των δασών της Ευρυτανίας;
– Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει μέσω των Δασικών Υπηρεσιών σε εκπόνηση των
απαραίτητων διαχειριστικών μελετών και να χρηματοδοτήσει τα προβλεπόμενα από αυτές
έργα που θα εξασφαλίσουν τη μη επέκταση της καταστροφής και την προστασία του
δάσους, αξιοποιώντας και το έμπειρο δυναμικό των 500 και πλέον τοπικών υλοτόμων;
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Μαρίνος Γιώργος
Κατσώτης Χρήστος








