Συμεών Κεδίκογλου: Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της συνδεδεμένης/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των ενισχύσεων άλλων καλλιεργειών

Ακόμη ένα ζήτημα που αφορά τους αγρότες φέρνει στη Βουλή ο Συμεών Κεδίκογλου: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της συνδεδεμένης/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των ενισχύσεων άλλων καλλιεργειών σε παραγωγούς στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της συνδεδεμένης/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των ενισχύσεων άλλων καλλιεργειών σε παραγωγούς στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας»
Έντονη αναστάτωση και δικαιολογημένη αγανάκτηση επικρατεί σε μεγάλο μέρος των παραγωγών της βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η συνδεδεμένη/ειδική ενίσχυση βάμβακος και οι ενισχύσεις άλλων καλλιεργειών, που συνήθως καταβάλλονταν στο τέλος Μαρτίου, φέτος καθυστερεί αισθητά, εξαιτίας ελλιπών ελέγχων, τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα «monitoring», αλλά και της αδυναμίας πλήρους ενσωμάτωσης των διορθώσεων στο σύστημα πληρωμών της ΑΑΔΕ. Η ίδια η ΑΑΔΕ είχε προαναγγείλει την καταβολή των ενισχύσεων βαμβακιού έως τις 9 Απριλίου 2026, ενώ η πληρωμή που ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου αφορούσε 122,59 εκατ. ευρώ σε 29.550 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη περσινή πληρωμή, που είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 28 Μαρτίου 2025, είχαν καταβληθεί 154,74 εκατ. ευρώ σε 35.547 παραγωγούς.
Το πρόβλημα, μάλιστα, δεν φαίνεται να είναι μεμονωμένο. Η ΑΑΔΕ παραδέχεται ότι η φετινή πληρωμή θα λάβει χώρα μόνο μετά από εκτεταμένες αποδεσμεύσεις αγροτεμαχίων λόγω ιδιοκτησιακών ελέγχων, ενστάσεων επί του «monitoring», διασταυρώσεων με το Κτηματολόγιο και διορθώσεων που σχετίζονται με εγγραφές του Δημοσίου. Παράλληλα, δημόσιες αναφορές από όλη τη χώρα μιλούν για μαζικούς αποκλεισμούς παραγωγών, αφού καταγράφονται αντίστοιχες εκκρεμότητες σε διάφορες περιοχές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από «τεχνικά ζητήματα» και «διασταυρωτικούς ελέγχους», όταν οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους πανάκριβα εφόδια, καύσιμα και κόστος άρδευσης, χωρίς να έχουν τη ρευστότητα που δικαιούνται. Οι δυσλειτουργίες του «monitoring», η καθυστέρηση ενσωμάτωσης διορθώσεων και η αδυναμία του συστήματος πληρωμών να δώσει καθαρές απαντήσεις έχουν μετατρέψει τους παραγωγούς σε «ομήρους» της κυβερνητικής προχειρότητας και ανεπάρκειας.
Επομένως:
Επειδή οι δικαιούχοι παραγωγοί της Εύβοιας δεν μπορούν να παραμένουν όμηροι διοικητικών αστοχιών και έχουν ανάγκη από σαφές, δεσμευτικό και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών και επειδή από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το πρόβλημα έχει πανελλαδικές διαστάσεις, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Πόσοι δικαιούχοι της συνδεδεμένης/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των ενισχύσεων άλλων καλλιεργειών στην Εύβοια, και ειδικότερα στη βόρεια Εύβοια, δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα ή έχουν λάβει μειωμένα ποσά;
- Ποιοι είναι οι ακριβείς λόγοι μη πληρωμής ή μερικής πληρωμής των συγκεκριμένων παραγωγών και πόσες περιπτώσεις συνδέονται με ζητήματα «monitoring», ενστάσεων, ΚΑΕΚ/ΑΤΑΚ ή μη ενσωμάτωσης διορθώσεων;
- Πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η καταβολή της ενίσχυσης βάμβακος και των ενισχύσεων άλλων καλλιεργειών για όλους τους δικαιούχους της Εύβοιας;
- Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα ώστε κανένας παραγωγός να μη χάσει ενίσχυση εξαιτίας τεχνικών λαθών ή διοικητικών δυσλειτουργιών που δεν οφείλονται στον ίδιο;








