5 συλλήψεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία σε στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις. Εντατικοί έλεγχοι για τη χρήση κράνους

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας και Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκαν χθες (30-03-2026) πρωινές ώρες, σε οικισμούς περιοχών της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν στη Βοιωτία, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου, της Ο.Π.ΔΙ. (Ομάδα Πρόληψης και Διαμεσολάβησης) του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θηβών και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδειάς και στη Φθιώτιδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης & Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λαμίας, των Ο.Π.Κ.Ε. και Ο.Π.ΔΙ. της ίδιας Υπηρεσίας και του Τμήματος Τροχαίας Λαμίας, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
· Ελέγχθησαν: -52- ημεδαποί και -21- οχήματα.
· Ερευνήθηκαν: -15- οικίες.
· Προσήχθησαν: -6- ημεδαποί.
· Συνελήφθησαν: -4- ημεδαποί, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και -1- ημεδαπός, για στέρηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
· Βεβαιώθηκαν -10- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Αρμόδια συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, προέβησαν αντίστοιχα στην αποσύνδεση των παράνομων ηλεκτροδοτήσεων.
Οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.
Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).
Ειδικότερα στη Στερεά Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 23 έως 29-03-2026, πραγματοποιήθηκαν -534- έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν -21- παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες -2- σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής).
Υπενθυμίζεται ότι με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:
· -350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
· -350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
· -30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
Σκοπός της εκστρατείας δεν είναι σε καμία περίπτωση η βεβαίωση ή η είσπραξη προστίμων, αλλά η καθολική αποδοχή της υποχρέωσης των οδηγών και επιβατών να φορούν πιστοποιημένο κράνος, ως βασικό μέσο προφύλαξης της ζωής τους.
Η χρήση προστατευτικού κράνους δεν είναι απλώς νομική υποχρέωση ή θέμα παιδείας και οδηγικής κουλτούρας. Πάνω από όλα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι αποτελεί ανάγκη και ζήτημα επιβίωσης. Είναι η απλούστερη, πιο προσιτή και συχνά καθοριστική πράξη που σώζει ζωές.
Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.
Το κράνος Δεν είναι επιλογή. Είναι Ανάγκη, είναι Ασπίδα Ζωής.








