Ντόμινο ανατιμήσεων: Από την ενέργεια στο… χωράφι- Γιατί αυξάνεται η τιμή των λιπασμάτων (video)

Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή επηρεάζει άμεσα την ελληνική οικονομία, προκαλώντας ένα φαινόμενο ντόμινο στην αγορά. Μετά το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και της ενέργειας, σειρά παίρνουν τώρα τα λιπάσματα.
Οι τιμές ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία, με τους αγρότες και τους καταναλωτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Όπως ενημερώνει ο Γιώργος Σαμαντάς, Manager Director της «ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε.», οι ανατιμήσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά.
«Ο λόγος είναι γιατί βιώνουμε τις τελευταίες μέρες και τους τελευταίους δύο μήνες –και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου– μια ραγδαία αύξηση στις τιμές. Επίσης, έχουμε μεγάλο θέμα γιατί η ουρία είναι αυτή που παράγεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή του Ιράν. Άρα ο πόλεμος έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα και όσο θα διαρκέσει το πρόβλημα αυτό, η σύρραξη αυτή, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και πρόβλημα τόσο στις τιμές όσο και στη διάθεση.»
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν η κρίση παραταθεί, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα. Το αυξημένο κόστος θα μεταφερθεί από τα διεθνή χρηματιστήρια στις καλλιέργειες και, τελικά, στο τραπέζι κάθε νοικοκυριού.
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, Δημήτρης Δημογιάννης, τονίζοντας πως οι διεθνείς τιμές των λιπασμάτων εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα επίπεδα.
«Αδικαιολόγητη αύξηση βέβαια όπως και για το πετρέλαιο, γιατί δεν μπορεί τη μία στιγμή να ανακοινώνεται ότι γίνεται πόλεμος και την άλλη να ανεβαίνει το πετρέλαιο στις δεξαμενές, ούτε το λίπασμα το οποίο έχει πάρει ένα 30% πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Λιπάσματα που ήταν στοκαρισμένα στις αποθήκες των βιομηχανιών και των εμπόρων, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η αύξηση. Ήδη αυτή τη στιγμή, ό,τι πλαφόν και να ανακοινωθεί, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτοξευθεί.»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός «διχτυού προστασίας» για να συγκρατήσει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, ο αγροτικός κόσμος παραμένει καχύποπτος, αμφιβάλλοντας για το αν τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά για να αναχαιτίσουν το κύμα της ακρίβειας.
Δείτε video:








