Καμπανάκι κινδύνου για τις συνθήκες στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας – Τι απαντά ο Γ. Μπούγας (video)

Με αφορμή την επίσκεψη στη Λαμία του υφυπουργού δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και την εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου «Ενίσχυση και Επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου» την Παρασκευή (30/01) ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας έφερε στο προσκήνιο το θέμα της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.
Στην ανακοίνωση του ο σύλλογος υπενθυμίζει την “ΈΚΘΕΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ”, της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Λαμιέων που έγινε στις 25 Οκτωβρίου 2025 και έκρινε το κτίριο ακατάλληλο, επισημαίνοντας ότι παρόλο που έχει εκπονηθεί τιμολογημένη μελέτη συντήρησης του κτιρίου αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.

Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Μάργαρη περιέγραψε τις ακατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι δικαστικοί και τα ζητήματα ασφάλειας τονίζοντας παράλληλα πως σε αυτό το κτίριο είναι αδύνατο να τοποθετηθούν τα καινούργια ψηφιακά συστήματα.

Ο σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων ζητώντας άμεσες ενέργειες αποκατάστασης του κτιρίου.
“Τα κουφώματα έχουν σαπίσει τελείως, τα ανοίγουμε και τα κλείνουμε με διάφορα άλλα μέσα, πατέντες, ξύλα… Τουαλέτες δεν υπάρχουν, είναι μόνο δύο και αυτές σαθρές. Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι 27, οι υπάλληλοι 45, δικαστική αστυνομία 4, δύο κοινωνικοί λειτουργοί ανηλίκων και δύο υπάλληλοι του δικηγορικού συλλόγου Λαμίας που εργάζονται μέσα σε αυτό. Η κατάσταση πλέον είναι αφόρητη(…) Και όλα τα δικαστικά μέγαρα της Ελλάδας έχουν ανακαινιστεί, τα αντίστοιχα τα διατηρητέα. Το δικό μας παραμένει με τη μορφή που έχει. Ένας επισκέπτης στην πόλη μας δεν πιστεύει ότι πρόκειται για το Δικαστικό Μέγαρο. Νομίζει ότι πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.”, δηλώνει η κ. Μάργαρη.
Το ζήτημα των φθορών στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας έχει αναδείξει τα προηγούμενα χρόνια και ο δικηγορικός σύλλογος Λαμίας κάνοντας ενέργειες από το 2014, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης.
“Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης εσωτερικών και εξωτερικών του κτιρίου και των εξωτερικών όψεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στους επόμενους 18 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα ξεκινήσουν εργασίες. Σίγουρα σήμερα που είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που μιλάμε για την ψηφιοποίηση στο χώρο της δικαιοσύνης, που θα έρθει και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, εκεί θα το ξαναθέσω το θέμα με την εξής έννοια: ότι δεν μπορεί να μιλάμε για ψηφιοποίηση χωρίς να έχουμε και υλικοτεχνική υποδομή άρτια.”, ανέφερε ο κ. Μακρυγιάννης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκε στη Λαμία ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παρουσίαση των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών. Σε δηλώσεις του στο Star Κεντρικής Ελλάδας απάντησε στους δικαστικούς υπαλλήλους Φθιώτιδας πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης συγκεκριμένες άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια του κτιρίου.
“Υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις και έχουν εγκριθεί τα χρήματα για αυτό. Ασφαλώς τις επόμενες μέρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει και την ευθύνη του ΤΑΧΔΙΚ, θα κάνει ανακοινώσεις για να περιγράψει ασφαλώς και να εξηγήσει με ακρίβεια σε ποιες ενέργειες θα προβεί και το ΤΑΧΔΙΚ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην υπάρχει ζήτημα ασφάλειας για το Δικαστικό Μέγαρο.”, ανέφερε ο κ. Μπούγας.
Η έκθεση επικίνδυνου του δήμου Λαμιέων





















