Βρυξέλλες: Μαθητές από ‘Αγραφα και Οινούσσες στη καρδιά της Ευρώπης (video & photos)

Μια ιδιαίτερη εμπειρία έζησαν μαθητές από το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγράφων Ευρυτανίας και Οινουσσών Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Εκεί συμμετείχαν στην ειδική τηλεοπτική εκδήλωση με θέμα: «Το Μέλλον της Ευρώπης» μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σάκη Αρναούτογλου.
Στόχος της πρωτοβουλίας του κ. Αρναούτογλου ήταν να φέρει τους νέους από ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας σε άμεση επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολιτικές που διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους.
Στην εκπομπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στους μαθητές, με απλό και κατανοητό τρόπο, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας πώς λαμβάνονται οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Τόνισε ότι η νέα γενιά, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση και στη συμμετοχή, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι μακριά, είναι χώρος διεκδίκησης και ευκαιριών για όλους».
Ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, μίλησε για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις πολιτικές της ΕΕ για τη βιώσιμη αλιεία, καθώς και τις πρωτοβουλίες στήριξης μικρών νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «οφείλει να στηρίζει ουσιαστικά τις τοπικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν γεωγραφικές προκλήσεις, όπως οι Οινούσσες και τα Άγραφα».
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά: ελλείψεις σε υποδομές, περιορισμένες υπηρεσίες, κόστος ζωής, μετακινήσεις και εποχικότητα. Υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών κοινωνιών.
Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, παρουσίασε τις μεγάλες προκλήσεις της περιοχής: δημογραφική συρρίκνωση, δύσκολη πρόσβαση, έλλειψη βασικών υποδομών και ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της Κοιλάδας του Αχελώου ως περιοχής με τεράστιο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό δυναμικό.
Ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, έδωσε έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά: περιορισμένες εκπαιδευτικές δομές, δυσκολίες μετακίνησης, έλλειψη στήριξης για νέους και οικογένειες. Τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επενδύει περισσότερο σε υποδομές που κρατούν ζωντανές τις νησιωτικές κοινότητες.
Μαθητές και από τις δυο περιοχές έθεσαν τις δικές τους ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως τα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει η ΕΕ για να παραμείνουν στον τόπο τους έχοντας μια καλή εργασία με πολλές ευκαιρίες και δικαιώματα, όπως και οι άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Την εκπομπή στην αίθουσα AGORA εντός του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες παρουσίασε η δημοσιογράφος του STAR Κεντρικής Ελλάδας Λένα Παρασκευά.

Ακολουθεί το βίντεο και οι φωτογραφίες της εκπομπής:









