25 χρόνια από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» και την αυτοθυσία του Βασίλη Ραχούτη από τη Φθιώτιδα

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
tvstar.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
αγαπημένα σου στη Google
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, το ελληνικό θαλάσσιο τοπίο συγκλονίστηκε από μία από τις πιο τραγικές ναυτικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.
Το επιβατηγό οχηματαγωγό Samina Express συγκρούστηκε με ύφαλο ανοιχτά της Πάρου, προκαλώντας τον θάνατο 81 ανθρώπων.
Είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά με 472 επιβάτες και 61 άτομα πλήρωμα, για να εκτελέσει το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος – Λειψούς.
Φτάνοντας ανοιχτά της Πάρου, έπεσε πάνω στη βραχονησίδα «Πόρτες» και σε λιγότερο από 25 λεπτά, βυθίστηκε.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν οικογένειες, ηλικιωμένοι και επαγγελματίες ταξιδιώτες. Στην τραγωδία προστέθηκε και η θλίψη για τον υπολιμενάρχη Πάρου, ο οποίος υπέστη οξύ έμφραγμα την ίδια νύχτα λόγω άγχους και πίεσης κατά τον συντονισμό της διάσωσης.
Στις 29 Νοεμβρίου 2000, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Παντελής Σφηνιάς, αυτοκτόνησε υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής.
Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από εκείνη τη μοιραία μέρα και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον 19χρονο Βασίλη Ραχούτη που πνίγηκε παλεύοντας με τα κύματα προσπαθώντας να σώσει συνανθρώπους του που κινδύνευαν. Προς τιμή του υπάρχει η προτομή του στα Καμένα Βούρλα, ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ η θυσία του.


25χρονια μετά το πλοίο παραμένει ακόμη στον βυθό της Πάρου.








