Πως οι απλοί πολίτες “παρεμβαίνουν” στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. (φωτορεπορτάζ & video)

Πόσο μακριά είναι οι Έλληνες πολίτες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες;
Πόσο ευρωπαίοι νιώθουν;
Πόσο τους ενδιαφέρουν τα όσα αποφασίζονται εκεί για αυτούς χωρίς αυτούς;
Η Ευρώπη πλέον δίνει φωνή στους πολίτες της και δικαίωμα συμμετοχής και παρέμβασης ακόμη και στις πιο δύσκολες διαδικασίες όπως είναι η κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού.
Τα european citizen’s panel ήρθαν για να μείνουν και οι Έλληνες θα έχουν την δική τους φωνή μπαίνοντας στις “κλειστές πόρτες των Βρυξελλών” που ανοίγουν σταδιακά για όλους και δίνουν την ευκαιρία της συμμετοχικότητας.
150 πολίτες που επιλέχθηκαν τυχαία και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συζήτησαν, προβληματίσθηκαν και κατέληξαν σε προτάσεις για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, τον οποίο θα προτείνει η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2025.
Καθώς η ΕΕ στρέφεται προς το μέλλον, πραγματοποιούνται βαθιές αλλαγές — για την κοινωνία και την ασφάλειά μας, την οικονομία και τον πλανήτη μας. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να εξακολουθήσει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τα μέσα βιοπορισμού των πολιτών, των αγροτών, των ερευνητών, των επιχειρήσεων και των περιφερειών σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.
Ο ευρωπαϊκός μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός καθορίζει το μέγεθος του προϋπολογισμού και το τι δαπανάται για αρκετά χρόνια.
Ο τρέχων μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός διαρκεί από το 2021 έως το 2027 και ανέρχεται σε 1,2 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 1 % του ΑΕΠ της ΕΕ. Συμπληρώνεται με ποσό ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU, ένα προσωρινό μέσο για την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.
Η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών που ασχολήθηκε με τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό συνεδρίασε τρία σαββατοκύριακα μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου 2025.
28 – 30 Μαρτίου
1η συνεδρίαση — Βρυξέλλες
Εισαγωγή στον «νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
25 – 27 Απριλίου
2η συνεδρίαση — διαδικτυακά
Απολογισμός της 1ης συνεδρίασης και ανάπτυξη ιδεών ανά θέμα.
Πρώτο στάδιο κατάρτισης συστάσεων.
16 – 18 Μαΐου 2025 έγινε η καταληκτική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες που περιελάβανε
εξαγωγή συμπερασμάτων από τις συζητήσεις αλλά και τις συστάσεις ων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ουσιαστική και ιδιαίτερα αποδοτική ήταν η Ελληνική ομάδα πολιτών από διάφορες περιοχές της χώρας (Χαλκίδα, Πάτρα, Αθήνα, Ηλεία κτλ) που συμμετείχαν στην διευρυμένη διαδικασία και κατέληξαν σε σημαντικές συστάσεις για το που πρέπει να διατεθούν τα χρήματα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα στην Ελληνική ομάδα συμμετείχε και μια μαθήτρια λυκείου η Κωνσταντίνα που ήταν η μικρότερη Ευρωπαία πολίτης και παρέδωσε η ίδια (μαζί με την πρεσβύτερη ) στον αρμόδιο επίτροπο τις συστάσεις των πολιτών όπως αυτές καταρτίστηκαν από τις ομάδες εργασίας, όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία.
Ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια των citizen’s panel για το που πρέπει να πάνε τα χρήματα της ΕΕ σε σχέση με την παιδεία.
Αποστολή στις Βρυξέλλες Λένα Παρασκευά
Η εμπειρία για όλους ήταν ανεπανάληπτη και φαίνεται πως πλέον η συμμετοχικότητα και η δυνατότητα των πολιτών των κρατών μελών να εκφράζονται για πολύ βασικά ζητήματα που συζητούνται στα ευρωπαϊκά όργανα δεν θα γίνεται μόνο μέσω των εκπροσώπων που επιλέγουν στις ευρω -εκλογές αλλά και μέσω προσωπικών παρεμβάσεων.
“Democracy called – I ancwered !!!”
#EUBudget
#EuropeanUnion
#EUHaveYourSay