Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο «Εν τω Δάσει το ευ: Υπαίθριες τάξεις-Σχολεία του δάσους-Παιδαγωγική της φύσης»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δια ζώσης σεμινάριο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου που υλοποιήθηκε από 16-18 Μαΐου στο Καρπενήσι.
Το σεμινάριο απευθυνόταν σε 73 εκπαιδευτικούς από Αττική, Θεσ/κη και Αχαΐα. Με παιδαγωγικά εργαστήρια στη φύση, με τη φύση και για τη φύση στο Παλαιό Μικρό Χωριό, τους Γοριανάδες και το Κεφαλόβρυσο οι συμμετέχοντες πήραν τα εφόδια για την αξιοποίηση των παιδαγωγικών εργαλείων στα σχολεία τους και είχαν την ευκαιρία οι ίδιοι να απολαύσουν τη μαγευτική Ευρυτανική φύση και την εγκάρδια φιλοξενία.
Σκοπός του ΕΘΔ ΠΕ «Εν τω Δάσει το ευ» είναι η συστηματική δραστηριοποίηση των μαθητών στη φύση με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να εμπνεύσει, να εφοδιάσει και να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν τη συστηματική επαφή με τη φύση στην εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής μονάδας, βγάζοντας όσο το δυνατόν συχνότερα τα παιδιά εκτός αίθουσας σε χώρο με φυσικά στοιχεία και εφαρμόζοντας πυρηνικές ρουτίνες στη φύση.
Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, ενεργοποιώντας την περιέργεια, προσφέροντας ευκαιρίες για παιχνίδι, μάθηση και ανακάλυψη καλλιεργούν όλες τις αισθήσεις και τη βιωματική σύνδεση με τον φυσικό κόσμο.
Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι η ενεργή και βιωματική σχέση ανθρώπου-φύσης είναι προϋπόθεση για την ευημερία του ανθρώπου ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η προ-περιβαλλοντική συνείδηση ελεύθερα και η προ-κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών, που είναι τόσο απαραίτητα στην εποχή μας.