Έντομα ξεραίνουν τα έλατα στη Στερεά Ελλάδα. Αυτοψία στο Κουμαρίτσι. (φωτο video)

Το ένα μετά το άλλο τα έλατα ξεραίνονται σε πολλά δάση της Στερεάς Ελλάδας.
Το φαινόμενο ανησυχεί αρχές και κατοίκους αφού βλέπουν πως καταστρέφεται το όμορφο τοπίο των δασικών περιοχών.
Το Star Κεντρικής Ελλάδας βρέθηκε στο Κουμαρίτσι του δήμου Λαμιέων.
Η θέα των δένδρων που έχουν ξεραθεί έχει αναστατώσει τους κατοίκους. Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν, τώρα όμως η κατάσταση είναι χειρότερη.
Το θέμα έχει απασχολήσει την περιφερειακή αρχή στη Στερεά Ελλάδα.
Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Καλαντζή, ζήτησε την βοήθεια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Ινστιτούτου η ξήρανση οφείλεται σε συνδυαστική εμφάνιση ξυλοφάγων και φλοιοφάγων εντόμων. Η πληθυσμιακή αύξηση που αυτά τα είδη παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ευνοείται αρχικά από δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες (όπως η παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο, οι υψηλές θερμοκρασίες όλου του έτους ακόμη και κατά την περίοδο του χειμώνα) οι οποίες επιδρούν αρνητικά στη φυσιολογία των δέντρων, ευνοώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη πληθυσμών φλοιοφάγων και ξυλοφάγων εντόμων.
Ως τρόπο ανάσχεσης της εξάπλωσης των εντόμων, το «Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» προτείνει την έγκαιρη υλοτόμηση και απομάκρυνση των νεκρών και κυρίως των προσβεβλημένων δέντρων πεύκης και ελάτης, στο μέτρο του δυνατού.
Με τον τρόπο αυτό αφενός θα μειωθεί το πληθυσμιακό δυναμικό των εντόμων ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιηθεί και η διαθέσιμη τροφή που θα συντηρούσε τον πληθυσμό τους. Η καταλληλότερη περίοδος για μια τέτοια επέμβαση προτείνεται χρονικά από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη καθώς σε αυτήν την περίοδο τα έντομα θα βρίσκονται κάτω από το φλοιό και εντός του ξύλου των δέντρων και έτσι οι επεμβάσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πληθυσμό τους.
Εναλλακτικά στις περιπτώσεις δύσκολης πρόσβασης και αδυναμίας μεταφοράς των υλοτομημένων, προτείνεται η απομάκρυνση του φλοιού των προσβεβλημένων δένδρων, καθώς με τον τρόπο αυτό τα φλοιοφάγα έντομα θα εκτεθούν σε εξωγενείς βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες που σταδιακά θα επιδράσουν αρνητικά στον πληθυσμό τους.
Για τα μέτρα περιορισμού της ξηρασίας των ελάτων, μίλησε στα μεσημβρινά γεγονότα του STAR με τη Θώμη Παληού, ο Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Δ. Αβτζής.