Η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν, τα Rafale και η αξία του δόγματος του προληπτικού πλήγματος. Καραβίδας (video)

Άκρως διδακτική για τις πολεμικές αεροπορίες και για την δική μας, αποδεικνύεται η πρόσφατη σύντομη, αλλά επικίνδυνη αερομαχία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Ήταν η μεγαλύτερη του 21ου αιώνα, καθώς ενεπλάκησαν πάνω από 125 αεροσκάφη ταυτόχρονα και από τις δυο χώρες. Σύμφωνα με τον Έλληνα επισμηναγό στα Αραβικά Εμιράτα, Στέφανο Καραβίδα, τα τακτικά μαχητικά όπως τα rafale με την ευελιξία, την ακρίβεια πυρός και την οπτική από ψηλά, κατάφεραν στρατηγικά πλήγματα στον αντίπαλο, σε αντίθεση με τα μη επανδρωμένα, δηλαδή τα drone.
Το Πακιστάν λοιπόν πέτυχε «επικοινωνιακό αιφνιδιασμό», υιοθετώντας τη στρατηγική «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ», ενώ η Ινδία απώλεσε την επικοινωνιακή πρωτοβουλία, εκπέμποντας ανεπαρκή αποφασιστικότητα.
Το πιο σημαντικό που έρχεται στην επιφάνεια από τις πολεμικές συγκρούσεις, είναι ποιος θα βάλει πρώτος, δηλαδή ποιος θα επιχειρήσει πρώτος το χτύπημα. Η ιστορία έδειξε ότι στην κρίση των Ιμίων το πολιτικό μας σύστημα δεν γνώριζε τους κανόνες εμπλοκής.
Άρα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, όταν αντιληφθούμε ότι υπάρχει διασπορά δυνάμεων από την Τουρκία, δηλαδή οι δυνάμεις της είναι σε διάταξη μάχης, να είναι ξεκάθαρο τι κανόνες θα ακολουθήσουμε, για αυτό έχει μεγάλη σημασία και επανέρχεται στην επικαιρότητα η Αξία του πρώτου πλήγματος, του προληπτικού.
Η επιλογή αυτή υπάρχει στο δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είμαστε στα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνει ο κ.Καραβίδας, είμαστε στο σήμερα που ανατρέπονται τα πάντα γύρω μας καθημερινά…