Σήμερα τα Ελευθέρια της Θράκης! Δήμαρχοι από την ακριτική μας περιοχή στο Star Forum

Σήμερα ο ελληνισμός γιορτάζει τα Ελευθέρια της Θράκης και την ενσωμάτωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το ξημέρωμα της 14ης Μάϊου του 1920 την βρίσκει ντυμένη στα γαλανόλευκα, στα χρώματα της ελευθερίας!
Το Star Κεντρικής Ελλάδας και το Star Forum στη φετινή του διοργάνωση προσκάλεσε δημάρχους από την Θράκη και συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, των δήμων Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας.
Οι τρεις τους μίλησαν για την ιστορία του τόπου τους, το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, τις προκλήσεις των γειτονικών χωρών, τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και τοπικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διατήρηση του πολιτισμού!
Η ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΒΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος: “Ο δήμος πλέον έχει τέσσερα ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ τα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας είναι ήδη πέντε. Τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Οι κάτοικοι του Σουφλίου είναι ήρωες! Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξαιρεί από τα δυσμενή οικονομικά μέτρα, τον ακριτικό Έβρο. Υπάρχουν και τα θετικά, όπως η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από το δήμο για την ενίσχυση – υποστήριξη του τόπου”.
Δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος: “ Ο δήμος μας είναι ο βορειότερος και πιο απομακρυσμένος δήμος της Ελλάδας. Η αρχή του προβλήματος ξεκίνησε από το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης. Η διασυνοριακότητα με φθηνές χώρες όπως Τουρκία και Βουλγαρία μαραζώνει την τοπική οικονομία. Προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια να αντιστραφεί το κλίμα και να γίνει ο δήμος τουριστικά ελκυστικός. Χρειάζονται εξειδικευμένες φορολογικές και επιδοματικές πολιτικές”.
Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: ” Ο Έβρος είναι γεωγραφικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό σύνορο. ΟΤΑΝ Ο ΕΒΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΔΥΝΑΤΗ. Οι νέοι άνθρωποι του δήμου του και ο κόσμος γενικότερα δεν νιώθει την αγκαλιά του κράτους”.
Κοινή παραδοχή των δημάρχων είναι ότι οι αγορές ακινήτων που γίνονται δήθεν από εταιρείες ή Έλληνες Μουσουλμάνους, τελικά πίσω τους κρύβεται η Τουρκία. Κάποιοι Έλληνες πουλάνε τα σπίτια τους για 5 ή 10χιλιάδες ευρώ, γιατί έχουν φύγει από την περιοχή και δεν τους ενδιαφέρει, άρα κάποιοι φεύγουν και κάποια έρχονται. Αν αυτό δεν μπει άμεσα σε κάποιο πλαίσιο από την πολιτεία, τότε μελλοντικά θα υπάρξει πρόβλημα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ:
Ο ελληνισμός της Θράκης χρειάστηκε να περιμένει περισσότερα από 500 χρόνια για να δει τον ελληνικό στρατό να μπαίνει στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Μια νέα εποχή μόλις ξεκινούσε.
Ο θρακικός χώρος με την πλούσια ιστορία του από αρχαιοτάτων ετών, αποτελούσε πάντοτε το σταυροδρόμι των λαών Ανατολής και Δύσης.
Από εκεί πέρασαν οι Πέρσες, oι Φράγκοι, οι Σλάβοι και οι Οθωμανοί. Διεθνείς συγκυρίες επέβαλαν την καθυστέρηση της απελευθέρωσης της Θράκης από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η πρώτη απελευθέρωση έγινε τον Ιούλιο του 1913 από τις ελληνικές δυνάμεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και την Δυτική Θράκη. Όμως δεν έγινε πλήρης απελευθέρωση.
Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου η Δυτική Θράκη παραχωρείται στη Βουλγαρία. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου άφηνε έξω από τα σύνορά της Ελλάδας περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της Θράκης.
Στην απελευθέρωση της Θράκης έπαιξε μεγάλο ρόλο η διπλωματικότητα του αντιπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης της Θράκης Χαρισίου Βαμβακά, ο οποίος πέτυχε την εκλογή του Εμμανουήλ Δουλά ως προέδρου στο συμβούλιο των αντιπροσώπων.
Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε σημαντική δύναμη στα χέρια του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος έδινε αγώνα για την τύχη της Θράκης μέσα από διαπραγματεύσεις στη Ευρώπη.
Αυτή η επιτυχία οδήγησε στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους με συντονισμένες διαδικασίες και μεθοδεύσεις, καθώς και στην προετοιμασία του ελληνικού στρατού για την κατάληψη της Δυτικής Θράκης.
Η ημερομηνία ενάρξης των επιχειρήσεων για την άριστη κατάληψη της Δυτικής Θράκης ορίσθηκε η 14η Μαΐου 1920. Την ιστορική αυτή ημέρα, περατώθηκε ομαλά η κατάληψη της Κομοτηνής, ενώ τμήμα της στρατιάς έφθασε αυθημερόν στην Αλεξανδρούπολη.
Το πρωί της 14ης Μαΐου 1920 η πόλη βρέθηκε να πλέει στα γαλανόλευκα και από τότε κάθε χρόνο γιορτάζονται τα “Ελευθέρια”. Με αυτόν τον τρόπο η 14η Μαΐου 1920 έγινε η ημέρα της απελευθέρωσης της Θράκης, αφού κατοχυρώθηκε και τυπικά με τη συνθήκη των Σεβρών στις 28 Ιουλίου 1920.
Πηγή: Εστία Νέας Σμύρνης