Έρευνα του 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας για τη ζωή και τις θυσίες του Ευβοϊκού λαού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μέσα από αυθεντικά κειμήλια της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μακέτες από τον σύλλογο Μοντελιστών Ευβοίας, ερευνητικό υλικό από πρωτότυπες πηγές των Γενικών Αρχείων του Κράτους – παράρτημα Ευβοίας – και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, το 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας παρουσίασε την ιστορία του νησιού κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από την έρευνά τους καθηγητές και μαθητές εντόπισαν στοιχεία άγνωστα για τους περισσότερους σχετικά με την καθημερινότητα και τις θυσίες των κατοίκων. Στις 16 και 18 Απριλίου 1941, γερμανικά στούκας βομβάρδισαν τη Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, το Αλιβέρι, τη Νέα Αρτάκη, τη Λίμνη, τους Ωρεούς και την Παραλία Κύμης. Στις 25 Απριλίου 1941 γερμανικός στρατός εισέβαλε στη Χαλκίδα. Επιτάχθηκαν από τη γερμανική διοίκηση το «Κόκκινο Σπίτι», τα ξενοδοχεία «Παλίρροια» και «Εθνικόν» καθώς και άλλα κτίρια τα οποία απεικονίζονται μέσω της τεχνολογίας στην έκθεση του 2ου ΕΠΑΛ.
Αυθεντικά κειμήλια της εποχής το καθένα με μια ιστορία που συγκινεί προσέφερε για τις ανάγκες της εκδήλωσης ο Ευβοιώτης συλλέκτης, Σταμάτης Πίττας.
Εξασφάλισαν πρωτότυπες πηγές από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους από το παράρτημα Ευβοίας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας. Συγκλονίζει η μαρτυρία ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής υπήρχαν 4,500 εξαθλιωμένα από την πείνα παιδιά.
Και τι να πει κανείς για την Ευβοιώτισσα, ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη, που λάμπρυνε με το υψηλό της εθνικό φρόνημα, την ευφυία της και το αήττητο πνεύμα της τα ελληνικά ιδεώδη. Για την αξεπέραστη δράση της και φήμη της το σχολείο αφιέρωσε στο όνομά της μία αίθουσα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από την φιλόλογο, Αλεξάνδρα Ρήγα, τον αντιστράτηγο ε.α., εκπρόσωπο της Οργάνωσης Μπουμπουλίνα, Ευάγγελο Ρήγα, τον εκπρόσωπο της Εβραϊκής κοινότητας, Μάριο Μάιση και την φιλόλογο, Ρένα Χριστοδούλου.