Ενίσχυση για την Πολιτική Προστασία – Προχωρά στην προμήθεια 8 νέων πυροσβεστικών ελικοπτέρων συνολικής αξίας €311,2 εκατ.

Σύμβαση για την προμήθεια οκτώ πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου Airbus H215 (με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον δύο ελικόπτερα), συνολικής αξίας 311,2 εκατ. ευρώ, υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και του εκπροσώπου της ανάδοχης ένωσης εταιρειών «Airbus Helicopters SAS – AIRTELIS – SAF HELICOPTERS», Bruno Even, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».
Τα ελικόπτερα πρόκειται να παραδοθούν σταδιακά εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. Στη σύμβαση προβλέπεται, επίσης, η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων κατά 95% τη θερινή περίοδο και η ετοιμότητα απογείωσης εντός 20 λεπτών ενώ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
– Υπηρεσίες εκπαίδευσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού (16 άτομα ιπτάμενο προσωπικό και 16 άτομα τεχνικό προσωπικό).
– Πλήρης επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη (8.700 ώρες πτήσης).
Η σύμβαση χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Πολιτική Προστασία» (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Η215 είναι αεροσκάφη πολλαπλών αποστολών της οικογένειας των Super Puma και είναι εξοπλισμένα με 4άξονο αυτόματο πιλότο, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση αποστολών πυρόσβεσης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, διασφαλίζοντας αυξημένη ακρίβεια και σταθερότητα κατά τις πτητικές επιχειρήσεις. Η επιχειρησιακή τους εμβέλεια αγγίζει τα 579 ναυτικά μίλια, με αυτονομία που υπερβαίνει τις δύο ώρες πτήσης. Διαθέτουν δεξαμενή νερού με χωρητικότητα 3.785 λίτρα και προσφέρουν δυνατότητα μεταφοράς έως και 19 πυροσβεστών.