Πυρηνικά, 39 xρόνια από το Τσερνομπιλ, ο πόλεμος των ΣΚΟΠΥ, Κέντρα δεδομένων, AI, Bitcoin (video)

Μια εκπομπή-πλούτος γνώσης για την εξέλιξη της πυρηνικής ενέργειας, με αφορμή την επέτειο των 39 χρόνων από την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, που αποτέλεσε την μεγαλύτερη τεχνολογική και περιβαλλοντική καταστροφή από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι σήμερα, την τεχνολογική επανάσταση, τον πόλεμο για τις κρίσιμες στρατηγικές πρώτες ύλες, τα ψηφιακά νομίσματα και τη θέση της Ελλάδας στο νέο διεθνές γεωπολιτικό, πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό περιβάλλον, με τον οικονομολόγο Φυσικών πόρων και Περιβάλλοντος Γεώργιο Καρακατσάνη, στην εκπομπή του star Κεντρικής Ελλάδας «Γνώση δια λόγου».
Ο κ. Καρακατσάνης εκτιμά ότι είναι δύσκολο το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου, παρότι η απειλή βρέθηκε στο πεδίο συζήτησης και στον ΡωσοΟυκρανικό πόλεμο και στον πόλεμο Ισραήλ με τους proxies του Ιράν, γιατί ενέχει τον κίνδυνο της αμοιβαίας καταστροφής.
Ο πυρηνικός πόλεμος θα συμβεί εάν αυτοί που απειλούνται, στερηθούν από όλες τις άλλες επιλογές.
Ωστόσο είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια.
Ο κ. Καρακατσάνης επισημαίνει την ανάγκη της ευθύνης της σωστής διαχείρισης όλων των ειδών ενέργειας, όσο αυξάνεται λέει, η διαθεσιμότητα μιας δύναμης της φύσης, τόσο αυξάνεται και η ευθύνη μας να την διαχειριστούμε σωστά, προσβλέποντας στις επόμενες γενιές.
Σε ότι αφορά τον εμπορικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη και τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, τονίζει ότι είναι σκληρό το οικονομικό παιγνίδι που παίζεται και είναι όλοι σκληροί και οι ΗΠΑ αλλά και οι ευρωπαίοι που κατέχουν σημαντικά τεχνολογικά πλεονεκτήματα, ενώ συνάμα έχουν βρει διεξόδους για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως οι αγορές Βραζιλίας και Αργεντινής.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έρχονται δομικές αλλαγές στο νομισματικό σύστημα των ΗΠΑ και όχι μόνο. Για την Ελλάδα, δυστυχώς επισημαίνει, είμαστε παρατηρητές ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε δημιουργοί των εξελίξεων. Η γειτονιά μας προς την Αφρική, με την λεκάνη του Νείλου είναι εξαιρετική γεωπολιτική ευκαιρία για τη χώρα μας, όπως συμβαίνει με άλλα κράτη, ακόμη και την Τουρκία, αλλά εμείς είμαστε χωρίς στρατηγικό σχέδιο προς αυτή την περιοχή του κόσμου.
Ο κ.Καρακατσάνςη αναλύει και την σημαντικότητα των Κέντρων Δεδομένων, καθώς τα δεδομένα και η ολοκληρωμένη πληροφορία, είναι ο χρυσός της εποχής μας.
Όποιος έχει τον έλεγχο των Δεδομένων, είναι ο κυρίαρχος, ηγέτης του διεθνούς οικονομικού συστήματος.
ΟΛΗ Η ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ: