Μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο

Η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο πύργος με τις λιβελλούλες» της Λαμιώτισσας Γιώτας Τριανταφύλλου στο πολεμικό μουσείο….Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου το κοινό δεν ήταν απλά θεατής αλλά συμμέτοχος, η λογοτεχνία ζωντάνεψε – απέκτησε φωνή, μορφή και ήχο.
Η συγγραφέας τιμήθηκε από τον διεθνούς φήμης ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, εκ μέρους των Διεθνών Ομίλων για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του International action art, για τη συμβολή της στον πολιτισμό.
Οι ομιλητές ,Τόλης Αναγνωστόπουλος, κριτικός βιβλίων- συγγραφέας (στην παρουσίαση), Ιωάννης Καμνής Αντγος εα (στην ανάλυση του βιβλίου), Δημήτριος Βερύκιος, ηθοποιός –ραδιοφωνικός παραγωγός, και Σταυρούλα Καμνή, δημοσιογράφος- ηθοποιός και ερμηνεύτρια (στην ανάγνωση ποιημάτων και επιλεγμένων αποσπασμάτων), με γνώση , ευαισθησία και πνευματικό βάθος, ανέγνωσαν, απήγγελαν και ανέλυσαν το έργο, με τρόπο ουσιώδη και εμπνευσμένο, μετατρέποντας την κριτική σε πράξη συγκίνησης και αναστοχασμού.
Η ερμηνεύτρια Σταυρούλα Καμνή με τον μουσικό και τραγουδιστή Βασίλη Κοντογιώργη, υπό την ευαίσθητη συνοδεία του ακορντεόν της διεθνώς αναγνωρισμένης μουσικοσυνθέτριας Ζωής Τηγανούρια, πλαισίωσαν την εκδήλωση με ηχοχρώματα που συγκίνησαν και ενέπνευσαν το κοινό.
Κάποιος από το κοινό σχολίασε την βραδιά: «Κι εκεί, ανάμεσα σε λέξεις, νότες και βλέμματα που μιλούσαν, οι λιβελλούλες αθέατες αλλά παρούσες, ξεδίπλωσαν τα διάφανα φτερά τους και φτερούγιζοντας γλιστρήσαν αθόρυβα, μέσα από στις ρωγμές της ιστορίας και τις πτυχές της μνήμης, πέρασαν ανάμεσα μας ωσάν ανάσα, μας άγγιξαν χωρίς να μας ταράξουν, δεν μίλησαν αλλά αφουγκράστηκαν, δεν εμφανιστήκαν μα υπήρξαν και όταν χάθηκαν απέμεινε η αίσθηση πως κάτι εύθραυστο και αληθινό είχε περάσει από μέσα μου».
Η σύμπραξη λόγου και μουσικής, δεν υπήρξε απλώς αισθητική πρόταση, αλλά πράξη μνήμης και ελπίδας, ένα άγγιγμα ψυχής, που θύμισε πως η τέχνη βαθιά και σιωπηλά, γιατρεύει εκείνο το άρρητο βάρος που όλο κουβαλάμε μέσα μας.