Αυξημένο το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Πάνω από 6% η ετήσια άνοδος

Ακριβότερο κατά 6,2% έως 6,3% σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για μια τετραμελή έως εξαμελή οικογένεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος για την προμήθεια των απαραίτητων αγαθών διαμορφώνεται φέτος από 99,45 έως 142,95 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων. Οι τιμές προέκυψαν από επιτόπια τιμοληψία σε σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (π.χ. κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και ζαχαροπλαστεία και από τη Βαρβάκειο αγορά).
Όπως διευκρινίζεται, το εύρος των τιμών οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων και των διαφορετικών τύπων καταστημάτων και αγορών, με τις τιμές να παραμένουν ενδεικτικές, αποτυπώνοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς.
Τέλος αναφέρεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» / «καλάθι του νοικοκυριού».
Ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΝΕΜΥ Χ. Αράχωβας δήλωσε: «Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ αποτυπώνει και φέτος τις τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, οι οποίες διατηρούν την ανοδική τους πορεία αλλά με σαφώς ηπιότερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Η σημαντική αύξηση του κόστους σε αρνί και κατσίκι αλλά και στο σοκολατένιο αυγό οφείλεται:
Στη διόγκωση του κόστους παραγωγής από τους κτηνοτρόφους εξαιτίας ανόδου των τιμών των ζωοτροφών κλπ εξόδων,
στη μείωση της προσφοράς εξαιτίας των πληγμάτων πανώλης αλλά και ευλογιάς καθώς και στη μη πλήρη αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία,
στο γεγονός ότι φέτος συμπίπτουν ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα, εξέλιξη που ενισχύει τη ζήτηση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και
στην αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές ανοδικές πιέσεις στο επίπεδο των τιμών που προηγήθηκαν, έχουν συρρικνώσει σημαντικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Η εν λόγω πτώση του εισοδήματος κατευθύνει αναγκαστικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, όπως τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, περιορίζοντας ουσιαστικά τους πόρους για την αγορά άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια μάλιστα περίοδο που η αγορά διέρχεται σοβαρών αναταράξεων, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες όμως έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά».