Εμπορικοί πόλεμοι για τις σπάνιες γαίες, τα ορυκτά και την τεχνολογική επανάσταση…και η Ελλάδα θεατής (video)

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομικού ανταγωνισμού του 21ου αιώνα, με ευρείες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο και αλληλένδετες με την ενεργειακή επάρκεια και την εφοδιαστική ασφάλεια, επεσήμανε ο οικονομολόγος φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.
Ο πολεμικός ανταγωνισμός για τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.
Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…
Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων.
Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κύριο Καρακατσάνη, ο νέος χρυσός της εποχής με τις κοσμογονικές μεταβολές που συντελούνται, θα είναι τα δεδομένα πάσης φύσεως και κυρίαρχος στο νέο διεθνές οικονομικό σύστημα, όποιος τα ελέγχει και τα μεταβολίζει σε οργανωμένη πληροφορία.
Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.