Σαρακιώτης: Η Κυβέρνηση οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες στον τομέα της υγείας

Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευρυτανίας και Φωκίδας με το κόστος μετακίνησης σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες προκειμένου να διενεργηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις (εργαστηριακές εξετάσεις, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, καρδιολογικός έλεγχος, stress echo/contrast echo) που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Προλαμβάνω τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα”, το οποίο και υλοποιείται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ρωτά ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής παρέμβασής του.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησής του, εντός της ιστοσελίδας www.cardio.gov.gr. και συγκεκριμένα εντός του πεδίου “Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων”, αναφέρεται ότι «τόσο οι προληπτικές εξετάσεις όσο και η κλινική εξέταση που περιλαμβάνονται στη Δράση πραγματοποιούνται, σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Υγείας (Πάροχοι). Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές. Δημόσιες Μονάδες Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας). Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια. Ιδιώτες Ιατρούς».
Εντούτοις, αναζητώντας κανείς συμβεβλημένους παρόχους των ανωτέρω υγειονομικών υπηρεσιών εντός του διαθεσίμου πεδίου στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Φωκίδας, διαπιστώνει ότι, στις δύο αυτές περιοχές δεν περιλαμβάνονται διαθέσιμες επιλογές για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων (εργαστηριακές εξετάσεις, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, καρδιολογικός έλεγχος, stress echo/contrast echo), παρά το γεγονός ότι σε αυτές υφίστανται δημόσιες υγειονομικές δομές και ιδιωτικοί πάροχοι. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό ολόκληρων περιοχών από την περίμετρο του παραπάνω προγράμματος, προξενώντας περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση προς τους δικαιούχους, οι οποίοι καλούνται με ίδια δαπάνη να μεταβούν σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες για τη λήψη των δωρεάν παρεχομένων υπηρεσιών.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Βουλευτής Φθιώτιδας, σημειώνει:
«Παρά τις συνεχιζόμενες νύξεις από πλευράς του επιστημονικού κόσμου σχετικά με την ανάγκη άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων στον χώρο της υγείας, η Κυβέρνηση συνεχίζει να τις οξύνει. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Προλαμβάνω τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα”, στο οποίο δεν προσδιορίζονται προς ώρας, πάροχοι υγείας στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Φωκίδας.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες αυτών των περιοχών, οι οποίοι προκειμένου να διενεργήσουν διαγνωστικές εξετάσεις, θα κληθούν να μεταβούν σε όμορους Νομούς. Περίπου 6 χρόνια, μετά και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η παροχή υπηρεσιών υγείας και η υλοποίηση δράσεων δημόσιας υγείας, όπως αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, θέτουν σε δεύτερη μοίρα την ελληνική περιφέρεια και την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης του επιπέδου και της ποιότητας ζωής σε αυτές.»