“Πάρε μια γεύση”: Γαστρονομικό Φεστιβάλ με τοπικά προϊόντα στη Λαμία (video)

Το γαστρονομικό φεστιβάλ Στερεά Ελλάδα «Πάρε μια γεύση» διοργανώνεται στην Λαμία από 14 μέχρι 16 Μαρτίου, με τα εγκαίνια να έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής στις 8 μ.μ. Ο Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης μίλησε για το Φεστιβάλ στα Μεσημβρινά Γεγονότα του STAR.
Το γευστικό φεστιβάλ αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, του Δήμου Λαμιέων και του Συλλόγου της Εστίασης Λαμίας, το οποίο έχει σκοπό να αναδείξει προϊόντα της Περιφέρειας και παραδοσιακές συνταγές. Όπως ανέφερε ο κ. Γαλάνης, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ γαστρονομίας και προώθησης προϊόντων στην περιοχή της Φθιώτιδας. Είναι ένα από τα 11 φεστιβάλ τα οποία έχει περάσει το εθνικό πρόγραμμα φέτος στη Στερεά Ελλάδα», προσφέροντας ευκαιρία έκφρασης σε παραγωγούς μικρότερης εμβέλειας, στους οποίους παρατηρείται επικοινωνιακό κενό. Η ευκαιρία προώθησής τους ξεκινάει από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, με τη συμμετοχή τους στο πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.
Τα προϊόντα που θα αναδειχθούν, στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν στην εστίαση και στον τομέα των καταστημάτων της Φθιώτιδας αλλά και ευρύτερα στον τομέα του τουρισμού, όπως για παράδειγμα στα ξενοδοχεία.
«Η συμμετοχή 22 περίπου παραγωγών της Φθιώτιδας στην Πλατεία Πάρκου είναι πολύ σημαντική παρουσία. Θεωρώ ότι είναι η πρώτη και από τη δυναμική που θα παρουσιάσει και τη χρηστικότητα και τη χρησιμότητα της, τη νέα σεζόν θα ακόμα πιο δυνατή. Θα επιδιώξουμε να μην πέφτουμε σε μεγάλες εθνικές ή διεθνείς εκθέσεις» ανέφερε στο STAR ο κ. Γαλάνης.
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει για τρεις ημέρες. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα προϊόντα και ταυτόχρονα οι παραγωγοί θα πωλούν προϊόντα και θα μπορούν να κάνουν και συμφωνίες πωλήσεων. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γαλάνης, «πολλοί παραγωγοί με πολύ καλά προϊόντα δεν είναι γνωστοί στην ίδια τους την περιοχή, σε μια αγορά που αυτή τη στιγμή στη Φθιώτιδα είναι 170.000 και αν βάλουμε και περιφερειακές ενότητες μιλάμε για μία αγορά που έχει 400.000 πληθυσμό», ενώ στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στα παράλια της Φθιώτιδας τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν τα προϊόντα αυτά.
Στόχος του φεστιβάλ αποτελεί η εξωστρέφεια, καθώς μικροί παραγωγοί διαφημίζονται σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το φεστιβάλ συνδυάζει την υγιεινή διατροφή, τις νέες τάσεις αλλά και παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ευρεία ποικιλία, καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις των πολιτών.