Πώς ένας Δήμος μπορεί να μειώσει την σπατάλη ρεύματος και την αντίστοιχη δαπάνη

Πολλοί Δήμοι έχουν διαπιστώσει ότι πληρώνουν ρεύμα για παροχές που είτε δεν χρησιμοποιούνται, είτε καταναλώνουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω κακής διαχείρισης ή βλαβών. Η μείωση της σπατάλης ρεύματος μέσω ελέγχου των συνδέσεων και των ρολογιών των Δήμων είναι μια αποτελεσματική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση.
Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι είναι σχετικά εύκολο να λαμβάνονται κάποια μέτρα. Ορισμένα από αυτά είναι: 1. Η δημιουργία, αν δεν υπάρχει, του Μητρώου Ηλεκτρικών Παροχών του Δήμου, με αριθμό παροχής, διεύθυνση εγκατάστασης, κατηγορία τιμολογίου, είδος χρήσης (π.χ. οδοφωτισμός, αντλιοστάσια, σχολεία, δημοτικά κτίρια) 2. Ο έλεγχος για πιθανές αδικαιολόγητες χρεώσεις ή για ρολόγια που συνεχίζουν να χρεώνονται, ενώ δεν χρησιμοποιούνται. 3. Ο έλεγχος για πιθανές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν πλέον, ή έχουν μεταφερθεί σε άλλες υποδομές 4. Να καταργηθούν ο συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται ή να γίνει μεταφορά σε χαμηλότερη τιμολογιακή κλίμακα και 5. Να γίνει έλεγχος για παράνομες συνδέσεις σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σκόπιμο επίσης είναι να γίνει ο έλεγχος της σωστής τιμολόγησης, διότι ορισμένα ρολόγια χρεώνονται με εμπορικά ή οικιακά τιμολόγια, ενώ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ειδικά δημοτικά τιμολόγια με χαμηλότερο κόστος ή να εξεταστεί αν συμφέρει το νυχτερινό τιμολόγιο για εγκαταστάσεις που λειτουργούν κυρίως το βράδυ (π.χ. αντλιοστάσια).
Σημαντική είναι η τοποθέτηση χρονοδιακοπτών, για παράδειγμα για τη ρύθμιση του φωτισμού δρόμων και πλατειών ώστε να λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται, ή για την αυτόματη απενεργοποίηση συστημάτων κλιματισμού και φωτισμού σε κτίρια εκτός ωραρίου λειτουργίας. Επίσης η εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης σε μεγάλες δημοτικές εγκαταστάσεις για τον έλεγχο της κατανάλωσης, όπως σε αντλιοστάσια, σχολεία, και να γίνει εντοπισμός εγκαταστάσεων με υπερβολική κατανάλωση και ο έλεγχος για διαρροές ή σπατάλη.
Θα βοηθήσει εννοείται η ενημέρωση των εργαζομένων και των δημοτικών υπηρεσιών για πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στις δημοτικές εγκαταστάσεις με οδηγίες για την αποφυγή περιττής κατανάλωσης (π.χ. απενεργοποίηση ηλεκτρικών συσκευών, σωστή χρήση κλιματισμού κλπ). Τέλος -γιατί όχι;- δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών από τους δημότες για πιθανές σπατάλες (π.χ. λάμπες που μένουν ανοιχτές χωρίς λόγο, γήπεδα κλειστά που φωτίζονται με προβολείς ακόμα και την ημέρα κλπ).
Οι Δήμοι, ως μεγάλοι πελάτες λόγω του μεγάλου όγκου κατανάλωσης, μπορούν να διαπραγματευτούν με τους παρόχους ρεύματος ειδικές χρεώσεις και τιμολόγια. Αυτά τα τιμολόγια μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες χρεώσεις ενέργειας, μικρότερα πάγια κόστη και ευνοϊκότερους όρους πληρωμής.
Με σωστό έλεγχο των συνδέσεων ένας Δήμος μπορεί να εξοικονομήσει έως και 20-30% στις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσει σημαντικά τη σπατάλη και να κατευθύνει τα εξοικονομημένα χρήματα σε κοινωνικές δράσεις.
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/oikologia.allilegii.stereas/