Συλλήψεις στη Στυλίδα για ψάρεμα εντός περιοχής Natura
![](https://tvstar.gr/wp-content/uploads/2025/02/202502131234011376-900x544.jpg)
Στελέχη του Λιμεναρχείου Στυλίδας προέβησαν χθες βράδυ στη σύλληψη δύο ημεδαπών ηλικίας 60 και 63 ετών, για παράβαση του άρθρου 3 του Ν. 4042/12 “Προστασία περιβάλλοντος”.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ελέγχων αλιευτικής δραστηριότητας εντός περιοχής Natura στη θαλάσσια περιοχή «ΛΙΒΑΡΙ» του Μαλλιακού κόλπου, εντοπίστηκαν οι δύο ημεδαποί να έχουν αλιεύσει με το αλιευτικό εργαλείο «μανωμένο δίχτυ» με ένα επαγγελματικό-αλιευτικό (Ε/Π-Α/Κ) σκάφος είκοσι τέσσερα κιλά διαφόρων ειδών αλιευμάτων, σε περιοχή που απαγορεύεται η αλιεία και η κυκλοφορία.
Από το Λιμεναρχείο Στυλίδας που διενεργεί την προανάκριση κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ τα αλιεύματα και το αλιευτικό εργαλείο, κατασχέθηκαν.
Τα μανωμένα δίχτυα -διαβάζουμε στο διαδίκτυο- κατατάσσονται στα παθητικά αλιευτικά εργαλεία. Αποτελούνται από τρία παράλληλα τοποθετημένα φύλλα διχτυού, ένα ενδιάμεσο (τόρι) και δύο εξωτερικά (μανός).
Εξαιτίας της αναλογίας στο μέγεθος του ματιού των δύο διχτυών (συνήθως 1:5) τα ψάρια και οι υπόλοιποι οργανισμοί που περνούν από το δίχτυ πιάνονται και παγιδεύονται σε έναν βρόγχο από τον οποίο δε μπορούν να ξεφύγουν.
Τα μανωμένα δίχτυα χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες τόσο στον Ατλαντικό όσο και στη Μεσόγειο ως αλιευτικά εργαλεία της μικρής παράκτιας αλιείας. Χαρακτηρίζονται από πολυχρηστικότητα και αποτελεσματικότητα αφού στοχεύουν σε μεγαλύτερη ποικιλία ειδών, αλλά και μεγεθών.
Στη χώρα μας τα μανωμένα δίχτυα αποτελούν ένα από τα πλέον δημοφιλή εργαλεία της παράκτιας αλιείας και χρησιμοποιούνται στην αλιεία διαφορετικών ειδών παίρνοντας συχνά την ονομασία τους από το είδος στόχο που αλιεύεται, π.χ. σουπιόδιχτα, μπαρμπουνόδιχτα, αστακόδιχτα, γλωσσόδιχτα κ.α. Στην περίπτωση του Θερμαϊκού κόλπου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά πεδία της Ελληνικής παράκτιας αλιείας, τα μανωμένα δίχτυα συγκαταλέγονται στις κύριες ενασχολήσεις (métiers) του συνόλου σχεδόν των παράκτιων αλιέων.