Η καταστροφή του υγροβιότοπου Κολοβρέχτη συνεχίζεται…
![](https://tvstar.gr/wp-content/uploads/2025/02/202502121050068788-900x598.jpg)
Καταστροφή της βλάστησης και καταπάτηση της γης με επεκτάσεις καλλιεργειών διαπίστωσε σε πρόσφατη επίσκεψή της η Ομάδα Πολιτών Κολοβρέχτη. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στο βορειοανατολικό μέρος του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, περιμετρικά της Α’ ζώνης (πυρήνας). Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στο τμήμα βόρεια του κεντρικού καναλιού και εντός της Α’ ζώνης, η καταστροφή της βλάστησης και οι επεκτάσεις των καλλιεργειών παραμένουν, όπως έχουμε καταγγείλει, πολλές φορές στο παρελθόν. Οι εισβολείς παραμένουν ανενόχλητοι, αφού κανένας υπεύθυνος δεν παρεμβαίνει να τους κάνει έστω μια σύσταση.
ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:
“Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιθετικές εκχερσώσεις και καταστροφές (για δημιουργία καλλιεργειών) να συνεχίζονται και στο βόρειο τμήμα του υγροβιότοπου, εκεί όπου πηγάζει και ο ποταμός Κολοβρέχτης, ένα σπάνιας ομορφιάς τοπίο με χαρακτηριστικά αιωνόβια δέντρα, το οποίο παραδίδεται στην λεηλασία και την καταστροφή.
Παράλληλα άδεια μπουκάλια από επικίνδυνα φυτοφάρμακα και σακούλες κενές από χημικά λιπάσματα και ό,τι άλλο πλαστικό μπορεί να φανταστεί κανείς, βρίσκονται πεταμένα μέσα σε ρέματα και αυλάκια. Κανένας έλεγχος, καμία διαχειριστική πρόνοια. Η ασυδοσία στο απόγειο της. Ο υγροβιότοπος μετατρέπεται από σπάνιο και πλούσιο οικοσύστημα σε περιοχή εκμετάλλευσης και καταστροφής.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΕΚΒΥ (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων), την οποία χρηματοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και έχει παραδοθεί στους συναρμόδιους φορείς από τον Μάιο του 2023, ο Κολοβρέχτης φιλοξενεί 115 είδη χλωρίδας και 104 είδη πτηνών, καθώς και αρκετά άλλα είδη πανίδας. Από αυτά, τα 13 είδη πτηνών βρίσκονται σε υψηλή κατηγορία κινδύνου και τα 2 από αυτά είναι κρισίμως κινδυνεύοντα (cr), όπως ο Ανατολικός Βασιλαετός και η Ευρασιατική Χαλκόκοτα. Έχει δέκα τύπους οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος εκ των οποίων οι 6 σε ανεπαρκή κατάσταση και ο ένας (1.150) σε κακή κατάσταση (είναι ο μοναδικός παράκτιος στην χώρα).
Νομικά ο υγροβιότοπος προστατεύεται – μεταξύ άλλων- από το προεδρικό διάταγμα της 1ης Αυγούστου 1989 (642/Δ/9-10-1989), τον νόμο 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), την οδηγία 92/43/ΕΕ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» και την οδηγία 2009/147/ΕΚ (πρώην 79/409/ΕΟΚ) «περί της διατηρήσεως των άγριων πτηνών», οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία (η πρώτη με την ΚΥΑ 33318/3028/11-12-1998, η δεύτερη αρχικά με την ΥΑ 414985/29-11-85 (ΦΕΚ Β΄757) «Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας» και ακολούθησαν άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις το2010 και το 2012). Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι η εθνική στρατηγική και το σχέδιο για την βιοποικιλότητα (απόφαση 40332/2014, ΦΕΚ2383/13/2014) θέτει ως στόχο την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας , την ανάδειξη της ως εθνικό κεφάλαιο.
Έπειτα από την αυτοψία, στις 30 Ιανουαρίου 2025 κοινοποιήσαμε τα παραπάνω στοιχεία στους συναρμόδιους φορείς, όπως καταγράφονται στην μελέτη του ΕΚΒΥ: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Οργανισμό Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ, Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δήμο Χαλκιδέων, Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ), Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τους: δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αντιδήμαρχο Νέας Αρτάκης Δημοσθένη Κουτουλή, δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, -Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μεσσαπίων Κορώνη Πέτρο, αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας Ευάγγελο Κούκουζα, την Επιτροπή Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας.
Για αυτό καλούμε τους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, όσον αφορά τις επεκτάσειςκαλλιεργειών στις δημοτικές τους εκτάσεις και να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση της φύσης.
Την διεύθυνση περιβάλλοντος Π.Ε. Ευβοίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να ελέγξει την ποιότητα των αποβλήτων (στερεών, υγρών κ.λ.π.) καθώς και την καταστροφή των καλαμιώνων.
Την διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης Π.Ε. Ευβοίας να ελέγξει την επιβάρυνση των υδάτων από τα αγροχημικά και την επέκταση των καλλιεργειών σε μην ιδιόκτητες εκτάσεις.
Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και την Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας (τμήμα αναδασμών και εποικισμού) να μεριμνήσει για την αποτροπή της επέκτασης των καλλιεργειών στις ζώνες 1 και 2 της Ζ.Ο.Ε. του υγροβιότοπου.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ”