Πρόεδρος του Συλλόγου “Το Χαμόγελο του Παιδιού”: “Η 10χρονη είχε ενοχλήσεις στο αφτί από το χτύπημα που δέχτηκε από τη μητέρα της”
“Τα πράγματα είναι άσχημα το τελευταίο διάστημα για τα παιδιά”.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, μίλησε στα Μεσημβρινά Γεγονότα του STAR με τη Θώμη Παληού για την υπόθεση κακοποίησης της ανήλικης στο Αλιβέρι, διευκρινίζοντας τα κενά της ιστορίας.
Όπως ανέφερε, συμμαθήτρια του κοριτσιού ενημέρωσε τη μητέρα του κι έπειτα εκείνη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, προέβη σε καταγγελία στο “Χαμόγελο του Παιδιού” για το κορίτσι που έχει πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. “Έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι ενός παιδιού, το Γολγοθά που πέρναγε ένα παιδί στο σπίτι, όπου είναι οι δύο γονείς, μητέρα, πατέρας και δύο αδέρφια 8 και 5 χρονών. Το παιδί βρέθηκε να έχει εμφανή σημάδια κακοποίησης στο σώμα. Είχε αναλάβει τη φροντίδα των δύο αδερφών του, κι όταν δεν ανταποκρίνονταν, όπως λέει η αναφορά, στις ευθύνες της, η μητέρα τη χτυπούσε“.
Φρίκη προκαλεί η αποκάλυψη του κύριου Γιαννόπουλου ότι “η 10χρονη μετά το Σαββατοκύριακο 1 και 2 του μηνός είχε ενοχλήσεις στο αφτί από το χτύπημα που δέχτηκε από τη μητέρα της. Άρα ήταν τόσο έντονα τα χτυπήματα που άφησαν και κάποιο πρόβλημα“. Όπως τόνισε, η καταγγελία έσωσε τη ζωή όχι μόνο της 10χρονης αλλά και των τριών παιδιών, ωστόσο υποστήριξε ότι “το λάθος που έγινε, να το πω γιατί είναι λάθος ενώ φαίνεται φυσιολογικό, είναι ότι ο διευθυντής, μετά από όσα έμαθε, κάλεσε τη μητέρα να της πει ότι έπεσαν της γνώσης τους κάποια πράγματα. Και μετά γύρισε το παιδί στο σπίτι και το έσπασαν στο ξύλο. Θέλω να πω ότι σε αυτή την περίπτωση πάμε στις Αρχές“.
”Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι υπό διερεύνηση, το γεγονός ότι κακοποιήθηκε έχει εμφανή σημάδια”. Τα παιδιά με εντολή εισαγγελέα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις. “Από κει και πέρα δε γνωρίζουμε κάτι άλλο γιατί είναι στην ευχέρεια των Αρχών και δεν μας ενημερώνουνε” ανέφερε. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η αρμοδιότητα του Συλλόγου “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.
Τι μπορεί να κάνει το “Χαμόγελο του Παιδιού”;
Μέχρι πρότινος, το “Χαμόγελο του Παιδιού” μπορούσε να “φιλοξενεί τα παιδιά και να τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζουν τη ζωούλα τους, επειδή δε χωρίζονται τα αδέρφια. Αλλά σας θυμίζω την καινούργια νομοθεσία που μας έκοψε τη δυνατότητα να έχουμε αυτό και τα παιδιά είναι παρκαρισμένα στα νοσοκομεία. Άρα δυστυχώς αρχίζει ο Γολγοθάς της επόμενης κακοποίησης που είναι από το σύστημα. Αν δε βρεθεί χώρος όπως ορίζει η νέα νομοθεσία, ορίζει ότι πρέπει να πάνε τα παιδιά σε κάποιο κρατικό ίδρυμα ή σε κάποιο εκκλησιαστικό ίδρυμα. Αν λοιπόν δεν έχουν χώρο αυτά τα ιδρύματα τα οποία πρέπει να πω ότι υπολειτουργούνε, τότε παραμένουν δυστυχώς περισσότερο διάστημα στο νοσοκομείο και βλέπουμε παιδιά, το τονίζω, παρκαρισμένα, είναι άσχημη η λέξη που χρησιμοποιώ, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. 80 παιδιά σε Αθηναϊκά νοσοκομεία περιμένουν να βρουν κάποια λύση“.
Υπάρχει όμως και μία ακόμη εναλλακτική, όπως συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. “Εισαγγελέας με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μήπως υπάρχει κάποιο οικογενειακό υγιές περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους τα παιδιά“.
“Τα πράγματα είναι άσχημα το τελευταίο διάστημα για τα παιδιά”.
Τα φρικιαστικά περιστατικά δεν έχουν τελειωμό. “Παράλληλα έχουμε κι άλλη 10χρονη στα Γιαννιτσά που μας πήρε η ίδια τηλέφωνο για να μας πει ότι θέλει να κάνει κακό στον εαυτό της, γιατί δε μπορεί να ανεχτεί πλέον τη βία που δέχεται μέσα στο σπίτι. Εκεί ξετυλίχθηκε το κουβάρι, ακούσαμε πράγματα πολύ άσχημα και οι αστυνομικοί μας είπαν ότι γνωρίζουν κι ότι υπάρχει ένας κακός διαχωρισμός και ότι το παιδί είναι στη μέση“.
Τα αριθμητικά στοιχεία σοκάρουν. “Το ότι πήρε το παιδί τηλέφωνο στο 1056, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό κι αυτό το τελευταίο διάστημα το 45% των κλήσεών μας είναι από παιδιά, έφηβους κι έφηβες”. “7 παιδιά τη μέρα διαχειριζόμαστε με προβλήματα κακοποίησης. Αυτό που βλέπουμε στη δημοσιότητα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που ζούμε“. “Έχουμε εν δυνάμει αυτή τη στιγμή κι άλλους μικρούς Άγγελους – αναφορές που από τύχη ζούνε”.