Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση “Κύπρος 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή”
Η αίθουσα του δημοτικού θεάτρου γέμισε μαθητές, αφηγήσεις και μηνύματα εθνικής ανάτασης.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση με θέμα «Κύπρος: 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’ & Β’/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, το Δήμο Λαμιέων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης. Οι μαθητές σχολείων όλης της περιφέρειας κι όχι μόνο, είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν και να αφηγηθούν ιστορίες από την Κύπρο και για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Η αίθουσα πλημμύρισε από συγκίνηση, αφηγήσεις και ανθρώπινες ιστορίες, αλλά και μηνύματα εθνικής ανάτασης. Στην κάμερα του STAR Κεντρικής Ελλάδας μίλησε η Περιφερειακή Διευθύντρια εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ελένη Μπενιάτα και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο οποίος προέβη σε μια αναλυτική κι ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ιστορικής αναδρομής της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο, ήταν ο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης και Αθηνών, Μελέτης Μελετόπουλος. Στην κάμερα του σταρ μίλησε ιδιαίτερα συγκινημένος κι ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, Φωτίου Σταύρος, μεταδίδοντας μηνύματα εθνικής ανάτασης.
Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου πραγματοποιείται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Κύπρος 1974 – 2024» με πλήθος φωτογραφιών και του Συλλόγου Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα της Ιερά Μονής Φθιώτιδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η μουσειολόγος, Ζιώγα Ηλιάνα.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν κι επίσημα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου οι μαθητές να γνωρίζουν καλύτερα την ιστορία της Κύπρου και να συνειδητοποιήσουν την έννοια του μηνύματος «δεν ξεχνώ» που παραμένει στα χείλη των ανθρώπων για 50 χρόνια.