Γ. Μαγιορκίνης: “Πολύ πιθανό να έχουμε κολλήσει όλοι μεταπνευμονοϊό”- Ποια τα συμπτώματα (video)
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στα μεσημβρινά γεγονότα του Star Κεντρικής Ελλάδας με τη Θώμη Παληού, ο Καθηγητής Επιδιομολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με τον ιό HMPV ή αλλιώς μεταπνευμονοϊό, που έχει έρθει και στην Ελλάδα.
Αναλυτικά ο κύριος Μαγιορκίνης δήλωσε:
Τα στοιχεία που έχουμε λάβει για τον μεταπνευμονοϊό, ο οποίος κυκλοφορεί στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες, τον γνωρίζουμε από το 2001 τουλάχιστον. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός κυκλοφορεί στους ανθρώπους από το 1950. Ενώ, άλλες δείχνουν έως και 200χρόνια. Επίσης μελέτες στην Ολλανδία δείχνουν πως τα παιδιά το κολλάνε όλα μέχρι την ηλικία των 5. Άρα πολύ πιθανό να τον έχουμε κολλήσει όλοι μας μέχρι να γίνουμε 5 χρονών. Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής. Όλοι μας λογικά έχουμε αντισώματα έναντι του ιού. Δεν έχουμε στοιχεία αν πρόκειται για κάτι καινούργιο.
Δεν μιλάμε για εποχές Covid-19
Με βάση τα στοιχεία που δίνουν και οι κινεζικές αρχές, για τις οποίες υπάρχει ένας σκεπτικισμός, θα πρέπει να θυμίσω ότι πριν από 5 χρόνια είχαμε το θέμα με την covid-19. Είχαν δύο χούφτες κρούσματα σε ένα νοσοκομείο και μέχρι 10 Ιανουαρίου είχαν ανακοινώσει πως πρόκειται για έναν καινούργιο ιό. Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή δεν λέγαν πως πρόκειται για κάποιον άλλον ιό. Λέγανε αγνώστου αιτιολογίας πνευμονία.
Αυτή τη στιγμή έχουμε γνωστό ύποπτο και μάλιστα οι ίδιες αρχές δεν κάνουν lockdown, όπως κάναν τότε. Ούτε χτίζουν νέα νοσοκομεία. Πρόκειται για την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που γίνεται στην καρδιά του χειμώνα και γι’ αυτό περιμένουμε έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο.
Κυκλοφορεί δεκαετίες ανάμεσά μας, ο ιός συνέχεια μεταλλάσσεται. Δεν το έχουμε δει δεκαετίες τώρα να μεταλλάσσεται, γιατί να συμβεί τώρα;
Εμβόλιο και θεραπεία δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει ταξινομηθεί ως κάτι το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να αντιμετωπιστεί, οπότε πηγαίνει με τα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα
Εμφανίζει συμπτώματα του αναπνευστικού και κρυολογήματος, με πονόλαιμο, συνάχι και μερικές φορές μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει πνευμονία και βρογχίτιδα.
Το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη είναι ένα από αυτά που συμβαίνουν έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο.
ΕΟΔΥ: Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος για τη χώρα – Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.
Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.