Πρωτοβουλία Αποστολάκη-Σαρακιώτη για την αδειοδότηση αιολικού πάρκου στα Βαρδούσια ενάντια στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων Φορέων
Στη Βουλή έφεραν το θέμα της αδειοδότησης αιολικού πάρκου στα Βαρδούσια Όρη ενάντια στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων Φορέων ο Βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.
Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά το αιολικό πάρκο, το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Γιδοβούνι και ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Παρνασσού. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω περιοχή συνιστά Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) του δικτύου Natura, το οποίο προστατεύει την άγρια πανίδα και τους φυσικούς οικότοπους.
Όπως επισημαίνεται μέσω της πρωτοβουλίας των δύο Βουλευτών: «Το αιολικό πάρκο, που αδειοδοτήθηκε στα Βαρδούσια, περιλαμβάνει τρεις (3) ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 11,7 MW, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε έκταση 13.478 τ.μ.. Κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος 84 μέτρα. Για την εγκατάστασή τους απαιτούνται έργα οδοποιίας, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση και διάνοιξη νέων οδών μήκους 11.319 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων. Επιπροσθέτως, θα χρειαστεί διαμόρφωση πλατειών για τις ανεμογεννήτριες, με συνολική επιφάνεια 11.483 τ.μ., καθώς και εκσκαφές για τις βάσεις των θεμελίων, με διάμετρο 20 μέτρα και βάθος 2,5 μέτρα. Η διασύνδεση του έργου με το δίκτυο θα γίνει μέσω καλωδίου μέσης τάσης, που θα διασχίζει δασικές και αγροτικές οδούς για 19.900 μέτρα, καταλήγοντας στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Διστόμου».
Σύμφωνα με τους κ.κ. Αποστολάκη και Σαρακιώτη, αποτελεί απαράδεκτη πρακτική να αγνοείται παντελώς η αρνητική γνωμοδότηση φορέων όπως η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η Διεύθυνση Δασών Φωκίδας, δύο Δασαρχεία (Σπερχειάδας και Λιδωρικίου), ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), οι Επιτροπές Περιβάλλοντος των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας (λόγω της έκτασης του έργου στους δήμους Δωρίδας, Μακρακώμης και Ναυπακτίας), καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Βασικό σημείο της αρνητικής γνωμοδότησης συνίσταται στις σοβαρές ελλείψεις της μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (Ε.Ο.Α.), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για έργα σε περιοχές Natura.
Παρά τις αντιρρήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και τα ερωτηματικά, που έθεσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέμεινε στην αδειοδότηση δίχως να απαντά τεκμηριωμένα στις ενστάσεις του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Μάλιστα, οι δύο Βουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να βρεθούμε υπόλογοι ως χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας της αδιαφορίας της Κυβέρνησης έναντι των επιπτώσεων της εν λόγω άδειας ανάπτυξης αιολικού πάρκου στις περιοχές Natura.
Οι κ.κ. Αποστολάκης και Σαρακιώτης τόνισαν χαρακτηριστικά: «Οι νομικοί και πολιτικοί ακροβατισμοί της Κυβέρνησης της Ν.Δ., προκειμένου να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε προστατευμένες περιοχές Natura, όπως τα όρη των Βαρδουσίων, δυστυχώς συνιστούν ένα ακόμη επεισόδιο υποθήκευσης της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αναδεικνύουν το ανεπαρκές και παρωχημένο χωροταξικό σχέδιο για τέτοιου είδους έργα, καθώς και την υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει το νομοθετικό κενό για την αποτελεσματική προστασία των περιοχών Natura. Αναμφίβολα, η χώρα οφείλει να προχωρήσει αταλάντευτα στο στόχο της πράσινης μετάβασης και της ανάπτυξης Α.Π.Ε., αλλά με όρους, προϋποθέσεις και σεβασμό στους κανόνες, οι οποίοι τίθενται από την Ε.Ε.».