Ψεύδη και πραγματικότητα για τη σημερινή εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέως ΟΑΣΕ
Μπορεί να υπάρχει…φιλέλληνας Τούρκος διπλωμάτης και αντιστοίχως…φιλότουρκος Έλληνας διπλωμάτης; Προφανώς και όχι, προδήλως αυτό αποκλείεται, διότι και στις δύο περιπτώσεις, οι διπλωμάτες των δύο χωρών, Ελλάδος και Τουρκίας, οι διπλωμάτες κάθε χώρας γενικότερα παντού στον κόσμο, καλούνται να υποστηρίζουν αποτελεσματικώς τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους και να τα προωθούν με τον εκάστοτε πλέον πρόσφορο τρόπο, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο βάρος τους και τις εθνικές ευαισθησίες τους.
Στο πλαίσιο αυτό, όπου μπορεί να αναζητούνται ενίοτε και σημεία συγκλίσεων μεταξύ χωρών, ακόμη και με παθογένειες σχέσεων, όπως μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, μπορεί, ενίοτε, να υπάρξουν και συμπλεύσεις ή συνεννοήσεις, deals κατά τη συνήθη «κωδική» λέξη;
Ο κοινός νους δεν μπορεί αυτό να το αποκλείσει, βοηθουσών και γενικότερων συνθηκών ως προς τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας σε αυτό το πλαίσιο. Και έτσι, με αμοιβαίες στηρίξεις στις αντίστοιχες κρίσιμες ψηφοφορίες, από τους αντίστοιχους εκπροσώπους των δύο χωρών, ομοφώνως μάλλον:
-Tην Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024, η Ελληνίδα Μαρία Τελαλιάν, εξελέγη επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, προηγηθείσης –ως γνωστόν- και της θετικής ψήφου από την Τουρκία εις τις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της Ελλάδος, όπου η Ελλάς εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία μη μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γιά τη διετία από 01/01/2025-31/12/2026
-Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024, ο Τούρκος Πρέσβυς Φεριντάν Σινιρλίογλου (Feridun Sinirlioğlu) εξελέγη ομοίως επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη νοημοσύνη, αλλά οπωσδήποτε κατανόηση γιά τα πραγματικά πράγματα και ελεύθερη, απροκατάληπτη τελικώς, κρίση, γιά να κατανοήσει κανείς, πώς κινούνται τέτοιες διπλωματικές διεργασίες μεταξύ κρατών ακόμη και με τις χειρότερες σχέσεις ή με ανυπαρξία σχέσεων, με τρίτη χώρα-την Ελβετία συνήθως-να ενεργεί ως αμοιβαίως αποδεκτός σύνδεσμος, όπως μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.
Και αντιθέτως αρκεί (…)απίθανη στρεψοδικία, αφόρητη ιδεοληψία και άμετρη μονομανία και απροσχημάτιστη δαιμονολογία σε συσκευασία μιλιταίρε (παρα)πληροφόρησης και τελικώς αποπληροφόρησης, προκειμένου να «πληγεί» (…)η Ελληνική ψήφος υπέρ της υποψηφιότητας Σινιρλίογλου, με πλήρη αποσιώπηση όσων προηγουμένως εξετέθησαν.
Διότι τα βέλη έναντι της «γραμμής Μητσοτάκη» ήταν αυτό στο οποίο είχαν εξ αρχής σχεδιάσει να καταλήξουν, όσο κι αν τα ίδια τα πράγματα δεν οδηγούν σε αυτό. Είπαμε, όμως, μπροστά στις ανάγκες της προπαγάνδας όλα υποχωρούν, αυτή η τυφλή στοχοπροσήλωση προέχει των πάντων…
Βασίμως δε, στο ίδιο πλαίσιο, κάποιος θα μπορούσε να τα «προβάλει» αυτά και στο παρελθόν, όταν, γιά το 2010, ο τότε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, είχε εκλεγεί Πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, με τις ψήφους και Τούρκων βουλευτών και πολλών άλλων. «Δώσαμε» τότε στην Τουρκία προκειμένου να εκλεγεί ο Ευθυμίου και να επανεκλεγεί το 2011;
Στο πλαίσιο των προηγουμένων, ας κρατηθεί η σχετική προσεκτική δήλωση του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, από τη Βαλέττα, της 5ης Δεκεμβρίου 2024:
«Βρισκόμαστε σήμερα στη Μάλτα, στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ. Μια κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του Οργανισμού, αλλά και μια κρίσιμη συνεδρίαση εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών στην Ευρώπη, στην καρδιά της οποίας έχουμε έναν πόλεμο, ο οποίος μαίνεται.
Η Ελλάδα, με την υπεύθυνη στάση της τα τελευταία πενήντα χρόνια υπέρ των οικουμενικών αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, θα είναι και πάλι στο προσκήνιο.
Με τον Τούρκο ομόλογό μου υποβάλαμε μια κοινή πρόταση για δύο από τις τέσσερις σημαντικές θέσεις του Οργανισμού, τον Μάιο του 2024. Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία ακριβώς θέτει στο επίκεντρο την ειρήνη, τη δυνατότητα κρατών με ιστορικά βάρη να μπορούν να συνυπάρχουν και να δημιουργήσουν μια κινητήρια δύναμη στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η ελληνική υποψηφιότητα ήταν η μόνη, η οποία συγκέντρωσε ομοφωνία στο Μόνιμο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων και αναμένουμε την οριστική κρίση αύριο.
Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια εξαιρετικά σημαντική θέση στον ΟΑΣΕ, τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ασχολείται με την ακεραιότητα των εκλογών, με την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την προστασία των ευάλωτων και των μειονοτήτων, με την άρση των ανισοτήτων.
Η Ελλάδα, με την υπεύθυνη στάση της τα τελευταία πενήντα χρόνια υπέρ των οικουμενικών αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, θα είναι και πάλι στο προσκήνιο»
Και ex cotrario με τα προηγούμενα, ας κρατήσουμε το…ανάθεμα της μιλιταίρε «ενημέρωσης» με αναφορές της μορφής:
«…Για όσους υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες που εκφράζονται για την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά , η καλύτερη απάντηση είναι οι …πανηγυρισμοί για την εκλογή του ανθέλληνα Τούρκου πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης!!! Αν μπορούν οι υπερασπιστές της «γραμμής Μητσοτάκη» να δώσουν μία λογική εξήγηση σε αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης , ευχαρίστως να τη δημοσιεύσουμε!
Ο Σινιρλίογλου μεταξύ άλλων, ήταν πάντα άκρως επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, απ’ όλα τα πόστα στα οποία υπηρέτησε και ήταν από τους πρωτεργάτες στη νομιμοποίηση του παράνομου “Τουρκολιβυκού Μνημονίου”, το οποίο προσβάλλει και αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.Αυτόν υποστήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την ευχαριστήρια δήλωση του ως εξής:
«O βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, πρώην πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, μετά την εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατόπιν κοινής πρότασης για την υποψηφιότητά του από την Ελλάδα και την Τουρκία:
«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που προτάθηκα για αυτή τη θέση με κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είναι επίσης τιμή μου που εξελέγην σε αυτή τη θέση με την απόφαση και τη συναίνεση 57 χωρών. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρό μας για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του. Ομοίως, ο υπουργός μας με στήριξε εκ του σύνεγγυς σε κάθε στιγμή αυτής της διαδικασίας.
»Πρόκειται για ένα σημαντικό καθήκον. Ο ΟΑΣΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καλύπτει μια ευρεία γεωγραφική περιοχή από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ. Ο ΟΑΣΕ έχει μεγάλες δυνατότητες να υπηρετήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων που αναμένεται να ακολουθήσει. Ελπίζω ότι οι 57 συμμετέχουσες χώρες θα αξιοποιήσουν πλήρως αυτό το δυναμικό. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ στενά με καθεμία από αυτές για το σκοπό αυτό. Φυσικά, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένας σημαντικός πόλεμος στη γεωγραφία του ΟΑΣΕ. Ευχή όλων μας είναι αυτός ο πόλεμος να τελειώσει φέτος. Φυσικά, αυτή είναι και η μεγαλύτερη ευχή μου ως νέος γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ.
»Ο ΟΑΣΕ έχει μία πολύ περιεκτική ατζέντα. Αλλά το ζήτημα προτεραιότητας είναι, φυσικά, ότι υπάρχει μια εν εξελίξει πυρκαγιά στη γεωγραφία του ΟΑΣΕ. Η κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς είναι ένα καθήκον ύψιστης προτεραιότητας. Είναι μία πρόκληση ύψιστης προτεραιότητας. Αυτή θα είναι και η δική μου προτεραιότητα.
»Ο ΟΑΣΕ έχει επιτελέσει στο παρελθόν ένα σημαντικό έργο αναφορικά με την Ουκρανία. Μετά το επεισόδιο στην Κριμαία το 2014, μετά την κατάληψη της Κριμαίας, ο ΟΑΣΕ ανέλαβε αποστολή παρατηρητή στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της περιοχής Ντονμπάς στην Ουκρανία. Ο ΟΑΣΕ συνέχισε αυτή την αποστολή μέχρι την έναρξη του πολέμου. Με άλλα λόγια, ο ΟΑΣΕ είναι ένας έμπειρος οργανισμός την Ουκρανία. Είναι έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί εκ νέου. Ως γενικός γραμματέας, θα είμαι πάντα στο πλευρό των μερών, εάν αποφασίσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ειρήνη και θα προσπαθήσω να συμβάλω ως διαμεσολαβητής υπό την ιδιότητά μου ως γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ».
Μπορεί κανείς να βρει, εις την προηγηθείσα «επινίκεια» δήλωση του νέου Γενικού Γραμματέως του ΟΑΣΕ κάτι που να τον «εκθέτει» σε συνέχεα όσων αμέσως προηγουμένως παρατίθενται;
Ως νοήμονες, όσοι διεκδικούμε να είμαστε νοήμονες, κρίνουμε και αφεύκτως βγάζουμε τα συμπεράσματά μας, με την γλώσσα της αλήθειας και του σεβασμού στην πραγματική πραγματικότητα, κατ’ αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα που κάποιοι επιχειρούν να κατασκευάζουν και να περιφέρουν, αυταπατώμενοι ότι απευθύνονται σε αφελείς…Ματαιοπονούν και βεβαίως (αυτο)εκτίθενται ανεπανόρθωτα!