ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε Λαμία και Καρπενήσι
Στο μικροσκόπιο ελληνικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών είναι οι εξάρσεις γαστρεντερίτιδας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.
Πρόσφατη είναι η περίπτωση των Χανίων όπου φοιτητές του Πολυτεχνείου νόσησαν μαζικά. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ- , μέσω ερωτηματολογίου που απέστειλε στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά τη συμπλήρωσή του από τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς που νόσησαν.
Ο ΕΟΔΥ αναζητά τις ακριβείς αιτίες του «κύματος» που κατέγραψε περισσότερα από 160 περιστατικά σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Στον ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες και άλλες τοπικές εξάρσεις σε Λαμία, Μαγνησία, Γαύδο και Καρπενήσι.
Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού φαίνεται πως εξηγεί τη διασπορά, με τους ειδικούς να συγκλίνουν ότι οι επιδημικές εξάρσεις οφείλονται σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά αναμένονται τα δεδομένα από τις αναλύσεις και η σχετική έκθεση από τον ΕΟΔΥ για την περίπτωση της Κρήτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός μεταδίδεται πρωτίστως από άτομο σε άτομο και δευτερευόντως μέσω επιμόλυνσης (περιβάλλον, τρόφιμα, νερό). Επιβιώνει στα τρόφιμα, τους πάγκους και τα σκεύη σερβιρίσματος για έως και δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες με ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και διατροφή. Εκτιμάται ότι ένα 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών και ανάγκη νοσηλείας.
Το καλό πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση των επιφανειών η αποφυγή επαφής με άλλα άτομα στην περίπτωση συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι βασικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις λοιμώξεις. Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν πιστή τήρηση κανόνων υγιεινής σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, σε χώρους παρασκευής τροφίμων, στην εστίαση.