Έρχεται κρίση με την Τουρκία με τόσα που ζητάει από την Ελλάδα; Η στρατηγική της αντίδρασης. Λαμπρόπουλος-Φίλης (video)
Καμπανάκι από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο στρατηγικό αναλυτή του Κέντρου μελετών ασφάλειας Γενεύης και τον Γιώργο Φίλη καθηγητή Γεωπολιτικής, που η χώρα μας δεν διαθέτει θεσμική δομή χάραξης στρατηγικής, δηλαδή Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ιδιαίτερα τώρα, σε αυτή την περίοδο της Γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της εξέλιξης στα Ελληνοτουρκικά, με την Τουρκία να αναθεωρεί και να διεκδικεί όλο και περισσότερα από τη χώρα μας, το μόνο βέβαιο είναι, ότι θα οδηγηθούμε σε ρήξη. Τότε θα χρειαστεί ένα plan b, αλλά η χώρα μας δεν έχει Συμβούλιο Ασφαλείας, παρόλο που υπήρξε προεκλογική δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης από την πρώτη θητεία της. Όπως σημειώνει ο κ.Λαμπρόπουλος στην εκπομπή του STAR Κεντρικής Ελλάδας “Γνώση Δια λόγου”, η χώρα μας υστερεί στην κουλτούρα της ασφάλειας, είναι σαν είμαστε στο κενό, απουσιάζουν κείμενα πολιτικής πρακτικής από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όχι γιατί δεν υπάρχουν στη χώρα μας καταρτισμένα στελέχη για αυτό το πεδίο, αλλά γιατί δεν το επιθυμεί η πολιτική ηγεσία. Ο κ.Λαμπρόπουλος σχολίασε και την σαρωτική νίκη Τράμπ στις ΗΠΑ και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στην Ευρώπη με τις παρενέργειες ήδη να γίνονται ορατές, η Γερμανία εισήλθε σε βαθιά πολιτική κρίση, ενώ η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να επανεξετάσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
Για τα Ελληνοτουρκικά Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και Γιώργος Φίλης, διέβλεψαν ότι με τις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι θα επέλθει η ρήξη και τότε πρέπει να υπάρχει η στρατηγική αντίδρασης.
Για το Κυπριακό ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, Κυριάκου Παπανικολάου όπου τόνισε, ως κυρίαρχο στην μη επίλυση του Κυπριακού, το Συνταγματικό πρόβλημα της Κύπρου, αλλά και το Ενωσιακό κεκτημένο από την ένταξή της το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας ότι είναι προτιμότερο να μείνει όπως είναι, παρά να πάμε σε μια λύση όπως-όπως και να μην φτάσουμε ποτέ στην δημοκρατική επίλυση του Κυπριακού.