Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στη Στερεά Ελλάδα
Μετά τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μαγνησία και την Κορινθία, η ασθένεια της ευλογιάς των αιγοπροβάτων χτύπησε και τη Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Στ.Ε. το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε χτες 26 Οκτωβρίου από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στη Φωκίδα, στην κοινότητα Ευπαλίου του δήμου Δωρίδας.
Πρόβατο που βρισκόταν σε κοπάδι με 235 ζώα εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και τελικά διαπιστώθηκε ότι νοσεί. Στη συνέχεια έγινε επί τόπου θανάτωση και του υπόλοιπου κοπαδιού ενώ η περιοχή σε ακτίνα 3χλμ από το σημείο που εμφανίστηκε το κρούσμα ορίστηκε ως ζώνη προστασίας και η περιοχή σε ακτίνα 10χλμ ως ζώνη επιτήρησης.
Η Π.Στ.Ε. καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές.
Τα συμπτώματα είναι τα εξής: Υψηλός πυρετός, παρουσία κόκκινων εξανθημάτων στην κοιλιά, τους μαστούς, τη μασχάλη και στο κάτω μέρος της ουράς.
Παρακάτω η ανακοίνωση που παρουσιάζονται αναλυτικά τα μέτρα προστασίας:
Σας γνωρίζουμε ότι στις 26 Οκτωβρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε πρόβατο εκτροφής, αποτελούμενη από 175 πρόβατα & 60 αμνούς στην Δημοτική Κοινότητα Ευπαλίου, στο Δήμο Δωρίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, στηn Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η υποψία προήλθε λόγω κλινικών ευρημάτων στην εν λόγω εκμετάλλευση (πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ερυθρές βλατίδες στην κάτω κοιλιακή χώρα). Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ (κανονισμοί 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και 2020/687 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) καθώς και το Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης (υπ’ αριθμ. 258933/2008).
· Αποφασίστηκε η επιτόπου θανάτωση της μολυσμένης εκτροφής
· Ορίστηκε ζώνη προστασίας ακτίνας 3 χλμ και ζώνη επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ γυρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση.
Στη ζώνη προστασίας & επιτήρησης εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
α) Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών οι οποίες υποβάλλονται, περιοδικά,σε κτηνιατρική επιθεώρηση.
β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους.
γ) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας
Με αφορμή το περιστατικό εμφάνισης κρούσματος ευλογίας στη Δημοτική Κοινότητα Ευπαλίου, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών καθώς και των εμπλεκόμενων στο εμπόριο και στη διακίνηση αυτών για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς) καθώς και για την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος εντός της Π.Στ.Ε.
Μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ευλογιά των προβάτων και των αιγών.
Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
Απολυµαντική τάφρος για τα οχήµατα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
Τακτικός καθαρισµός και απολύµανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισµού.
Αποφυγή της εισόδου οχηµάτων και άλλων µηχανηµάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους που έχουν έρθει σε επαφή µε άλλες εκµεταλλεύσεις.
Καθαρισµός και απολύµανση των οχηµάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και µετά την µεταφορά ζώων και προϊόντων.
Περιορισµός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και µε άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
Καθαρισµός και απολύµανση των υποδηµάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
Παραµονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ηµέρες.
Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.
Απεντόμωση και µμυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
Να µη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.
Αποφυγή προμήθειας εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων για τις εκμεταλλεύσεις από την Τουρκία.
Να µην επιτρέπεται σε άτοµα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή µε ζώα.
Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα µε τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με το Κτηνιατρείο της Περιοχής τους
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ:2231352434,2231352459,2231352 ,2231352450,2232022277,2231351418
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ :2261350153,2261650168
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ:2237080258 ,2237080260
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ :2265352717,2634051801
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ :2221353541,2221353595